Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 54 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1957 – 20 MCi (740 petabecquerels) of radioactive material is released in an explosion at the Soviet Mayak nuclear plant at Chelyabinsk.

Na ką, pasirodo, branduolinių incidentų slėpimas TSRS turi ilgas tradicijas – apie šitą radioaktyvių medžiagų nuotėkį buvo tylima virš 30 metų. Nenuostabu, kad ir įvykiai Černobylyje buvo bandomi nuslėpti.

2009: Šiandien prieš 251 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
Birth
1758 – Horatio Nelson, British admiral (d. 1805)

Nedaug yra žmonių, kurie nežinotų Trafalgaro aikštės Londone. Na, gal ne visi žino, kaip vadinama ta didžiulė kolona su statula jos viršuje, bet kas žino – tai žino – Nelsono kolona. Sakoma, kad jis nuo kolonos žvelgia ta kryptimi, kur gyveno ledi Hamilton, jo ilgametė mylimoji, taip pat ištekėjusi moteris 😉
Man Horacijus Nelsonas kažkaip asocijuojasi su dviem dalykais:
Pirmas – jo frazė prieš prasidedant Trafalgaro mūšiui: „Anglija tikisi, kad kiekvienas atliks savo pareigą“. Deja, deja – kaip dažnai mes dabar matome, kaip užmirštamos pareigos, o prisimenamos tik teisės. Anglai nugalėjo Trafalgaro mūšyje, bet, deja, jau be Nelsono – jis buvo mirtinai sužeistas, nes nesiteikė nusivilkti paradinio munduro su daugybe ordinų, gautų už drąsą, tad prancūzų šauliams buvo lengva taikytis.
Antras – vykstant Kopenhagos mūšiui, anglų padėtis nabuvo labai blizganti, ir laivyno vadovybė vėliavomis davė komadą „plautis“ iš mūšio lauko. Vienaakis Nelsonas prisidėjo žiūroną prie nematančios akies, ilgai „apžiūrinėjo“ pakeltą signalą, o po to liepė atsakyti „Negaliu įskaityti signalo“. Per tą laiką padėtis pasikeitė anglų naudai ir jie nugalėjo. Taip kai kada reikia tiesiog pradelsti ir sulaukti savo momento.

5 Responses to “Rugsėjo 29 prieš NN metų”

  1. scania parašė:

    Apie žiūroną negirdėjau. Rimtas poelgis! Pagarba!

  2. grumlinas parašė:

    Vyras su kewšais, tsakant 😉

  3. Ūžesiai ausyse parašė:

    Kas dar prisimena rusišką „Gorodoką“ ir jų „paveikslą“ su Nelsonu.
    Dailininkas Mošė Bajan „Pokalbis akis į akį“:
    http://www.pro4ti.narod.ru/gorodok/polotno_1.1.jpg
    🙂

  4. Ūžesiai ausyse parašė:

    P.S. Antrasis – Kutuzovas, kiek pamenu.