Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 60 metų
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1951 – Phil Manzanera, English guitarist (Roxy Music, Quiet Sun, 801)

Nebenoriu įtampos, noriu pailsėti. Glam-rokas pats tas. Roxy Music pats tas.

Roxy Music – Avalon


2009: Šiandien prieš 133 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1876 – The United States orders all Native Americans to move into reservations.

Indėnai visiems (bent jau berniukams) buvo vaikystės didvyriai. Laisvi, drąsūs, išdidūs…
Šio įvykio paminėjimas man sukėlė dvejopą reakciją.
Visų pirma, tai susimąsčiau, kaip amerikiečiai visiems bando įpiršti savo demokratijos supratimą ir labai nustemba, kad yra tautų ir valstybių, kurios jo nepriima. Įsižeidę amerikiečiai kai kada nusiramina, o kai kada didele karinės jėgos persvara bando įskiepyti demokratijos daigus. Čia galbūt jiems derėtų prisiminti, kaip savo laiku jie bandė įskiepyti Šiaurės Amerikos indėnams savo supratimą, kur yra „laukinių“ indėnų vieta, ir šis jų istorijos laikotarpis, pradėtas 1622 metais ir užsibaigęs 1898 metais, vadinamas Indėnų karais. 276 metai nuolatinių konfliktų, visais įmanomais būdais sistemingai naikinat vietinius „laukinius“ gyventojus, kad „išvalyti“ teritoriją „civilizuotiems“ atsikėlėliams. Jungtinės Amerikos Valstijos yra pastatytos ant sunaikintos indėnų civilizacijos palaikų. Šiandien amerikiečiai su grauduliu lanko bizonų rezervacijas, o prieš pusantro šimto metų buvo vykdomas masinis kelioų milijonų bizonų išnaikinimas, kad indėnai netektų pagrindinio maisto šaltinio ir kapituliuotų. Veidmainystės karalystė ir tiek…
Antra mintis, šovusi į galvą, buvo tai, ką tuomet vykdė JAV valdžia, yra genocidas. Atviras genocidas. Galbūt, žuvusių indėnų nebuvo ypatingai daug (tūkstančiai, ne miljonai), tačiau buvo ir civilių žudybės, ir bakeriologinis karas, ir koncentracijos stovyklos, ir vaikų atėmimas iš tėvų. Ir visa tai tik todėl, kad žmonės turėjo kitą odos spalvą ir išpažino kitus dievus. Ir vis ati tam, kad užimti indėnų žemę, kurios prireikė iš viso pasaulio plūstantiems persikėlėliams. Šiandien vargu ar tai būtų įmanoma, nes turime panašų pavyzdį, kai žmonės buvo vėlgi naikinami tautybės ir religijos pagrindu. Turiu omenyje Holokoustą. Mastai, be abejo, ne tie, tačiau idėja juk ta pati. Tik va indėnai neturi tokio užnugario, kaip žydai, tad jų civilizacijos tragedija nelabai kam ir terūpi. Skirtingai nuo žydų tragedijos, už kurią jie gavo neblogas kompensacijas.

17 Responses to “Sausio 31 prieš NN metų”

  1. scania parašė:

    Amerikoniška demokratija – „duosim jums puikų rezervatą“ 😀

  2. proffanas parašė:

    Amerikoje tos demokratijos- tik kvapas… O po 9/11 ne jiems taukšti ir apie visokias laisves.

    • scania parašė:

      Nėra ten jokios demokratijos nei kvapo 😀
      Jie net negali pasistatyti namo kokio nori. Jei nori geresnio namo, nei kaimynai, turi keltis į brangesnių namų gatvę, kur gyvena ne darbinykai, o vadibinykai 😀 Kaip manot, ką reiškia tos vienodų namų gatvės iš filmų? 😉
      Ogi reiškia – „žinok savo vietą“. Demokratija, vienok. Tik amerikoniška… 😀
      Pavyzdžiui Milvis galėtų tokių pavyzdžių debesį papasakoti; na, bet jis anoj pusėj 😀

  3. xminde parašė:

    Todėl JAV ir vadinama – galimybiu šalimi :), gali gyventi tik tarp skurdžiu, o gali tik tarp vadybinku… O kokios Europoje galimybės, kai gali gyventi belenkur :))))?

    • scania parašė:

      Kodėl reklamuojamos būtent galimybės? Ne pasiekimai, o galimybė pasiekti? 😉
      Loterijose – beje, lygiai toks pat principas, kaip amerikės „galimybių šalis“. Kaip ir loterijose – amerikėj tikrai yra tokių, kuriems pasisekė… 😉

    • liuka parašė:

      vat kad ir ne. cia tik pas sovietus vienam name(laiptinej) gyveno ir profesorius ir proletaras.;-)
      o kas amerikos istorijoj buvo desninga.feodaline o gal ir primykste bendruomene nugalejo auksciau pazengusi burzuazine visuomene.

  4. liuka parašė:

    o as apie muzika: brain Ferry ir roxy music yra tas kas labai padeda kai sunku.atrodo paparasta lyrine melodija ar saizios saxsofono treles -bet viskas taip hamoningai ir maloniai ausiai sudeta….

    • grumlinas parašė:

      -> liuka – va-ba – Roxy Music yra kur kas geriau 😉 Gal kiek per gražoka, bet vistiek prie dūšios

  5. Voldemaras parašė:

    Buvau aš ten nuvykęs prieš keletą metų. Įspūdis- manau tokią svajonėse matė sovietiniai vadai Sovietų sąjungą. „Každij sverčiok dolžen znatj svoj šestok“- jei gyvensi pagal šį principą, tai tikrai geriau negu dabartinėj Nepriklausomoj…
    Gi tikras litovcas tik atvykęs ima banke paskolą 100.000USD, lizingu „įsigija “ Porsche Carerra arba MB 600 ir rodosi vietiniakams (ir kitiems litovcams) koks jis“krutas“… dažniausiai neilgam…Po to atvyksta kitas litovcas….

    • grumlinas parašė:

      -> Voldemaras – puikavimasis – yda 😉

    • Sigita parašė:

      bet kaip vis tik ironiškai susiklostė: TSRS taip stengėsi „statyt“ komunizmą, o pastatė „supuvę Vakarai“, lyg ir judėję kita kryptimi.. čia tiek JAV, tiek Švedija tiktų kaip pavyzdžiai. į Švediją norėtųs vien dėl jų švietimo sistemos. JAV gyvent viai nenorėčiau, norėčiau tik paturistaut.

      • Taškas parašė:

        Sigita, ne visai taip. Brandųjį socializmą tikrai pastatė Skandinavijos monarchai- patys to net nežinodami.

        Komunizmas tikrai būtų idealiausia santvarka, bet kad homo sapiens’ai iki to nepriaugę. Gal ir nepriaugs.

  6. scania parašė:

    Oi, bičiuliai, mintį radau – dabar gi amerikė romantizuoja filmuose indėnus, kurios pati ir perkėlė į amžinus medžioklės plotus.
    Taip pat, kaip romantizuoja „didelių galimybių šalis“ – o jei taip pat, tai, škiasi, ir galimybės ten jau kajuk? 😆