Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 350 metų
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1661 – Oliver Cromwell, Lord Protector of the Commonwealth of England is ritually executed two years after his death, on the anniversary of the execution of the monarch he himself deposed.

Tiesą pasakius, man žodis „Kromvelis“ visų pirma socijuojasi su 2PK laikų britų kreiseriniu (greituoju) tanku Cromwell. Nebuvo jis kažkas ypatingo su savo 75mm patranka, tiko daugiau žvalgybai, nei tankų mūšiams, bet sėkmingai atitarnavo britams, lenkams ir čekams, o po karo – ir suomiams. Man patinka jo savotiškas kampuotas siluetas, toks senakamdiškas tam laikotrapiui, bet tuo pačiu toks agresyvus.
Keistos asociacijos man kai kada kyla… 😉

2009: Šiandien prieš 76 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1933 – Adolf Hitler is sworn in as Chancellor of Germany.

Istorijoje 1933.01.30 yra ta diena, kai nacistai atėjo į valdžią Vokietijoje. Iš tikrųjų atėjo legaliai, po 1932 lapkričio rinkimų, kuriuose surinko 33,1% balsų. Ir Hitleris ne iš karto tapo reichskancleriu, nes, kad ir nusenęs, tuometinis Vokietijos prezientas Hindenburgas buvo labai priešiškas nacių atžvilgiu. beveik du mėnesius truko užkulisiniai manevrai, kol Hitleris pagaliau tapo reichskancleriu, o po 1934 metais įvykusios Hindceburgo mirties – užėmė ir naujai sukurtą Vokietijos fiurerio (vietoje prezidento) postą. Kuo baigėsi Hitlerio valdymas – puikiai žinome. Tiesiog, žvelgdami į šito žmogaus su ūsais „šepetuku“ ir kiek kvailoka šukuosena, mes turime atminti, jog tai ne klounas. O vienas iš tų žmonių, kurie iš esmės keičia istoriją. Na, gal ne tiek vien patys asmeniškai, tačiau personifikuoja tą istorijos ketimą.

6 Responses to “Sausio 30 prieš NN metų”

  1. Voldemaras parašė:

    Sakoma, kad Vokietijos pramonininkai „pakišo“ 1mln. Reichsmarkių Hindenburg’ui,
    kad palaisvinų „šiltą vietelę“ Adolf’ukui, bo anis labai jiems patiko…

    • grumlinas parašė:

      -> Voldemaras – nemanau, kad „pakišas“ buvo. Kiek teko skaityti/žiūrėti – AH chebra labai pradėjo girti spaudoje Hindenburgą ir tas išskydo 😉

  2. Taškas parašė:

    Gal kiek nesveikai susidomėjau ta Asmenybe (neabejotinai) dar būdamas (kom)jaunuoliu, vieną kart netyčia išskaičiavęs, jog Hitleris valdė tik 12 metų.
    Buvau perskaitęs visą tada prieinamą Remarką, tad apie Vokietiją turėjau isivaizdavimą.
    Per tokį trumpą laiką pastatyti šalį ant kojų, pradėt karą su visu likusiu pasauliu ir, pritrūkus laiko – gal kokių trijų mėnesių- pralaimėti.
    Jau mūsų laikais, skaitydamas Suvorovą, radau dar vieną keistą dalyką – fiureris tiek kartų jį pavedusį Geringą „patvarkė“ tik 45-tųjų balandį. Atimdamas titulus ir apdovanojimus ir tai po neįvykdytų storulio pažadų dėl Anglijos, oro tilto į Stalingradą ir pan.
    Tiesa, Adolfas pastoviai kankindavo storulį Hermaną vegetariškais pietumis.

    • grumlinas parašė:

      -> Taškas – jooo, vegetaras AH žudė visus savo pietumis. O kai ką, teisingiau, daug ką, nebe pietumis

      • Taškas parašė:

        Vakar per History išgirdau stulbinantį dalyką, net nusižvengiau.
        1944 metų vidury britai rimtai ruošėsi operacijai, kaip nukauti Hitlerį- gal parašiutininkas snaiperis Alpėse, gal apnuodyti vandenį asmeniniame fiurerio traukinyje.
        Viskas baigėsi tuo, kad operacijas atšaukė ir uždraudė bet kokias kitas patsai Vinstonas Čerčilis. Argumentas maždaug toks:

        Tas jefreitorius naudingesnis mums tame poste, lai toliau sėkmingai nuvadovauja, neklausydamas jokių ten generolų

        Geležinis argumentas, sero Vinstono stiliuje 🙂

        • grumlinas parašė:

          Mateu tą filmą, mane irgi sužvengino mintis, kad AH vadovavimas karui jį sutrumpino bene pora metų