Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 59 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1952 – Catalina affair: a Swedish Douglas DC-3 is shot down by a Soviet MiG-15 fighter.

Šiaip faina istorija – Švedijos lėktuvas su britų žvalgybine įranga skrenda virš Baltijos jūros, šnipinėdamas NATO naudai. Sovietai pakelia į orą Migus ir jį nukala. Švedai kažką neaiškiai mekena apie mokomajį skrydį, sovietai kategoriškai neigia ką nors padarę, nors ant lėktuvo gelbėjimosi valties randamos sovietinių sviedinų žymės… Paskui visi tyli, bo negadinsi tarptautinių santykių dėl dalykų, apie kuriuos žinom visi, kam reikia žinoti…

2009: Šiandien prieš 92 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1917 – World War I: the deadliest German air raid on London during World War I is carried out by Gotha G bombers and results in 162 deaths, including 46 children, and 432 injuries.


Kadaise pusantro šimto aukų buvo baisiausio aviacinio antskrydžio rezultatas, kuris, atrodė, negali būti viršytas. Deja, deja… Atėjo Antrasis pasaulinis karas ir tada aviacija parodė savo žmonių žudymo galimybes visu galingumu. Aišku, mums iškart galvon ateina Hirosima (70-80.000 žuvusių, 70.000 sužeistų) ir Nagasakis (40-75.000 žuvusių), tačiau ir paprasti bombardavimai buvo ne mažiau baisūs. Paimkime kad ir Drezdeno bombardavimą (24-40.000 žuvusių). Tad tiesiog suvoki, kad žmogus per 25 metus sugebėjo taip ištobulinti žudymą iš oro, kad vietoje šimtų žuvusiųjų aukos pradėtos skaičiuoti dešimtimis tūkstančių. Suvoki ir pasidaro baisu.

Comments are closed.