Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 52 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1959 – Steve Hogarth, British singer (Marillion)

Kažkas ramesnio rytui 😉
A propos, kas nežino – Marillion yra JRR.Tolkieno romano Silmarillion pavadinimo dalis. Grupė iš pradžių taip ir vadinosi – Silmarillion – bet paskui dėl (c) problemų turėjo pasikeisti pavadinimą

Marillion – Somewhere Else


2009: Šiandien prieš 54 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1955 – Cold War: Eight communist bloc countries, including the Soviet Union, sign a mutual defense treaty called the Warsaw Pact.

Keistas jausmas apima, šiandien skaitant šią sąvoką „Varšuvos sutartis“. Mažiau besidomintys istorijs/politika jau vargu ar bežino, kad buvo tokia organizacija, kuri turėjo bendromis aštuonių socialistinių valstybių pajėgomis atremti numatomą (jei toks įvyktų) NATO puolimą Europoje (kokios partinės-politinės lekcijos šia tematika mums buvo dėstomos karinėje katedroje! nuostabus tarybinis kliedesys…). Aišku, TSRS buvo viso šito reikalo iniciatorius ir lyderis, tačiau ir kiekviena sutartį pasirašiusi valstybė turėjo savo interesų, kuriuos bandė apginti. Įdomu, kad dvi šios sutarties valstybės savo laiku (Vengrija 1956 ir Čekoslovakija 1968 metais) buvo užpultos savo kaimynių (na, gerai, jų prokomunistinėms jėgoms buvo suteikta draugiška pagalba). Sutartis buvo pasirašyta, metai bėgo, NATO niekaip nepuolė, tad beliko tik bendri manevrai ir karinės isterijos generavimas. Kol galų gale 1991 metais šitas piktšašis buvo likviduotas. Aišku, NATO liko kaip ir be savo pagrindinio priešo, tad skubiai turėjo susirasti naują veiklos lauką. Na ir susirado – iš pradžių tai buvo geras darbas – padėti atskirti tarpusavyje besipešančias suskaldytos Jugoslavijos dalis, bet paskui NATO užsiėme galutiniu Serbijos suskaldymu ir okupavo Kosovo kraštą, kad vėliau jis galėtų paskelbti savo „nepriklausomybę“. Vienžod, toks šalutinis Varšuvos sutarties žlugimo efektas į Jugoslaviją, kuri niekad tos sutarties nare nebuvo ir dargi bandė ieškoti alternatyvaus kelio tarp JAV ir TSRS interesus ginančių valstybių.
Tiesa, šiandien 1948 metais atsirado kitas piktšašis, iki šiol keliantis įtampą Artimuosiuose Rytuose, bet apie jį nerašysiu 😉

6 Responses to “Gegužės 14 prieš NN metų”

  1. Eugenijus I. parašė:

    „NATO niekaip nepuolė, tad beliko tik bendri manevrai ir karinės isterijos generavimas.“

    Nato dabar pati ta pati daro t.y. bendrus manevrus ir generuoja karine isterija:D

  2. grumlinas parašė:

    Man asmeniškai labiau panašu, kad NATO nieko nebegeneruoja, nes tapo bekiauše organizacija. Prireikė saldainio supykdytiems JAV politikos musulmonams – užpuolė ir subombino Serbiją, atplėšė nuo jos Kosovo kraštą, įkūrė ten marionetinę musulmonų „valstybę“, kurios premjeru paskirtas karinis nuskaltėlis (tik jis nebus teisiamas, kaip koks serbas ar chorvatas, nes ne krikščionis, o musulmonas gi)

  3. troy parašė:

    Bekiaušė – kvintesencija.

  4. grumlinas parašė:

    -› troy – nu buvo galima rašyti „bedantė“, bet kad dantis tai turi, tik kad va juos panaudotų – kiaušų reikia 😉

  5. Inga parašė:

    Prieš 52 metus.
    Tikrai labai keistai veikia jūsų kalkuliatorius.