Feed on
Posts
Comments

Sakyčiau, litovcų ir patrEOtų taip nevirškinamas Andrius Užkalnis gana neblogai atsakė į amžiną klausimą:
Kitaip tariant, jei norite, kad jūsų vaikai turėtų smarkiai apribotas galimybes mokslui ir karjerai ateityje – kuo ilgiau atskirkite juos nuo šalies, kurioje jie gyvena, ir kuo ilgiau marinuokite savo „tėvų kalbos ir kultūros“ sultyse (tai taip pat galioja ir lietuvių vaikams – tiek Lenkijoje, tiek Airijoje, tiek Anglijoje). Tada jie beveik garantuotai galės užaugę iki gyvenimo pabaigos dirbti pagalbinius ir nekvalifikuotus darbus, o vienintelė geriau apmokamo galimybė jiems bus tarnautojo pareigos kokiame nors valstybės išlaikomame imigrantų globos centre arba lygių galimybių sklaidos fonde.
Paprasčiau šnekant, gyvenant Lietuvoje reikėtų kuo anksčiau pradėti mokytis lietuviškai, tačiau jei jau yra toks užsispyrimas ir noras, kad būtų atvirkščiai, dėl to rietis visiškai neapsimoka.
Prievartinis gero dalyko siūlymas dėkingumo neuždirba – tai savo kailiu patyrė garsus Britanijos virėjas Jamie Oliveris, stengęsis asmeniniu pavyzdžiu ir pastangomis reformuoti mokyklų valgyklų maistą. Anglų tėvai, pripratę prie šaldyto ir taukuose gruzdinto valgio, ne tik nepadėkojo Oliveriui už jo garintas daržoves ir liesus padažus – jie pasipiktinę laukė eksperimento pabaigos, kad vaikučiai toliau galėtų šlamšti vištienos pakaitalo pirštelius ir gruzdintas bulvytes, užsigerdami „sulčių tipo“ gėrimais, nudažytais neono spalvomis.
Su bandymais daryti kaip geriau yra taip – pasiūlei, o jei vis tiek norit kaip jums norisi, prašom. Net jei tos mokyklos ir išlaikomos iš biudžeto – mokykitės kaip jums patinka, mes jus perspėjom, kad jums nuo to geriau nebus. Čia laisva šalis.

Rekomenduoju.

8 Responses to “Ką daryti su tais lenkais?”

  1. MariukasM parašė:

    Realybėje viskas paprasta. Vis daugiau šio krašto šeimų vaikus leidžia į lietuviškas mokyklas. Žinau, nes žmona tokioje dirba.

    • grumlinas parašė:

      Va būtent. Nes matome tuos, kurie kvykia (iš abiejų pusių), o normalūs žmonės tyliai gyvena.

  2. fanta parašė:

    Kas čia per demobilizuojantys pasisakymai- „normalūs žmonės tyliai gyvena“?

    „Kurier Wileński” džiūgauja, kad Lietuvoje daugėja lenkų. Statistikos Departamento duomenimis, 2011 m. lietuvių Lietuvoje gyveno 44 tūkst. mažiau, nei pernai, o lenkų priskaičiuota 11 tūkst. daugiau, nei pernai.

    Va taip va. Lenkų daugėja. Jie vaikus leidžia į lietuviškas mokyklas. Reiškia, ketina tylomis užgrobti Lietuvą. O jūs čia su Užkalniu siūlote tylėti.
    O Lenkijoj jau po nepilnų 2 savaičių rinkimai, užgrobs valdžią tautininkai ir užleis ant mūsų Želigowskį. Psiakrew, proszę pana.

    • grumlinas parašė:

      hmmm… lietuviai emigruoja Londonan, o lenkai – Vilnijon? može byc, može byc, proszę pana… 🙁
      šiaip kiekvienam Želigowskiui galima rasti Žukauską kokį, varysim pšeklentus pšekus iki pat Suwalki-Bialystok linijos, svarbu tik, kad kokia Jevro-komisija iš mūsų pergalės neatimtų

  3. day parašė:

    Kai aš gyvenau tada kai tik prisimenu, mūsų miestely labai daug žm. kalbėjo ta kalba kuri panaši …….. gal į lenkų. Kodėl gal? O gi todėl (nelabai aš ją moku) kad Lenkijoj aš su lenkais ja silpnai susišnekėjom.
    O apie rėksnius , patys muša patys rėkia. Čia nematau jokios problemos. Juk lenkai viską daro. Naudojasi mūsų nuolankumu, ar ir bažnyčioj silpną muša. Kaip jų reikalai Baltarusijoje, Ukrainoje, Slovalijoje, Čekijoje, Vokietijoje ir kokie reikalai lietuvių Lenkijoje.
    Beje pridedu lentelę. Pasikartoti įdomu:
    Didžiausios Europos valstybės Pagal plotą
    Nr. Valstybė Plotas,km²

    1. Ukraina 603700
    2. Prancūzija 547030
    3. Ispanija 504782
    4. Švedija 449964
    5. Vokietija 357021
    6. Suomija 338145
    7. Norvegija 324220
    8. Lenkija 312685
    9. Italija 301230
    10. Jungtinė Karalystė 244820

    Pagal gyventojų skaičių
    Nr. Valstybė Gyventojų skaičius

    1. Vokietija 82422299
    2. Prancūzija 60876136
    3. Jungtinė Karalystė 60609153
    4. Italija 58133509
    5. Ukraina 46710816
    6. Ispanija 40397842
    7. Lenkija 38536869
    8. Rumunija 22303552
    9. Nyderlandai 16491461
    10. Graikija 10688058

    • grumlinas parašė:

      tai ta Vilnijos lenkakalbė tokia, kad man su mano lenkų kalbos žiniomis ausys linko prieš 30 metų 😀

  4. fanta parašė:

    Dėl kalbos:
    1) ji čia NIEKADA IR NEBUVO tokia, kaip Lenkijoje. Čia ir anais tarpukario laikais buvo kalbama savotiška, „vilniukiška“ tarme ( ne vien čia, Lvove irgi panašiai).
    2) aišku, šią vietinę kalbą galima vienodai sėkmingai vadinti ir baltarusių kalba, o ne lenkų. Nes gudas-katalikas paprastai save vadina lenku.
    3) aišku, ši kalba toliau žiauriai rusėja, (dalinai ir lietuvėja). „Sorok cztery“, ir pan.

    Dėl „lenkai emigruoja Vilnijon“- ne. Jie dauginasi, gimdo vaikus. Klastingu lenkišku metodu ketina užsėt lietuviškas žemes savo kitatautiškąja sėkla. 🙂

    • grumlinas parašė:

      tarp kitko, tarpukario/pokario Llenkijoje buvo tokia sąvoka „akcent wilenski“ – minkštas tarimas – vistik lietuviški genai lindo per lietžuvį 😉