Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 38 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1973 – Egypt launches a coordinated attack against Israel to reclaim land lost in the Six Day War. The Ramadan War / Yom Kippur War starts at 2:05 pm that day.


Hmmm, aš šitą karą visada vadindavau Spalio karu. Žinojau, kad žydai jį vadina Yom Kipur karu, o va kad ir arabai jam turi Ramadano karo pavadinimą – tik dabar sužinojau. Vienžo – kiek gyveni – tiek ir mokaisi.
Man asmeniškai šitas karas labai svarbus, nes turbūt nuo jo aš pradedu skaičiuoti savo rimtesnio domėjimosi politika ir karyba laiką. Prisimenu, kad buvo šeštadienis, buvome tėvų kolektyviniame sode Pavilnyje, ir „Tiesoje“ aš perskaičiau, jog prasidėjo arabų-izraelio karas, kuriame arabai laimi. Pradėjau sekti karo įvykius, kurie iš pradžių klostėsi arabų naudai, kol paskui neįvyko lūžis ir staiga Izraelis atsigavo ir pradėjo kontrpuolimą. Šitai tuomet man buvo sunkiai suvokiama – kaip tai, juk juos beveik sutriuškino, o jie puola. Kažkas keisto. Aišku, pasidarė smalsu, kas kokią turi ginkluotę, ir tada prasidėjo informacijos kaupimas, kuris nesibaigia iki šiol 😉 Buvo labai įdomu skaityti tokiame tarybiniame savaitraštyje „Za rubežom“, kuriame buvo spausdinami versti į rusų kalbą straipsniai iš užsienio periodikos, kuriuose buvo daug įdomių detalių.
Ką aš palaikiua tuomet? Be abejo, arabus. Kaip ir vietnamiečius jų kovoje prieš Ameriką. Kitaip ir būti negalėjo – prosovietinis smegenų plovimas veikė puikiai, ir tik nuolatinis domėjimasis pasaulio įvykiais laipsniškai pakeitė pasaulio vaizdą, suformuotą Kremliaus ideologijos.
Taip kad tai tarsi mano politinio sąmoningumo gimtadienis 😉

7 Responses to “Spalio 6 prieš NN metų”

  1. ewal parašė:

    aš to žurnalo neskaičiau, bet žinau anekdotą apie jį. žodžiu, važiuoja petka su anka pulemiotčica. petka varto kažkokį žurnalą, apsimeta, kad moka skaityti. anka pristoja, kad papasakotų ką skaito. petka tokiu reikšmingu tonu sako „Za rubežom“. Anka gūžteli pečiais „za rub – ježom? za trajak rakom znaju. a za rub ežom… neznaju takova.“

  2. ewal parašė:

    za rub – ježom?

  3. grumlinas parašė:

    išvertus – „už rublį ežio pozoje“ 😉

  4. Ikaras parašė:

    Sunkiausias zydu karas.Po jo kai kas is generaliteto buvo ismestas lauk “uz gera vadovavima“.

  5. grumlinas parašė:

    Jooo, realiai tai jie buvo gerai įkliuvę, bet sugebėjo atsilaikyti. Paskui jau lengviau su Egiptu apie taiką buvo šnekėtis 😉

  6. Ikaras parašė:

    Esu skaites toki dalyka:kol viskas gerai-arabai kaunasi kaip patrake,neziuri nuostuoliu ir t.t.Bet kai ima nesisekti-tada pas ima byreti viskas is eiles-tiek karinis,tiek ir politinis vadovavimas.Nemoka sito sustabdyti kazkaip.Nemoka “persilauzti“. Per si kara zydai kariavo su tuo,ka sugebejo “gauti“ (tai dabar jie gaminasi viska is eiles).Ir nebuvo jie kazkuo ypatingai geriau ginkluoti uz arabus bendrai paemus.Vadnas lemiamas buvo zmogiskasis faktorius.

  7. grumlinas parašė:

    Lietuviškai arabus būtų galima pavadinrti „šiaudų ugnis“ – plykst ir viskas…