Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 54 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1957 – Boris Williams, British musician (The Cure)

O iš tikrųjų – kam ta užpernykštė politika? Juk Velykos!

The Cure – Boys Don’t Cry


2009: Šiandien prieš 93 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1916 – Easter Rising: The Irish Republican Brotherhood led by nationalists Patrick Pearse, James Connolly, and Joseph Plunkett starts a rebellion in Ireland.


Paskutiniu metu kažkaip aprimo Šiaurės Airija, nebegirdėti pranešimų apie sprogimus ar IRA narių areštus. Galbūt tiek metų trukęs konfliktas tarp airių nacionalistų, siekiančių Airijos suvienijimo, ir britų junionistų, siekiančių Olsterio, kaip sudėtinės Jungtinės Karalystės dalies, statuso išlaikymo, pagaliau prigeso tiek, kad šalys gali pradėti šnekėtis?
Airija ir jos istorija mane domino seniai. Panašaus dydžio, kaip Lietuva, ir gyventojų maždaug panašiai. Paslaptingieji keltai, taip įtakoję J.R.R.Tolkino kūrybą. Kova už Nepriklausomybę nuo Britanijos.
Va būtent jų kova už Nepriklausomybę ir buvo vienas įdomiausių dalykų. Prasidėjusi kaip žiauriai numalšintas Velykų sukilimas, tevykęs Dubline, po kelių metų ji atgimė kaip visą Airiją apėmusi kova, galų gale privertusi britus pasitraukti iš didžiosios salos dalies. Kažkaip vis pamąstydavau – juk 1916ųjų Velykų sukilimas buvo iš esmės beviltiškas kariniu požiūriu, bet jis sugebėjo uždegti iki tol pasyvius žmones kovai už laisvę. Panašiai ir lietuvių valstiečiai ėjo į savanorius 1918aisiais, kad atkurti Nepriklausomą Lietuvą, nors kažin, kiek buvo tikro tikėjimo pergale, o kiek ryžto pabandyti.
Na, o klausimas, kuris man vis neduodavo ramybės – juk tuo metu vyko Pasaulinis karas, britai kovėsi su vokiečiais, kurie sukilėliams teikė karinę paramą. Juk iš esmės sukilėlių veiksmai buvo peilis britams nugaron. Kol suvokiau – sukilėliai nejautė savęs britais. Jie buvo airiai, ir jie kovojo už Airiją. Ir jie nesijautė susaistyti kažkokio lojalumo su Britanija. Turbūt ir mes panašiai pasielgėme 1990-03-11, kai apskelbėme atkurią Nepriklausomą Lietuvą. Mūsų prašė pasilikti Tarybų Sąjungoje ir kartu spręsti iškilusias problemas. Tačiau, laimei, atsirado žmonių, kurie sugebėjo mus atplėšti nuo buvusių draugų ir pradėti spręsti SAVO problemas.

6 Responses to “Balandžio 24 prieš NN metų”

  1. Eugenijus I. parašė:

    Na kaip cia pasakius… Kartais sis bei tas nusigirsta, nieko stambaus, bet „kova“ vis dar vyksta.

  2. Puikuzas parašė:

    Kova vis dar vyksta, net ir siandien yra sprogdinama jeigu ziureti zinias

  3. qq parašė:

    Dublino pub’e kazkada snekejau su airiu apie musu nepriklausomybe ir patikek kiek jam buvo nustebimo del musu panasumu…

  4. grumlinas parašė:

    -› Eugenijus I. & Puikuzas – visa tai nesulyginama su IRA siautėjimu prieš gerus 30-20-10 metų

    -› qq – na taip, panašumai ir stebina

  5. troy parašė:

    IRa teritorijose kontroliuojamose net nebuvo prekiaujama narkotikais. Nė kelių parų neišgyvendavo narkotikų prekijas. Labai efektyvi organizacija buvo IRA.

  6. grumlinas parašė:

    -› troy – nežinojau šito. Įdomu.