Feed on
Posts
Comments

Na štai įžengėme į XV amžių, kai tiek kartografijos mokslas pasistūmėjo priekin, tiek ir buvo ištyrinėta žymiai didesnė pasaulio dalis, nei iki tol. Tuomet Lietuvos kartografinį atvaizdą geriausiai apibūdino du žemėlapiai, sukurti katalikų dvasininkų.
Tiesa – nurodyti pilni skanai mažumėlę sveria 😉



1459 metais Venecijos vienuolis Fra Mauras išbraižė didžiulį apskritą (1 metro skersmens) tuo metu žinomo pasaulio žemėlapį (paimtas iš čia, o čia visas skanas besidomintiems). Lietuvos plote jis pavaizdavo dvi upes ir beveik taisyklingai lotyniškai užrašė krašto pavadinimą: Litvana. Tai turbūt pirmas mums įprasto Lietuvos lotyniško pavadinimo Lithvania variantas. 1894 metais Fra Mauro žemėlapis išleistas vienspalviu variantu, kuriae situacija matoma aiškiau, nei spalvotame. Tik atkreipkite dėmesį, kad situacija pateikta „aukštyn kojomis“. Pageidaujantiems – pilnas skanas, paimtas iš čia.



Dar vieną, tikslesnį ir detalesnį žemėlapį – jame buvo vaizduojama tik Vidurio Europa (Sarmatia terra in Evropa) apie 1450 metus sudarė vokiečių vyskupas, labai daug dėmesio skyręs filosofijos, teologijos ir astronomijos mokslams, Nikolajus Kuzietis. Jame matome aibę detalių: Nemuno (Memele flv.), Šventosios (Hillige flv.) ir Ventos (Poller flv.) upes, Klaipėdos (Aremele Castrvm)ir Kauno (Cava) miestus. Kuršių marios (Lacus Avomen) nelabai panašios į save, o kadangi tuo metu visos upės turėjo tekėti iš kalnų – nupiešti pramanyti kalnai Tevca mons. Šis žemėlapis buvo atspausdintas 1491 metais, iškarpa yra iš neypač geros kokybės mano turimo skano (Visas skanas besidomintiems)..


Kuziečio sudaryto žemėlapio pagrindu vėliau buvo leidžiami ir kiti žemėlapiai. Tipiškas tokio žemėlapio pavyzdys yra Hartmano Šedelio 1493 metais atspausdintas žemėlapis (paimtas iš čia), Heronimo Miuncerio paruoštas pagal 1491 metų Kuziečio žemėlapio leidimą. Deja, Lietuvą čia tereprezentuoja tik ne visai vietoje patalpintas užrašas Littav. Matome du šio žemėlapio variantus – kairėje vienspalvis (visas žemėlapis), dešinėje – daugiaspalvis, dažytas rankomis (visas žemėlapis).


1513 metais buvo išleistas atnaujintas Nikalojaus Kuziečio Vidurio Europos žemėlapio leidimas, kuriame parodytas ir Vilnius (netgi du kartus – Wilno ir Bilde), pažymėti Varniai (Myednyky) bei Trakai (Troky), įvardintas Nemunas (Niemo) ir išbrėžta Neris. Pati Lietuva padalinta į dvi dalis: Žemaitiją (Samogitia) ir Lietuvą (Lithvania), abi dalis bendrai įvardinant Lietuvos Kunigaikštyste (Dvcatus Lithvanie) (mano turimas žemėlapio neypatingai aukštos kokybės skanas)

5 Responses to “Nuo Litvana prie Lithvania: Fra Mauras, Nikolajus Kuzietis”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Blog'ų metraštis. Blog'ų metraštis said: Nuo Litvana prie Lithvania: Fra Mauras, Nikolajus Kuzietis: Na štai įžengėme į XV amžių, kai tiek kartografijos.. http://bit.ly/bRZ0fO […]

  2. Latras parašė:

    Nu ir tundros… 🙂

    • grumlinas parašė:

      -> Latras – tas ir yra, kad kartogarfijos dauguma nesugeba suvokri kaip proceso, o mato tik momentinę nuotrauką – tipo visada taip buvo. Realiai pasaulį mes pamatėme po 2PK

  3. Latras parašė:

    Vadnas,tundra esu as.Na ,is sono visada geriau matosi,ner cia ko pykti.bet man reikia triju patvirtinimu 🙂