Feed on
Posts
Comments

Dvarų aritmetika

Sėdėdamas jaukiame vidinės emigracijos burbule (na, nebent kai kada profilaktiškai mesteldamas ką nors negero apie rosijaniją), pamažu vykdau savo paties susigalvotą kartografinį projektą. Kažkada pavyko susimeškerioti visą Lietuvos teritoriją dengiančius dvivarsčius (1:84000) carinės Rusijos žemėlapius, kuriuose tikrai daug įdomios informacijos (kad ir mėgėjiškai) besidomintiems istorija.
Kadangi aš (labai pamažu) tyrinėju Lietuvos dvarus, tai turėjau progos pagilinti žinias, kiek gi dvarų buvo Lietuvoje iki 1PK.
Pagrindinis Lietuvos dvarinėtojų informacijos šaltinis – kultūros vertybių registras (KVR) (kažkada buvo dvarų duombazė, bet neseniai ją nužudė Kultūros paveldo departamentas). Naudotis tuo registru tai oj-uj-aj, bet nieko geriau nėra, nebent pats pasidarai tipo dvarų žemėlapį. Na ir pilnai užteko tokios informacijos. Čia pavyzdys, kiek dvarų identifikuota pagal KVR duomenis dvivarsčio Kėdainių lape (paspaudus einame į Flickr’į, ten zoom’iname, bo lapas nemažas). Skirtingos rutuliukų spalvos – sklirtingas identifikavimo lygis, bet čia tai nesvarbu – gal kada nors pats sau išsileisiu Lietuvos dvarų atlasą, kur viskas bus išaiškinta 😉 .
X-15_KVR


Nu nėra tiek daug tų dvarų, ania. Tačiau visiškai kitas vaizdas gaunasi, kai pamatai, kiek tų dvarų rodo dvivarstis. Čia užrašai palikti tik prie tų dvarų, kurie identifikuoti KVR. Skirtumas turbūt akivaizdus.
X-15_visi


Tai va, kai susimąstai, ką mums davė sovokas aka rusų okupacija, tai suvoki, koks istorinės atminties sluoksnis buvo sunaikintas. Juk dvarai savo laiku buvo tam tkri kultūros ir istorijos centrai, savo archyvuose kaupdami informaciją apie tų vietovių vystymąsi. Deja, dauguma archyvų 1940 ir po 1944 metų tiesiog buvo okupantų ir jų vietinių pakalikų sudeginti.
Aha, apie aritmetiką, visai pamiršau. Šiai dienai pažymėjau ~4500 dvarų (be klaipėdos krašto, ten jų buvo dar ~145, KVRt jų tėra 19), įtariu pasieksiu ~5000. KVRe dvarų tėra ~770. Va jums tokia paprasta aritmetika – tik 15% dvarų pripažinti vertais įtraukti į KVRą, kadangi ten dar kažkas išliko, tipo koks malūnas, svirnas ar kalvė…

9 Responses to “Dvarų aritmetika”

  1. Kleki Petra parašė:

    Mano a/a seneliai gyveno prie Dvaro Gasčiūnai Kėdainių regione [dabar raj. , tada apskr.]. Gal per daug nusenęs , bet neradau tokio mapuose. Beje ten apart želdinių gojelio ir kaimiškų kapinaičių nieko neišliko.Įdomi detalė – š.m. pro ten važiavau aplankyt protėvių kapų ir keliu iki ten lydėjo apie 2 km suopis kokie 3 m nuo mašiniuko – “tvyn pyksas“… .

    • grumlinas parašė:

      Ir nerasi šitame lape, nes palivarkas Гощуны pakliūva į šiauresnį lapą IX-15. Buvo kaimas, 10 kiemų, ir palivarkas. Persiunčiau paštu 1:25K žemėlapio skaną, gali atsispausdinti ir ant sienos pasikabinti 🙂

  2. Taškas parašė:

    Viešpatie, ponie Dieve, padaryk taip, kad Gaspadoriaus 5001- ąsis atrastas, atkastas iš užkastų kultūrinių sluoksnių butų ir Grumlinui atkąstas.

    Neatsikąs ans pats niekada savo Slabodkėj sąmoningai gyvendams, tad, Viešpatie, kai jau dieduku ans patapo, apšviesk jam protą teisinga šviesa, kad ne vien virtualiai, bet ir materialiai dvare apsigyventų. Ne, ne , ne ne LEGO, o tikram dvare, viename iš tų penkių tūkstančių.

    Lai išlošia aukso puodą, pats bilietų neperka, tad gal kas lai pameta tą laimingąjį bilietuką- tieisiai Grumlinui po kojų- gal pasilenks ir paims.
    Nors vargu pasilenks, (ir aš taip, Viešpatie, manau), o jei pakels- priduos kokiai kasininkei.

    Griešnas jis, pone Dieve, griešnas… bet kur tie šventOliai, visi seime ir TS/KP, atsiprašau, TS/LK susirinkę plotnai sėdi… Vietų ten neliko, tai į šventOlius kitų neprisileidžia anie. Politikoje jam – jokių šansų. Deja.

    Ponie Viešpatie, jei ČIA atsiras dar vienas panašiai kaip aš trenktas senolis, padaryk paprastai, Tau žinomu būdu- paprastą, eilinį stebuklą.
    Taip taip taip, sutinku, kad ir tas ANTRAS trenktas turi parašyti nuoširdžiai 🙂

    • grumlinas parašė:

      Šiaip tai pramoga, kuri pramoga tol kol pramoga 😉
      Be įsipareigojimų, grafikų etc. Ir puiki proga pamatyti, kaip Lietuva pakito per >120 metų.

      • Taškas parašė:

        Čia pramoga? Hobis gal. Toks primenantis anglus – tiek pagal V.Ovčinikov’ą, tiek pagal dar nenusipeizujusį Užkalnį (pirma jo knyga – superinė)- kai jie valandų valandas gali kalbėti apie keisčiausius hobius (pvz. gelžkelio stotelių aplankymas) ir net neužsiminti, kad pašnekovas, rašytojas, vos ne Nobelio laureatas.

        Gaila, kad daugiau trenktų ČIA jau nėra. Putinas, subinė, išžūdė. 🙂

        P.S. Gintarai, gal turi savo lobynuose ką nors apie Шалугишки – tai Jonavos rajonas, Dumsių apylinkė, 22- as kilometras nuo Kauno.

        P.P.S. Penktadienį vienintelį kartą gyvenime džiaugiausi kamščiu- per Donelaičio gatvę nuo Ožeškienės iki Mickevičiaus važiavau pusvalandį.
        Atrodo, sugadinot Sprindžio PRAMPROJEKTO fasadų propocijas didindami langus.
        http://www.autc.lt/Handlers/ImageHandler.ashx?b=true&i=209&fn=3d46cea1-12b3-4885-9b9c-c0a1344053ca

        Gal duokDie, tai mano peizalai, nes kai darė renovacijos projektą Architektas buvo dar gyvas. Gaila man jo – visai neprastas sovietmečio MERKURIJUS nugriautas.
        Pasėdėjau atnaujintoje Alėjos atkarpoje. Beliko tik klombas gėlytėmis užsodinti. Kavinaitės trijų mergaičių klausiau- ar kinas KANKLĖS gyvas?
        Neatsakė nei viena, gal net klausimo nesuprato- ko tas senis nori 🙂

        • grumlinas parašė:

          Vakare pažėsiu tų Šeliūgiškių

          • Taškas parašė:

            Atėjo, kažkokie galingi failai, mano kompas senučiukas iš baimės kelnes pridėjo. Užstrigo.

            Rytoj tik vakare gaivinsiu ir žiūrėsiu. Ačiū. 🙂