Feed on
Posts
Comments

Įvykiai Egipte [4]

Pabendravome su dukra. Na ką, Hurgadoje kaip ir ramu, joje dislokuota kariuomenė (tankai, šarvuočiai, sunkvežimiai) ir įvestos sustiprintos policijos (bet jau nebe turizmo) pajėgos. Miesto centras nusiaubtas, išplėštos visos parduotuvės, bet savininkai triūsia, atkurdami savo suniokotą turtą. Jos nuomone, vakar buvo baisiausia – netolimame Safagos mieste pietuose varguomenė nusiaubė miestą, supleškino daugybę pastatų ir visa ta orda pasuko link Hurgados. Iš šiaurės lygtai žygiavo dar viena marodierių minia. Todėl visi, kas turėjo jiems pasitaikyti po kojomis – praduotuvių savininkia, pardavėjai, viešbučių apsauga ir patarnautojai, – palypėjo į nebaigtų statyti namų viršutinius aukštus (kas buvo tuose kraštuose, puikiai prisimena styrančius armatūros strypus), prisilupo tų strypų, ant stogų paslėpė pinigus ir brangesnius daiktus ir laukė kovotojų-prieš-tironiją™. Dukrai buvo liepta nelįsti iš parduotuvės, kad neprovokuoti savo blondiniška išvaizda 😉 Laimei, kariuomenė sustabdė ordą. Šiaip kariuomenė ten turi diddžiulį autoritetą ir yra labai gerbiama, visi eina sveikintis su kareiviais, nes mAno, kad kariai atvyko jų ginti ir nuo plėšikų, ir nuo valstybės 😉
Turistų gatvėse yra, nors dauguma tūno viešbučiuose. Hurgados oro uostas dirba kaip ir normaliai.
Kaslink CNN – tai melagėlių kontora, sekanti pasakas apie gerulius kovotojus-prieš-tironiją™. Ji nepasakoja, kad Aleksandrija praktiškai nusiaubta kriminalų, gatvėse voliojasi žuvusių susirėmimuose tarp gyventojų ir nusikaltėlių lavonai. Dukra pabendravo mobiliu su drauge ruse – jos vyras baisiame strese, susirėmimuose supjaustytomis peiliu rankomis. Jie tarsi įkalinti Aleksandrijoje – eismas iš miesto užblokuotas, maisto atsargų tiek, kiek yra namuose.
Praktiškai visame Egipte sunaikintos policijos nuovados, nusiaubtos valstybinės institucijos, išplėštos parduotuvės ir bankai. Tas vyko negi gūdžioje provincijoje, iš kur kilęs dukros vyras.
Vietinių nuomonė vieninga – Mubarakas turi pasitraukti. Kas bus po jo – nebe taip svarbu. Bet jis turi pasitraukti, kitaip riaušės tęsis.
Man asmeniškai atrodo, kad viceprezidento paskyrimas signalizuoja, kad Mubarakas su visu klanu greitu laiku trauksis.

39 Responses to “Įvykiai Egipte [4]”

  1. Maumaz parašė:

    Viceprezidentu paskyrė savo saugumo šefą, ir tai – ženklas, kad trauksis? Kaip čia pasakius apie tokį ženklą… O dėl „melo“ – tai man rodos, melu tai vadinti ne visai tikslu, kadangi įvykių ten vyksta daug. Tiesiog taip jau yra, kad bet kokiais neramumais, net ir su pačiais kilniausiais tikslais, jeigu tik yra proga – padugnės pasinaudos. Leninas visą Rusiją ant „grab’ nagrablennoje“ užvedė, o čia irgi panašu į tai.

    • grumlinas parašė:

      -> Maumaz – saugumo šefas gali išlaikyti valdžią, netgi pasitraukus šeimininkui. Ir, galbūt, padėti „laimėti“ kitų metų rinkimus. Juk dabar svarbiausia numušti įtampą
      Kaslink CNN melo – vietinius labiausiai piktina CNN pastoviai rodomi turistai, kurie vambrinėja po Kairą lyg niekur nieko – kai iš tikrųjų ten gresia tikras pavojus. Taip pat idilija iš Aleksandrijos, kur neva vyksta taikūs pasivaikščiojimai.

  2. Zeppelinus parašė:

    Įdomu ir tai, kad mūsų URMas niekaip nereaguoja į tuos įvykius, ko pasėkoje Novaturas prievartauja nusipirkusius turus keleivius skristi į Egiptą, atsisakydamas gražinti pinigus.

    Na, bet kol komanda neatėjo, tai matyt, nelabai žino ir kaip vertint tuos spartaus demokratėjimo procesus arabų pasaulyje.

    Iš įdomesnių naujienų krito į akis pranešimai, kad Mubarako sūnaitėliai jau pabėgo į UK, o jis pats gali pabėgti į …. Izraelį! Mat arabų šalys nelabai nori jo priimti.

    Tskant, yla iš maišo visvien kada nors išlenda….:)

    P.S.Kiek supratau, Hurgadoje pagrindinis marodierių antpuolio pavojus kol kas praėjo?

    • grumlinas parašė:

      -> Zeppelinus – na atip, Mubarakiukai Londone jau. Su čemodanais pinigų musėt.
      Mūsų URMas, ko gero, net nežino, kas Egipte vyksta, nes težiūri tik Lietuvos televiziją 😉
      O kaslink Mubarako pabėgimo į Izraelį – mažai tikėtina – Izraeliui šitos klizmos tik tetrūko, kai jie nežino, kaip ten Egipte reikalai pasisuks. Jei viceprezidentas susitvarkys – ok, o jei ne – islamizuotas Egiptas nebus baltas ir pūkuotas…

      Kaip Hurgadoje reikalai pasisuks – neaišku. Vakar gi visą dieną ramu buvo, kai staiga pratrūko viskas 🙁

      • Taškas parašė:

        Geras – apie mūsų URM ir LTV. Bliamba, ką jie ten veikia? Juk prie buvusio sovietinės Ministrų tarybos pastato pristatė du kart didesnių ir vieną – tik ką, dar stato – didžiulį.

        O juk esant EU kokia jau ten užsienio politika…

      • Maumaz parašė:

        Ar man vaidenasi, ar jau užvakar girdėjau URM pareiškimą, kad vengti į Egiptą nebūtinų kelionių?

        • grumlinas parašė:

          -> Maumaz – per CNN gal – tie tai tikrai ištisai varė, kai mes dar labai pašaipiai žiūrėjom

        • Zeppelinus parašė:

          Užvakar buvo 2011-01-28 diena. Tuo metu buvo tik šis žvalus 2011-01-26 URM pranešimas:

          “ INFORMACIJA KELIAUJANTIEMS Į EGIPTĄ

          Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja vykstant į Egiptą imtis tam tikrų atsargos priemonių.

          Šioje šalyje esančius Lietuvos piliečius kviečiame būti budriais ir atidžiais. Rekomenduojame sekti naujienas, vengti masinio politinio susibūrimo vietų, demonstracijų ir riaušių.

          Taip pat siūlome rimtai įvertinti vykimo į Kairą ir kitus didesnius Egipto miestus būtinybę.

          Lietuvos ambasada Egipte informacijos, kad per neramumus būtų nukentėję Lietuvos piliečiai neturi, niekas dėl šių įvykių nesikreipė pagalbos į ambasadą. „

    • melas parašė:

      tai gal prieš kažką teigiant, dar ir į URM svetainę galima užsukti? ar pezalai iš autoriteto galvos automatiškai tampa tiesa?

      • Zeppelinus parašė:

        Ponaiti Melai,

        turite omenyje šį gerokai pavėluotą URMo pareiškimą:
        http://www.urm.lt/index.php?846335129 ?

        Jei taip, tuomet patarčiau Tamstelei, prieš svaidantis epitetais, pažvelgti į laikrodį.

        Mano komentaras rašytas šiandien, 2011-01-30 15:40 val., kai jokio pranešimo URMo tinklalapyje dar nebuvo.

        URM-o specialistai pabudo tik į šios dienos pabaigą.

        Delfyje nurodytas laikas, kada ši naujiena pateikta plačiai Lietuvos visuomenei – DELFI, BNS 2011 sausio mėn. 30 d. 19:42

        http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/uzsienio-reikalu-ministerija-siulo-nevykti-i-egipta.d?id=41449113

        Balsas.lt šią naujieną įsidėjo valanda anksčiau – 2011.01.30 18:29

        Alfa.lt pagal ELTA informaciją irgi – 2011-01-30 18:23
        ——
        Ateityje siūlau Tamstelei atsakingiau žiūrėti į pasisakymus blogoferoje.

        Čia Jums ne URMę kelnes trinti ir per priėmimus vynelį srėbti, čia tokius tuščiažodžiautojus greit į vietą pastato.

        • grumlinas parašė:

          -> Zeppelinus – ačiū, norėjau kažką surašyti, bet geriau už tave nesigaus 😉

        • melas parašė:

          http://www.urm.lt/index.php?1287768464
          data: 2011-01-29, epitetai lieka.
          URM dirba, portalai – nepersistengia.

          • grumlinas parašė:

            -> melas – prieš gerą valandą toje vietoje buvo 2011-01-30…

            • Rokas Arbušis parašė:

              kad čia skirtingi tekstai: senesnis dar aptakesnis

              o kad „URM dirba, portalai – nepersistengia.“ — tai čia kas ir už ką taip toli pasiuntė?

            • Zeppelinus parašė:

              @Rokas

              Ne aptakume reikalas – 2011-01-29 URM pranešimas – tai rekomendacijos Egipte esantiems lietuviams, kaip ten elgtis, ko saugotis.

              Rekomendacijos grįžti į Lietuvą ar nevykti į Egiptą nėra.

              O šiandienykštis, t.y. 2011-01-30 pranešimas yra rekomendacijos lietuviams nevykti į tą šalį, o kelionių agentūroms – nevežti ten lietuvių.

              Tai visiškai skirtingo turinio pranešimai, skirtingiems adresatams ir skirtingų teisinių pasekmių.

          • Zeppelinus parašė:

            Ponaitis Melas, kaip matyt yra įpratęs, bando mus čia gan pigiai apšauti, duodamas nuorodą į visai kitokio turinio URMo rekomendacijas, pateiktas 2011-01-29.

            Ponaiti Melai, galiu tik pasikartoti – čia blogosfera, ne Delfis, čia Jūsų triukai nesuveiks.

            Mano komentare buvo aiškiai nurodyta:

            „..URMas niekaip nereaguoja į tuos įvykius, ko pasėkoje Novaturas prievartauja nusipirkusius turus keleivius skristi į Egiptą, atsisakydamas gražinti pinigus“.

            – kitaip sakant, nesant URMo rekomendacijos Lietuvos piliečiams nevykti į Egiptą, neatsiranda teisinė sąlyga, kuri leistu turistams atsisakyti įsigyto kelialapio ir atsiimti iš kelionių agentūros didžiają dalį sumokėtų pinigų.

            Gi Tamstelė pateikėte nuorodą į URMo rekomendacijas, kurios nekalba apie tai, ką aš minėjau, o viso labo rekomenduoja Lietuvos turistams, jau esantiems Egipte, cituoju:

            „..siūlome laikinai susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Kairą, Suecą, Aleksandriją ir kitus didesnius šios šalies miestus. „

            Matote skirtumą? Kas dar rekomenduojama jau ten esantiems?

            „Egipte esančius Lietuvos piliečius kviečiame elgtis itin atsargiai – sekti situaciją, vengti žmonių susibūrimo vietų, nefotografuoti ir nefilmuoti riaušių, laikytis nustatytų apribojimų, nevykti į didžiuosius miestus, turistus – nenutraukti ryšio su kelionių vadovais.“

            ir dar:

            „Lietuvos piliečius, į šalį atvykusius savarankiškai, kviečiame registruotis Lietuvos ambasadoje Egipte Turistams Raudonosios jūros pakrantės kurortuose rekomenduojame laikytis kelionių agentūrų ar jų atstovų vietose rekomendacijų ir nuo ekskursijų iš kurortų susilaikyti.“

            Yra ir dar patarimų jau ten esantiems lietuviams:

            „Nerekomenduojame vykti į atokius dykumos regionus, ypač esančius šalies pietvakariuose, pasienyje su Libija ir Sudanu, dėl tiems regionams būdingų gentinių įtampų. Taip pat į Egipto ir Gazos Ruožo pasienį ir Sinajaus pusiasalio šiaurinę dalį pasienyje su Izraeliu dėl bendros įtampos ir pasitaikančių smurto protrūkių.“

            Tačiau šiame 2011-01-29 pranešime nėra JOKIŲ OFICIALIŲ REKOMENDACIJŲ esantiems Lietuvoje NEVYKTI į EGIPTĄ, kurios, kaip jau ir minėjau, atsirado tik šiandien, 2011-01-30 apie 18:00 val.

            Būtent todėl kelionių agentūros verčia žmones ten vykti.
            ______________

            Vienžo, ponaiti Melai, labai jau panašu, kad Tamsta ne šiaip nepažįstantis laikrodžio žioplys, bet sąmoningas melagis, naiviai bandantis padailinti miegančių URMo „specialistų“ mundurėlį populiariame tinklaraštyje.

            Gėdykitės!

            • melas parašė:

              gėdausi. reik suprasti 2011-01-29 URM rekomendacija pavadinimu „informacija keliaujantiems į Egiptą“ rekomenduoja „laikinai susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Kairą, Suecą, Aleksandriją“ galioja ne Lietuvoje esantiems, bet Egipte, Rumunijoje, Burkina Faso ir Čilėje esantiems lietuviakalbiams asmenims. Be to siūlau atkreipti dėmesį ir į pono Maumo komentarą šiek tiek aukštėliau.

              „URMas niekaip nereaguoja į tuos įvykius, ko pasėkoje Novaturas prievartauja nusipirkusius turus keleivius skristi į Egiptą, atsisakydamas gražinti pinigus“
              Tiksliai nežinau įstatymų ir procedūrų, bet nepagrįstai manau, jog tai tikrai ne URM’o kompetencijoje. Be to spėju, jog Novaturo klientai patys, nieko neverčiami, pasirašė standartines sutartis, sakykime, ne tokiomis standartinėmis aplinkybėmis (Tunisas jau prieš porą savaičių bruzdėjo), antra vertus, Novaturas čia gali šauniai ir visiems laikams susigadinti ir taip jau ne pačią geriausią reputaciją.

            • Zeppelinus parašė:

              Ponaiti Melai,

              iš pagarbos šio blogo savininkui, kuris turi rimtų rūpesčių, nebebaksnosių Tamstelės nosimi į URMo pranešimų citatas, nes taip užteršime visą temą.

              Iš Tamstelės pademonstruotų sugebėjimų interpretuoti rašytinį tekstą priešingai jo prasmei spėjų, kad atstovaujate kokį nors URMo viešųjų ryšių ar panašaus pobūdžio padalinį?

              Tebūnie, tik baikite tuos savo naivius bandymus iškišti norimą už esamą bei be menkiausio pagrindo šlovinti URMo veikėjų operatyvumą.

              Geriau papasakokite ką nors naudingo – ar bent įdomaus. Kad jau nusprendėte palinksminti mus savo šnekomis.

  3. Taškas parašė:

    „…, kad kariai atvyko jų ginti ir nuo plėšikų, ir nuo valstybės…“

    Būtų juokinga kitur. Man atrodo, jog viceprezidento posto įvedimas vis tik rodo, kad Mubarakas nežada trauktis. Ir nepanašu, kad paklausys Barako Obamos patarimų dėl laisvių ir teisių.

    • grumlinas parašė:

      -> Taškas – paradoksalu, bet vietiniai būtent nesieja armijos su valstybe. Mums sunkiai suvokiama, bet būtent toks yra jų supratimas – policininkai yra blogiukai, kariuomenė yra geriukai.

      Mubarakas IMHO trauksis, bet bandys išlaikyti savo klano įtaką per viceprezidentą. Kaip bus – matysim. juk ir Tunisas dar nenurimo, nes valdžia tebeliko ex-prezidento chebros rankose

  4. Lokyz parašė:

    BBC gan rišliai pasakoja, va apie du naikintuvus skraidančius ir gąsdinančius Kaire pasakojo ir parodė. Kabule per parą žuvo apie 50 žmonių. Sakė temsta, ir rajonų savigyna jau ruošiasi nakčiai. Policija nusiėmė uniformas ir išnyko. Armija skaldo miestą barikadom.
    JAV gauna strėlių už Mubareko palaikymą.
    Va pasakoja, kad policija pasiplovė, kad armija gautu daugiau pasitikėjimo.

    • grumlinas parašė:

      -> LOkyz – na taip, JAV su Mubaraku įkliuvo atsakančiai – negali mesti vieno svarbiausių strateginių partnerių, bet jis juodai gadina JAV įmyžą egiptiečių akyse.
      Dėl lėktuvų – tai buvo net gandai apie tai, kad jie mėto bombas su ašarinėmis dujomis

      • Lokyz parašė:

        Hm, a kodėl du kart čia mano komentas pasipostino? Ištrink tą dublį, ą?
        BBC smagiai varo – „jei tai būtų futbolo rungtynės, tai su labai geru lankomumu“.
        Ir dar Mubarekas ligotas ir senas, why doesn’t he go?
        Sako nauja taktika – badu paimt, nes maisto atsargos ribotos o parduotuvės nedirba.

        • grumlinas parašė:

          -> Lokyz – Mubarakas sveikas kaip jautis, kasdien lauko teniso partiją atvaro
          Tai prie tos pačios įvveikimo taktikos, kaip teigia vietiniai – kalinius iš kalėjimų paleido valdžia

  5. Lokyz parašė:

    BBC gan rišliai pasakoja, va apie du naikintuvus skraidančius ir gąsdinančius Kaire pasakojo ir parodė. Kabule per parą žuvo apie 50 žmonių. Sakė temsta, ir rajonų savigyna jau ruošiasi nakčiai. Policija nusiėmė uniformas ir išnyko. Armija skaldo miestą barikadom.
    JAV gauna strėlių už Mubareko palaikymą.
    Va pasakoja, kad policija pasiplovė, kad armija gautu daugiau pasitikėjimo.

  6. Siesta parašė:

    greičiau ten viskas baigtųsi, nes labai baugu skaityti tokius straipsnius 🙁 laikykitės.

  7. MariukasM parašė:

    Ne veltui kiniečiai, kai nori palinkėti blogo, sako: kat tu gyventum įdomiais laikais, t.y kai keičiasi valstybės ir režimai ar dinastijos. Nes tada dingsta bet koks stabilumas ir normalus gyvenimas.

  8. Rokas Arbušis parašė:

    specialiai TV pažiūrėjau bevakarieniaudamas. ir tokia mintis atėjo: kad tik netaptų šį „revoliucija“ svarbiausias XXI amžiaus įvykis, kaip kadais spalio revoliucija buvo XX amžiuje — žinia, kas iš to gavosi.
    policijos ir armijos derinukas įdomus: mentai išnyko, kad, armijai įvedus tvarką, vėl ateitų, o tada, kadangi armija jau bus pašaudžiusi, taps geručiais — viena iš versijų.
    ir dar Izraelis pasiūlė Mubarakui prieglobstį. na, nu chebryte, dar ne taip seniai rašiau referatą iš savo gimimo mėnesio laikraščių apžvalgos, o ten tik apie Izraelio-Egipto karą ir terašė.
    koks aš senas — visa istorija jau apsivertė aukštyn kojom 🙂

    a, beje, jau ir blogeriau rašo, kad mūsų URM visgi sureagavo.

    • grumlinas parašė:

      -> Rokas Arbušis – manau, kad po Mubarako nuvertimo (anksčiau arba vėliau) Egipte įvyks pirmi ir paskutiniai laisvi rinkimai. Juose nugalės Broliai Musulmonai ir kapiec pilietinei visuomenei Egipte.
      Dėl URMo reakcijos – žiūrėk Zeppelinus komentarą 😉

    • Maumaz parašė:

      Izraeliui nestabilus Egiptas reiškia praradimą Gazos kontrolės. O Gazoje – Hamas.

      • grumlinas parašė:

        -> Maumaz – būtent taip. O atidaryta siena su Gaza reiškia ginklų antplūdį. Karas ant slenksčio

  9. Taškas parašė:

    Rusų TV korespondentas išmetė tokią versiją – marodieriauja patys policininkai, nusimetę uniformas.

    • grumlinas parašė:

      -> Taškas – tai iš esmės patvirtinta – per CNN rodė kareivių suimtus marodierius – tarp jų civiliai apsirengę ex-policininkai ir saugumo darbuotojai

  10. merihold parašė:

    Nieko gudraus pasakyt negaliu, tik kad galvoju apie taviškius ten! Kad praneštų pro šalį.