Feed on
Posts
Comments

2010: Šiandien prieš 66 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1945 – World War II: Japanese Kamikaze planes sink the escort carrier Bismarck Sea and damage the Saratoga.

Japonai savižudžiai-kamikadzės man visada kėlė tam tikrus keistus jausmus – iš vienos pusės, tai buvo susižavėjimas – nebijoti mirti, kad įvykdytum savo pareigą vardan Tėvynės/imperatoriaus, o iš kitos – pasibaisėjimą – kaip galima taip nevertinti gyvenimo. Čia nepadėjo visokie tarybiniai propagandiniai Aleksandrai Matrosovai, nes kažkaip tie sovietinių karių žygdarbiai man, jautusiam nuolatinį sovietinės propagandos falšą, kėlė nepasitikėjimą. Japonai gi ėjo į tai masiškai ir sąmoningai, ir tai buvo tikrai keista.
Dabar gi, kai sužinau apie (beveik) eilinį islamistinio savižudžio teroro aktą, kažkaip prisimenu būtent japonų kamikadzes. Mirtis už idėją ir netgi mirties už idėją garbinimas sieja šiuos du, regis, taip tolimus laikotarpius. Mums, išaugusiems krikščioniškojo (kad ir kaip šis žodis nepatiktų profesionaliems-ateistams-ir-kovotojams-prieš-religiją™) gyvybės vertinimo aplinkoje šitie dalykai iš esmės lieka nepriimtini.

2009: Šiandien prieš 51 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1958 – The Peace symbol is designed and completed by Gerald Holtom, commissioned by Campaign for Nuclear Disarmament, in protest against the Atomic Weapons Research Establishment.

Kažkaip niekad nesusimąsčiau, kiek gi simbolių turi visokio plauko pacfifitiniai judėjimai. Pasirodo, gana nemažai. Nežinau, kaip kitiems, bet balandis man niekad neasocijavo su taika, greičiau su nešvara, apie tai, kad vaivirykštės vėliava gali simbolizuoti taiką – gana nustebau, nes vaivorykštę savo pristatymui pasisavino heterofobai, o va minėtas apskritimo formos simbolis – taip, visad man simbolizavo taikos judėjimą. Na, užtai buvo proga pasidomėti šituo klausimu 😉

4 Responses to “Vasario 21 prieš NN metų”

  1. Taškas parašė:

    Tai negi čia – alyvos šakelė taip nustiliaginta? Na, apie Pikaso Palomą kažką esu girdėjęs, berods, dukrą taip pavadino.

    • grumlinas parašė:

      Nu nea, čia semaforo signalų N(uclear) D(issarmememnt) junginys. Bo kaip alyvos šakelei net Picaso būtų za dužo (nors aš to Picasso nelabai tesuprantu)

  2. robertas parašė:

    Dėl kamikadzių ir kt. Žinai, grumlinai, „восток – дело тонкое“.
    Ne mums analizuoti.

    • grumlinas parašė:

      Taip, mes galime juos priimti arba atmesti jausmų lygmenyje, tačiau juos suprasti (bent jau daugumai iš mūsų) nelabai sekasi