Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1989 – The Tiananmen Square protests are violently ended in Beijing by the [[People’s Liberation Army]. Thousands of University died in Beijing (ROC).

Tiems, kuriuos ištinka orgazmas nuo Kinijos ekonomikos laimėjimų, sunku suvokti, kokia žmonių NElaisve visa tai apmokėta. Valstybė tau netrukdo turtėti tol, kol tu nesuabejoji jos teise tave valdyti. Mums, vakariečiams, jau įpratusiems prie vidinės laisvės, tai netgi nelengva suvokti – kad visa politinė sistema net nesistengia imituoti kokių nors politinių ir žmogaus teisių.

2009: Šiandien prieš 69 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1940 – World War II: The Dunkirk evacuation ends – British forces complete evacuation of 300,000 troops from Dunkirk in France.


Diunkerkas. Mažai ką sakantis žodis žmogui, nesidominčiam istorija, tačiau labai daug ką pasakantis tam, kuris yra įsigilinęs į Antrojo pasaulinio karo (2PK) įvykius. Kažkokia mistika gaubia šitą 2PK epizodą: vokiečiai galėjo „iš įsibėgėjimo“ padaryti iš prie jūros prispaustų anglų ir prancūzų karių kruviną faršą ir taip žymiai sumažinti tolesnes britų galimybes kariauti, tačiau to nepadarė. Tiesiog ėmė ir sustojo Hitlerio nurodymu, davė galimybę evakuotis viskuo, kas tik plaukia. O vėliau turbūt ne vienas iš Diunkerko katilo išsigelbėjęs karys dalyvavo operacijoje „Overlord“, kai Normandijoje išsilaipino sąjungininkai, kad pradėti kalti vinis į nacizmo karstą. Vieni šitą vokiečių sustojimą aiškina Hitlerio nenoru galutinai parklupdyti britus, kad liktų galimybė garbingoms taikos deryboms, kiti tai aiškina elementariu vokiečių nesusigaudymu situacijoje, treti – bendru vokiečių, tiek ilgai žygiavusių ir kariavusių, nuovargiu ir resursų išsekimu.
Bet kas bebūtų – Diunkerkas man simbolis to, kaip žmonės, regis pakliuvę į mirtiną pavojų, į situaciją be išeities, staiga gavo papildomą šansą. Ir juo sėkmingai pasinaudojo.

Comments are closed.