Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 65 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1946 – David Gilmour, British musician (Pink Floyd)

Pink Floyd – Goodbye Blue Sky


2009: Šiandien prieš 56 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1953 – Georgy Maksimilianovich Malenkov succeeds Joseph Stalin as Premier and First Secretary of the Communist Party of the Soviet Union.

Žmogus, kuris buvo vienas artimiausių Stalino pagalbininkų. Žmogus, kuris po Stalino mirties tapo jo įpėdiniu (o ne N.Chruščiovas, kaip kad daugelis klaidingai galvoja). Žmogus, iškeltas ir globotas visagalio L.Berijos, ir jį išdavęs vardan savo posto išlaikymo. Žmogus, kuris pirmas iškėlė dviejų politinių sistemų bendraegzistavimo idėją. Žmogus, pamirštas priešų ir draugų bei tyliai ir ramiai numiręs 1988 metais Maskvoje.
Turbūt vienas paslaptingiausių ir mažiausiai žinomų sovietinių politinių veikėjų. Pusę metų (1953.III-IX) po Stalino mirties jis buvo TSRS premjeru (kuris tuo metu reiškė daugiau, nei TSKP Generalinis sekretorius) ir TSKP Generaliniu sekretoriumi, vėliau užleidęs antrąjį postą N.Chruščiovui ir taip iš esmės pasirašęs savo politinės mirties nuosprendį, nors po to dar du metus išbuvo TSRS premjeru. Būtent tada pagrindiniu postu TSRS tapo TSKP Generalinis sekretorius, o TSRS Aukščiausios Tarybos Prezidiumo Pirmininkas (iš esmės, TSRS prezidentas) liko grynai dekoratyvine figūra. TSRS Ministrų Tarybos Pirmininko (premjero) postas, kurį užėmė Stalinas ir taip pavertė aukščiausia TSRS pareigybe, tapo grynai ūkinio vadovo be esminių politinių sprendimų teisės postu. Nuo tada turbūt ir prasidėjo TSRS riedėjimas ekonominėn ir politinėn bedugnėn, kai sprendimus priimdavo ne valstybės vadovai, o TSKP lyderiai.
Dabar spekuliuojama, kad jei Malenkovas nebūtų pašalintas Chruščiovo, TSRS galėjo išvystyti žymiai efektyvesnę ekonomiką ir, galbūt, išvengti savo žlugimo. Arba jį atidėti žymiai vėlesniam laikui.

16 Responses to “Kovo 6 prieš NN metų”

  1. Ikaras parašė:

    “…Nuo tada turbūt ir prasidėjo TSRS riedėjimas ekonominėn ir politinėn bedugnėn, kai sprendimus priimdavo ne valstybės vadovai, o TSKP lyderiai…“ Socialistinė(komunistinė) ekonomika buvo efektyvi tik tada,kai dešimtys milijonų beteisių zekų ir kolūkiečių nemokamai tiesė geležinkelius,kase kanalus,statė gamyklas,plovė auksą.Stalinui mirus visa tai ėmė baigdinėtis-tada ir prasidėjo saulėlydis.Lietuvai labai pasisekė,kad TSRS sudėtin pateko taip vėlai-iš esmės tik 1944m.O gal čia mūsų toks būdas-prisitaikyti,išgyventi,laikinai nusileisti ir laukti lemiamos valandos?

  2. grumlinas parašė:

    Neaišku, kaip čia būtų susiklostę, jei vistik TSRS būtų ėmę valdyti tikri ūkininkai, partijai palikę tik ideologinius tauškalus be kišimosi į ekonominį gyvenimą. IMHO vistiek būtų parėjęs smulkusis kapitalizmas a la Lenkija/Vengrija/Jugoslavija, kuris išplautų komunizmo pamatus. Paimk Kiniją – partija ten tebėra ideologinė jėga, valstybinis sektorius tebėra stiprus, tačiau būtent stiprus privatus sektorius ir padarė tą Kinijos ekonominį stebuklą. Kapitalizmas po socialistine kepuraite? Why not?

  3. Ikaras parašė:

    Bandau įsivaizduoti:Chrušciovas grįžta iš Amerikos apimtas kukurūzų manijos,o kolūkių pirmininkai siunčia jį velniop.Nauja kultūra,neaišku nei kaip ji augs,nei kaip ją sandėliuoti,nei kas ją pirks.Jei bus nuostolių-kas juos atlygins?Esmė tame,kad privatininkas,turintis nori nenori gauti pelną,labai nemėgsta nurodinėjimų ką ir kaip auginti,po kiek pardavinėti…Ir vėliau tai išauga į politinių teisių reikalavimą.Žodžiu,socializmui kajuk būtų parėjęs daug anksčiau 😀

  4. grumlinas parašė:

    Na, siųst nesiuntė, bet kai kurie sabotavo: augindavo kukurūzus tik palei kelius, kuriais valdžia važinėdavo, o kitur normalias kultūras. Aišku, jei pagaudavo – lėkdvao iš partijos ir posto, bet į lagerius jau nebesiuntė. Agronomais dirbo, vyr.mechanikais

  5. Ikaras parašė:

    Va apie valstybinį kapitalizmą http://echo.msk.ru/programs/staliname/574765-echo/

  6. grumlinas parašė:

    Н.БОЛТЯНСКАЯ: То есть что было бы, если бы НЭП не свернули, можно наблюдать на примере Китая?
    Ю.ГОЛАНД: Да, на примере Китая. Это абсолютно правильно.

    Yep. Bet NEPą nužudė. Tam, kad po 70 metų viskas vėl atgimtų 😉

  7. Taškas parašė:

    Dėl planinių direktyvų – kažkur skaičiau, kad Sniečkaus nurodymu dalis Lietuvoje pagaminto sviesto buvo perdirbta, berods, muilui. Tai tam, kad nebūtų padidintas planas. Lietuvoje sviesto netrūko, ko nepasakysi apie „plačiąją tėvynę“.
    O kooperatyvai Gorbačiovo laikais irgi buvo NEP, tik toks, kuris faktiškai ir sugriovė pramonę, iš kurios apsukruoliai sugebėjo susikombinuoti viską. Šnekant vakariečių terminais – paprasčiausiai vogė.
    Gal kinai vogė mažiau?

    • grumlinas parašė:

      Taip – jei tikrasis NEPas kūrė produktą (nebuvo ko vogti, o ir už valstybinio turto vogimą bausmės buvo griežtos), tai gorbačiovinis užsiėmė būtent „perekroika“ 😉

  8. liuka parašė:

    NEP nebuvo.tesiog reikejo kaip nors liaudi nuramint,nes „sutve“ priesaky su puszydziu pusiau Kalmuku jau buvo daejus iki ribos kai nebeliks ko grobti.o dar reikejo.dar pasaulinej revoliucijai nepakankamai pasiruosta finasiskai.ta iliustruoja fraze“ man Rusija nerupi-as bolsevikas“.tam ir sugalvotas „NEP“ kad liaudis siek tiek nurimtu ir atsirastu pas liaudi turto.o tada vel isbouzint,zudyt ,grobt ir toliau pumpuot auksa i USA ir Sveicarijos bankus.

    • grumlinas parašė:

      Tai kaip čia liuka suprasti:
      „NEP nebuvo“
      ir
      „tam ir sugalvotas “NEP”“?

      • liuka parašė:

        taip ir suprast- NEP’as buvo sugalvotas,bet jis realiai nebuvo igivendintas.tesiog buvo sustabdytas masinis rusijos plesimas . nes zmones tesiog pradejo nieko negaminti,nedirbti nes zinojo ,kad ateis proletariato plesikai ir viska atims.
        iki „Nep“ tesiog bolsevikai gyveno ir grobe kas buvo iki spalio perversmo sukaupta.o kai daejo iki dugno.o neuzteko ir perspektyvos nesimate-nes kiek dar buvo neisplesta buvo saugiai paslepta ir leninieciams nebepasiekiama.tada jie gudriai suvaidino NEP’a kad kas dar kazka turejo isimtu is sleptuviu ir tada proletaritas pasisavintiu viska…. bet cia atejo i valdzia Stalinieciai ir planas suzlugo.galima sakyt kad Stalinas ir isgelbejo rusija nuo sunaikinimo.

        • grumlinas parašė:

          Hmmm… Iš tikrųjų Stalinas tai tikrai sunaikino beevik visus, kurie darė revoliuciją… Ir atkūrė Rusijos imperiją, tik dar galingesnę. Raudonasis imperatorius?

  9. liuka parašė:

    taip -raudonasis iperatorius. bet kova del turtu visteik vyko tarp tarp bolseviku leninieciu ir jegos Felikso pasekeju.iki pat 1991m.rugpjucio.

  10. liuka parašė:

    Doleris.