Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 613 metų
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1398 – The Treaty of Salynas is signed between Grand Duke of Lithuania Vytautas the Great and the Teutonic Knights, who received Samogitia.

Vytautas Didysis… Kai pagalvoji, kaip jis pardavinėjo Lietuvą kairėn ir dešinėn, kad tik išsilaikyti valdžioje – na niekaip negali jo pavadinti moraliu ir garbingu valdovu. Iš kitos pusės – tuomet Lietuva neegzistavo kaip tautinė valstybė o greičiau kaip didžiojo kunigaikščio domenas, su kuriuo jis darė, ką norėjo. O Vytautas, nebūdamas legalus Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio sosto paveldėtojas (juo buvo būtent Jogaila), užsibrėžė tikslą juo tapti po Jogailos patapimo Lenkijos karaliumi ir išvykimo Krokuvon. Na ir sukosi jis kaip ungurys ant keptuvės tarp Jogailos, kryžiuočių, lietuvių, rusėnų ir totorių… Bet savo pasiekė. Tiesa, tik iki mirties, nepalikdamas įpėdinių.

Tarp kitko, Vytauto paminklai, kurių pristatyta kiekviename bažnytkaimyje, man visada primena – politika negali būti morali, nes ji visada skirta tenkinti kažkieno interesus.

8 Responses to “Spalio 12 prieš NN metų”

  1. Ikaras parašė:

    Vytautas Didysis… Pameni,kada ji taip eme vadinti? 🙂 Tada visi taip dare.Ir dabar ta pati daro,tik pateikia kitaip.I blizganti popieriuka suvynioja ir pasako kad saldu 🙂

  2. troy parašė:

    Lietuva ir Vytautas surado vienas kitą. Netyčia, bet sėkmingai.

  3. grumlinas parašė:

    -› Ikaras – na, tuo metu reikėjo kažko ypatingo, kas taptų Nepriklausomos Lietuvos pagrindiniu didvyriu, ir Vytautas tam puikiai tiko. Nežiūrint jo biografijos dėmių.

    -› troy – šiaip aš nemėgstu to Lietuvos-Lenkijos koopeartyvo, kuris mus privedė prie mūsų aristokratijos nutautėjimo, nesibaigiančių konfliktų ir galų gale prie kracho, tačiau tiek Jogaila, tiek Vytautas padarė gerą darbą, krikštydami Lietuvą pagal vakarų krikščionybės ritualą. Taip tapome katalikais, kurie vistik žiūri į vakarus, o ne pravoslavais, kurie žiūri į rytus.

  4. Yo! parašė:

    ir vistiek vienas geresniu valdovu buvo Batoru Stepukas….

    • Gunas parašė:

      Sutuinku. Gaila, trumpokai.

    • grumlinas parašė:

      yep, kas be ko. gaila, be dinastijos 🙁
      šiaip patiko: Lietuvių bajorai Stepono Batoro ilgai nenorėjo pripažinti kaip neteisėtai išrinkto valdovo, nes rinkimas vyko lietuviams nedalyvaujant, tačiau, S. Batorui pripažinus lietuvių teises, jį pripažino ir lietuviai. – jūs mums, mes jums 😀

  5. vyr parašė:

    a vėlinas iš tikrųjų žino, kokia ten buvo situacija, ar kryžiokai kaip nors pademonstravo savo valdžią naujai gautose teritorijose? Gal tai buvo tas pats kaip kad dabar pvz. amerikonai sugalvotų kam nors padovanoti talibano apsėstas Afganistano kalvas.