Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 59 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1952 – Black Saturday in Egypt: rioters burn Cairo’s central business district, targeting British and upper-class Egyptian businesses.

Savotiškas jausmas apėmė, perskaičius apie 1952ųjų „Juodąjį šeštadienį“. Juk iš esmės Egipte dabar vėl vyksta liaudies maištas, tik gal jis bus ne toks kruvinas, kaip tuomet. Tuo metu žmonės vertė karalių, dabar (ko gero) vers prezidentą. Skirtumas tarp jų nedidelis, betn jau egiptiečių supratimu, nes nė vienas prezidentas neatėjo į valdžią per normalius rinkimus.
Šiaip truputį juokas ir ima – egiptiečiai linkę revoliucijas rengti žiemą – matyt, vasarą per karšta 😉

2009: Šiandien prieš 102 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1907 – The Short Magazine Lee-Enfield Mk III is officially introduced into British Military Service, and remains the oldest military rifle still in official use.

Kadangi domiuosi karyba, tai šis angliškas 7,70mm kalibro šautuvas man visada kėlė pagarbą – tiek metų tarnyboje! Dar ir dabar galima matyti įvairius Afrikos ar Azijos karius, ginkluotus šiais šautuvais. Pagaminta virš 17 milijonų egzempliorių ir pagal šį parametrą tenusileidžia tik rusiškajai Mosino-Nagano „trechlineikai“.
Dabar pora piešinėlių šia tematika
Gloučesterio pulko karys Korėjoje, 1951m.
Britų karys Kenijoje, 1953

6 Responses to “Sausio 26 prieš NN metų”

  1. Ikaras parašė:

    Rodos,kad būtent šį šautuvą Afgano modžachedai sėkmingai naudojo kaip snaiperinį prieš SA.Rusai ilgai suko galvą,ka gi jie ten tokio super turi-iš toli,taikliai,jokia neperšaunama liemenė nelaiko.Pamenu tik,kad tai buvo sena angliška “vintovka“.

  2. grumlinas parašė:

    Taip, didelis pradinis kulkos greitis leido modžachedams internacionalistų gretas retinti be didesnio pavojaus sau. Kada čia per TV rodė Indijos karius/policininkus šitais šautuvais ginkluotus.

  3. troy parašė:

    Egipte dabar internetu orgnizauojamas maištas, gal pavyks šį kartą…Tunise internetas suveikė…

  4. Voldemaras parašė:

    Nors aš nelinkęs prie ginklų, tačiau sovietų kariuomenėje teko šaudyti iš SKS( Simonov’o karabinas). Sakoma, kad sabalų medžiotojai pataikydavo žvėreliui į akį iš kelių šimtų metrų atstumo. Taiklus ginklas…