Feed on
Posts
Comments

365 žodžiai – 183

Po gerą naujieną ne kas dieną, bet kartkartėm tas nutinka – užsidegė ruskių povandeninis giliavandenis aparatas АС-12. Šiaip pas ruskius kas nors amžinai dega, sprogsta, tvinsta, krenta, skęsta, bo ta teritorija kuo toliau, tuo labiau praranda civilizacijos požymius, bet šitas atvejis ypatingas.

Giliavandenis titano aparatas АС-12 (dar vadinamas „Лошарик „) buvo sukurtas dar TSRSe 80aisiais ir gilioje paslaptyje nuleistas į vandenį 1995.08.26. Iš esmės tai giliavandenė stotis, galinti funkcionuoti 6 km gylyje, kur jos nepasieks joks šiuolaikinis ginklas. Neginkluotas, tačiau turi manipuliatorių, telegreiferį (kaušą su telekamera), dragą (uolienų paėmimo įrenginį) ir hidrostatinį vamzdelį. Taikūs įrankiai, labai tinkami nutraukti povandeninius kabelius, o be ryšio šiais laikais tikrai ne kas. Kita funkcija – prisijungti prie povandeninių ryšio kabelių ir nusiurbti iš jų informaciją. Ekipažas – 25 karininkai, o tai kad tarp 14 žuvusių buvo 7 pirmo rango kapitonai (aka pulkininkai) ir 2 ruskijos cherojai rodo, jog ten tikrai ne šiaip sau Yellow Submarine.

Tarp kitko, tolimesniais atstumais stotį gabena 2002 m. specialiai perdarytas atominis povadeninis laivas БС-136 „Оренбург“, kuris kartu su analogišku laivu БС-64 „Подмосковье“ įeina į 29-os atskiros povandeninių laivų brigados sudėtį.

Visa laimė, kad (bent jau kol kas) branduolinio užkrėtimo nėra.

4 Responses to “365 žodžiai – 183”

  1. Voldemaras parašė:

    Iš Gaidajaus Šuriko nuotykių:
    – u vas nesčasnyje slučaji byli?
    -Net…
    -Budut!

  2. Rimantas parašė:

    Pagal informaciją internete АС-12 pagamintas vienas egzempliorius, bet nuleidimo į vandenį datos dvi: 2003-08-05 lengvai randu, o 1995-08-26 – tik prie „АС-12“ prirašęs ir šią datą .