Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 45 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1966 – Eric Kretz, American musician (Stone Temple Pilots)

Kažkaip susimąsčiau, kad nelabai daug esu girdėjęs šios grupės gabalų. Prasprūdo pro ausis ar tiesiog kažkada neįtiko stilius?

Stone Temple Pilots – Interstate Love Song


2009: Šiandien prieš 28 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1981 – The Israeli Air Force destroys Iraq’s Osiraq nuclear reactor during Operation Opera. The facility could have been used to make nuclear weapons.

Prisimenu, kaip po šitos Izraelio karinės akcijos apie vargšo nelaimingo Irako nuskriaudimą putojo sovietinė propaganda. Atvirai pasakius, mano tuometinė reakcija į šitą agresijos aktą buvo neigiama – eilinį kartą pasitvirtino tuometinis mano požiūris į Izraelį, kaip į nuolatinį agresorių ir palestiniečių beigi visų arabų skriaudiką, o simpatijos Irakui, kuris kaip sykis kovojo ilgą ir beviltišką karą su religinių tamsybininkų valdomu Iranu, dar sustiprino reakcijos efektą. Aišku, tuo metu mes ničnieko nežinojome apie Sadamo Huseino teroro politiką kurdų ir šiitų atžvilgiu, apie jo cheminio, bakteriologinio ir branduolinio ginklų planus – sovietinė dezinformacijos ir nutylėjimo mašina dirbo puikiai. Šiandien bet kas, bent kiek pasidomėjęs istorija ir politika, lengvai gali rasti daugybę informacijos apie Sadamą Huseiną, ir mes galime blaiviau įvertinti, kaip tironas, sugebėjęs įtikti sovietiniams vadams, buvo pristatomas progresyviu veikėju. Tačiau prieš gerą ketvirtį amžiaus viso šito mes, sėdėję sovietinės propagandos butelyje, nežinojome 😉
Nors, atidžiai pažvelgus į paskutinio dešimtmečio įvykius, skausmingai suvoki, kad sovietinį melą tiesiog pakeitė amerikoniškasis. Elementarus noras užgrobti pigius Irako naftos šaltinius buvo užmaskuotas kova su teroru, o kariniams veiksmams pridengti buvo sufalsifikuoti „įrodymai“. Invazijos į Iraką pasekmes šiandien srebia daugybė šalių. Ir kai pagalvoji, kad visai tai tebuvo tik širma Amerikos korporacijų interesams pridengti…

6 Responses to “Birželio 7 prieš NN metų”

  1. troy parašė:

    Kažkaip raudonai pavarei.
    O dabar kai Izraelis treniruojasi skraidydamas iki Gibraltaro Irano reaktoriaus puolimui – už ką tu? Aš už Izraelį.

  2. grumlinas parašė:

    Raudonai? Hmmmm… Matai, kai vyko pirmasis įlankos karas, viskas buvo aišku – Irakas okupavo Kuveitą plius kėlė realią grėsmę savo ambicingomis ginklavimosi programomis. Antrasis įlankos karas, deklaruotas kaip kova su terorizmu, iš esmės pataikė nevisai į tą taikinį – Afganistanas, taip, talibai globojo Osmaą ben ladeną, tačiau būtent Sadamas Huseinas neleido Irake kurti nekontroliuojamo terorizmo lizdų. Šiandien mes turime Afganistaną, kuriame tik laiko klausimas, kada talibai perims faktinį šalies valdymą (apart kabulo, kur sėdės marionetė Karzajus) ir iki galo ištvatys savo oponentus. Irake gi mes greit turėsime tris valstybes, kurių viena – kurdiškoji skatins kurdų separatistus Turkijoje ir Irane, kita – šiitiškoji rems tarptautinį prieš Vakarus nukreiptą terorizmą.
    O dėl karo už naftą – apie tai atvirai rašo visa užsienio spauda. Tai ir yra skaudžiausia, kad mus išdūrė.
    O dėl izraelio – IMHO jis ir yra tie klijai, kurie konsoliduoja islamiškąjį faktorių Artimuosiuose Rytuose. Nebūtų izraelio – nebūtų islamiškosios vienybės (nors ir taip jos nėra labai daug, bet visgi). O dėl izraelio akcijų – vieną kartą jis jau pademonstravo totalų poxuizmą tarptautinėje sferoje, subomborduodamas Iraką. Tačiau kadangi tuomet JAV buvo stipri valstybė ir kategoriškai rėmė tokius jo veiksmus – pasauliui teko nusišluostyti spjūvį nuo veido. Šįkart JAV bando rasti bendrą kalbą su islamiškuoju pasauliui, nes aiškiai suvokia, kad praranda įtaką šiame regione, o be draugystės su šio regiono valstybėmis problemų neišspręsti. Tad ginkluotos izraelio akcijos atveju JAV turės apsipręsti – ar toliau remia mažą bet įžūlų agresorių, ar vistik remia valstybių grupę, kuriai priklauso ateitis. Vat tokia aritmetika IMHO.

  3. Eugenijus I. parašė:

    Galetum eit i politikos apzvalgininkus 😀 Ar jau esi ten?
    O del poziurio – pritariu.

  4. grumlinas parašė:

    -› Eugenijus I. – ne, politapžvlgininkas nesu. Gal tiesiog domiuosi tarptautiniais įvykiais nuo kokių 1972/73 metų 😉

  5. Eugenijus I. parašė:

    Tai jau gali drasiai tokiu vadintis 🙂

  6. grumlinas parašė:

    Level: Amateur 🙂