Feed on
Posts
Comments


Skaitant komentarus po mano posto apie pasivaikščiojimą po Kauno senamiestį, man užkliuvo Eugenijaus nuoroda (Eugenijau, čia ne priekaištas, tiesiog man mintys kartais iššoka iš galvos 🙂 ) į man gerai žinomą puslapį apie „negerąjį“ Mindaugą. Atvirai pasakius, sąmoningai nerašau tos nurodos adreso, nes man nekart ją teko matyti visokio plauko Lietuvos Nepriklausomybės priešininkų rašliavose, nukreiptose prieš mūsų suverenitetą: tipo „žiūrėkit, ką jūs laikot savo valstybės įkūrėju!“. Žinau ne blogiau už juos, kad Mindaugas nebuvo riteris spindinčiais šarvais ant balto žirgo. Tuomet iš viso tokių riterių Lietuvoje nebuvo, apart krūvos besipjaunačių tarpusavyje kunigaikštukų. Kol jų tarpe atsirado vienas, sugebėjęs iš kišeninių kunigaikštukysčių sulipinti LIETUVĄ. Ir, deja, nesugebėjęs išsilaikyti valdžioje kiek ilgiau, kad įkurti savo dinastiją, galinčią tą valstybę šlaikyti ir sutvirtinti. Tada, galbūt, mūsų istorija būtų buvusi visai kitokia, nes ir taip carinėįje Rusijoje turėti Gediminaičių kraujo buvo taip pat garbinga, kaip ir Riurikovičių. Na, bet koks jua buvo tas mūsų pirmas karalius – toks jau buvo. Svarbu, kad nors tokį turėjom. Atai nei prūsai, nei latviai, nei estai net savo valstybių sukurt nesugebėjo, ir toliau savo kišeninėse kunigaikštukystėse gyveno, kol juos po vieną sulukšteno atvykėliai iš Vakarų. O mes turėjome savo valstybę. Su ganėtinai didinga istorija, nors ne visai didinga pabaiga. Na, bet čia jau kooperatyvo „Žečpospolita“ valdymo pasekmės.


Tiesą pasakius, berašant šitą postą, man kilo kiek keistoka asociacija su vieno amerikiečių istoriko, tyrinėjančio Staliną, mintimis. Šiaip gal verta dėmesio jo mintis apie tai, kad reikia skirti nagrinajmą procesą nuo savo asmeninio požiūrio į jį:
As far as Stalin is concerned. I became more and more impressed by Stalin’s performance as a political leader. Particularly his performance as a war leader. A lot of people have confused my being impressed by Stalin with my being some kind of admirer of Stalin or someone who approved of Stalin. Personally and politically I detest the kind of policies and ideology that Stalin stood for. Had I been a citizen of the Soviet Union in Stalin’s time the chances are, given my own dissident tendencies, I would have ended up in the gulag. Don’t confuse the story I tell about this powerful and impressive system and this powerful and impressive leader with my own point of view. I’m just telling the story as I see it. I see it as my duty as a historian to tell that story, even though that story might make a lot of people uncomfortable. It might not want to be the story that a lot of people want to hear. It might be the story that offends a lot of people’s own politics. I can’t help that. That’s the history and as a historian I’m committed to telling the truth as I see it.
Nekertantiems angielskai – rusiška versija:
Что касается Сталина, то по мере работы я стал испытывать к Сталину как к политическому лидеру все большее и большее уважение. Многие люди путают мое уважение к Сталину с моим восхищением Сталиным или моим оправданием его действий. С личной и политической точки зрения я питаю отвращение к той политике и идеологии, которую проповедовал Сталин. Если бы я был гражданином Советского Союза при Сталине, то, учитывая мои собственные диссидентские тенденции, скорее всего, я бы закончил свою жизнь в ГУЛАГе. Не путайте историю, которую я рассказываю об этой мощной и достойной восхищения системе и этом влиятельном и достойном восхищения лидере, с моей личной точкой зрения. Я лишь рассказываю историю, как я ее вижу. Я считаю своим долгом историка рассказать эту историю, несмотря на то, что она может встревожить многих людей. Это не та история, которую многие хотят слышать. Это может быть история, которая оскорбляет политические взгляды людей. Я ничего не могу с этим поделать. Это история, и, будучи историком, я твердо намерен рассказывать правду, как я ее вижу.


Mes galime smerkti Mindaugą už jo ganėtinai drastiškus politinės veiklos metodus, už jo asmenines nuodėmes. Tačiau smerkiant ir spjaudant ant savo pačių istorijos nederėtų užmiršti – Mindaugas – mūsų VALSTYBĖS pradžia.

12 Responses to “Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) diena (šįkart rimtai)”

  1. Eugenijus parašė:

    Nei smerkt nei spjaudyt nereikia, bet nereikia ir sudievint jo kaip kokio stabuko. Beje niekam jis taip nerupejo kol nestuktelejo tas tukstantmetis 😀

  2. grumlinas parašė:

    Tokį Justiną Marcinkevičių gal girdėjai? 😉 Seniai jam rūpėjo. Ir Mindaugas, ir Mažvydas, ir Stuoka-Gucevičius.
    Tik nesidomntiems istorija Mindaugas buvo nesvarbus, nes jiems Lietuvos istorija geriausiu atveju nuo Gedimino prasideda, o tai žiūrėk tik Vytautą ir težino. O juk Vytautas buvo politinis persivertėlis, bandęs iš Jogailos atimti tam priklausiusį LDK sostą, taip kad uj-uj-uj. Nu ir ką – Vytautas Didysis, be penkių minučių Lietuvos Karalius nr.2 😉
    Taip kad Mindaugas gal greičiau primirštas „plačiųjų masių“, kurioms ir visa Lietuvos istorija išvis dzyn 😉

  3. xminde parašė:

    Kaip tai nerūpėjo – net Lietuvos TSR istroijos mokykliniame vadovėlyje apie Mindaugą rašė.

  4. Eugenijus parašė:

    Girdejau. As turejau omeny siu dienu „laisvaja“ Lietuva.

  5. grumlinas parašė:

    „laisvoji“ kabutėse… Mjooo…
    Mūsų, kaip tautos, nacijos ir valstyubės pagrindinė bėda ta, kad mūsų „elitas“ mus iš esmės atvedė į ideologinę ir kultūrinę aklavietę. Susiviliojome materialiu rojumi, tam aukodami idėjinę šerdį. Dabar (dažnas) nebeturime nei to, nei ano.
    Ką daryti? Nežinau. Asmeniškai stengiuosi kažką sakyti, bet šiais visuotinio nihilizmo laikais…

  6. xminde parašė:

    1918 metų laisvė lygiai taip pat buvo reklamuojama kaip ir 1990 :), tik tada žadėjo duoti žemė ir su šautuvo teko bemontininkus mušti ir vyrų galvas guldyti… o rezultate – įsigalėjo nomenklatūra, biurokratija ir diktatūra… O kas įvyko 1990? Taip, kad vienokę nelaisvę, pakeičia kitokia 🙂 – valdžių kaitos, tik kai valdo okupantas – dvasinės laisvės daugiau :).

  7. grumlinas parašė:

    -› xminde – tai tipo ruso sovietico, kris tau dvasinės laisvės kibirą įpils, pasiilgai? 😉
    IMHO yra dalykai, kuriuos reikia aiškiai skirti – Lietuvą-valstybę nuo valdžios, lietuvius-tautą – nuo apsirijusios naujosios nomenklatūros, laisvę, kai atsakia už savo veiksmus, – nuo nelaisvės, kai tau norodo, kurion akmeron eit ar i kurio lovio ėsti.
    O valdžią turim tokią, kokios nusipelnėme/išsirinkome

  8. Adas parašė:

    Ne tiek daug tos laisvės ir prisidėjo – tada tik apie politiką ko neleptelk ir gyvensi, o dabar kasdien vis nauji „demokratiški“ apribojimai: apie žydus, juodus ir kotokiusseksualus negražiai šnekėt negalima, po 18 val. po butą turi ant pirštų galų vaikščiot, šunims lot jau ne kaimuose negalima, gaidžiams giedot irgi, netgi alaus butelio ant suoliuko išgert negalima, galima vardint ir vardint. 🙂
    Prieš savaitę, vos kirtus Latvijos sieną, po 5 sekundžių žmonos Tele2 iškart pasveikino ir prijungė prie latvių tinklo – na kurgi pasislėpsi? 😆

  9. grumlinas parašė:

    -› Adas – na, tie mobilūs sekliai tai ir mane stebina, kai kur nors Venecijoje, sėdintį ant kanalo kranto, tiksliai suranda 😉
    O dėl tavo paminėtų laisvių apribojimų – taip, už mums siūlomą pilną ėdalo lovį (kuris gana greit ištuštėjo) savo laiku mes atsisakėme dalies suverenitetto, tačiau tai dar nereiškia, kad tolerastijos negalima mušti jos pačios ginklu – pvz, jei valdžia leis įvairiaseksių eitynes – paduoti įvairiaseksių organizacijas į teismą, reikalaujant atlyginti moralinę žalą. patirtą matant jų eiseną, arba apriobojant paties judėjimo laisvę, kadangi tuo metu negalėjai lankytis miesto centre.
    Na, juodukų teisių klausimas man regis greitu laiku bus revizuotas – po Obamos administracijos gėdingo žlugimo (jį elementariai „pakišo“, nes su tokia krize praktiškai neįmanoma susidoroti) bus galima aiškiai ir tiesiai sakyti: „Na, davė valdžią afro-amerikiečiui. Ir kokioje šiknaskylėje dabar sėdi JAV?“

  10. xminde parašė:

    Kai nusipelnome – turime savo valstybę su savo išrinkta valdžia, kai nenusipelnome savo valdžios – gauname bendrą broliškas tautas valdančią valdžią. Bet abiem atvejais dušioje ir dainose – „paduok sesute kardą…“, o tai ir yra dvasinė laisvę.
    Kažkas man iš pažystamų yra pasakęs – „..emigracijoje aš jaučiuosi labiau Lietuvis nei gyvendamas Lietuvoje…“ :).

  11. grumlinas parašė:

    -› xminde – nu tu vėl bandai suplakti į vieną vietą gandrus ir apelsinus. Jei sugebame siekti Nepriklausomybės – turime laisvę ir savo valstybę. O va valdžią pasirenkame tokią, kokios nusipelnėme – šiaip ar taip, dauguma esame naivūs ir godūs, linkę siekti, kad visi būtų vienodai biedni – vat ir turim tokią valdžią, kad vienetai praturtėja, o visi kiti biedni tampa.
    O dėl dvasinės laisvės – ir tuomet, ir dabartės esmi laisvas viduje. Netgi jei mano politinės pažiūros kinta – tiesiog amžius ir brendimas duoda savo.

  12. […] pasakius, gal reikėjo parašyti apie Mindaugą-Karalių, bet apie jau parašiau. Šis įrašas priskirtas istorija kategorijai ir pažymėtas BillHaley gairėmis. Išsisaugokite […]