Feed on
Posts
Comments

2010: Šiandien prieš 44 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1967 – Kurt Cobain, American musician (Nirvana) (d. 1994)

Nirvana. Kurtas Kobainas. Ką nors dar galima pridėti? Ach, tiesa, dar videoklipas.

Nirvana – Smells Like Teen Spirit


2009: Šiandien prieš 50 metų
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1959 – The Avro Arrow program to design and manufacture supersonic jet fighters in Canada is cancelled by the Diefenbaker government amid much political debate.

Žmonėms, mažai besidomintiems aviacija, Avro Arrow istorija nesako ničnieko. Tuo tarpu tai yra tipiškas pavyzdys to, kaip, susiklosčius tam tikroms aplinkybėms, politikų rankomis gali būti nužudyta paramonės šaka, kad į vietinių gamintojų pozicijas netrukdomas galėtų įžengti užsienio tiekėjas. Istorija trumpai – buvo laikas, kai kanadiečiai, apart licenzinių karinių lėktuvų, kūrė ir gamino nemažai originalių sprendimų. Deja, visa tai užsibaigė kuriant Arrow, kai buvo pabandyta sukurti aukščiausio lygio toli į ateitį numatytą karinį lėktuvą, kuris būtų padaręs Kanadą nepriklausomą nuo JAV aviapramonės. Deja, tokiam dalykui sukurti reikėjo nemažai lėšų, biudžetas buvo viršytas, ir tai pasitarnavo politikams pretekstu nužudyti projektą. Be darbo liko 50,000 žmonių ir Kanada niekada daugiau nebesukūrė originalių karinių lėktuvų konstrukcijų, tik gamino amerikiečių konstrukcijas pagal licenzijas. O inžinierų, kūrusių Arrow, komanda perėjo dirbti į NASA, kur sėkmingai dalyvavo visose pagrindinėse JAV kosminėse programose.
Man visa tai priminė ir kitą istoriją. Prieš keletą metų teko būti Vokietijoje, kartu su mūsų partnerinės firmos direktoriumi. Mane nustebino daugybė apleistų gamyklų, kurios matėsi pravažiuojant nepagrindinėmis Berlyno gatvėmis. Pasirodo, visos tos gamyklos buvo nupirktos Vakarų Vokietijos panašaus profilio firmų ir UŽDARYTOS. Uždarytos tam, kad sunaikinti konkurenciją ir išlaikyti viršpelnius. Kažkas panašaus turėjo nutikti su „Alita“, kurią planavo pirkti italai, kažkas panašaus buvo planuojama su „Dirbtiniu pluoštu“ (viena didžiausių tokio profilio gamyklų Europoje, sudarančioje konkurenciją italams), kurį nupirko italai, bet dėl sutarties sąlygų nepajėgė uždaryti. Tačiau „Dirbtinis pluoštas“ vos egzistuoja, kad italai galėtų išlaikyti savo gamybą ir pelnus.
Vienžod, tokios įdomios paralelės…

9 Responses to “Vasario 20 prieš NN metų”

  1. scania parašė:

    Visur politikai savo šaliai kenkia, ir pas mus, ir Kanadoj 😀

  2. grumlinas parašė:

    Va būtenc. Todėl man LIŪDNA 🙁

  3. scania parašė:

    Prieš du metus maniau, kad kenkia – klydau.
    Joks ne kenkimas, atviras sabotažas arba totali diversija… 😀

  4. Voldemaras parašė:

    Taigi, taigi pasiūlykite Bubiliui Kybiui ką nors parduoti, tai net sučepsės iš pasitenkinimo…

    • grumlinas parašė:

      Tai kad nebeyra, ką parduoti…

      • scania parašė:

        Valdovo Rūmus? 😉 Seimo pastatėlį? Hmmm, dar neparduota SODRA, beje, jei policija būtų privati – irgi geras biznis; policininkai jau šiaip ar taip ir su pistulkom, ir su radarais… 😀
        Kubilius rastų ką parduoti.
        Su priemoka.
        Kaip naftą… 😀 😆