Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 66 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1945 – Brazilian forces liberate the town of Montese, Italy, from German Nazi forces.

Tiesą pasakius, perskaitęs tokią naujieną, žioptelėjau. Kažkaip visąlaik įsivaizdavau, kad pagrindinis Antrojo pasaulinio karo krūvis teko didžiosioms šalims, o visa eilė smulkesnių dalyvavo tik kaip statistai. O pasirodo, egzitavo Brazilijos Ekspedicinės Pajėgos iš 27.500 žmonių. Tiesa, iš visų Lotynų Amerikos valstybių tik Brazilija ir sudalyvavo karo veiksmuose, prarasdama 948 karius žuvusiais.
O iš viso šito vyksmo iki šiol Brazilijoje išliko išsireiškimas „kai gyvatės užsirūkys“, reiškiantis, jog kažkas tikrai įvyks, ir įvyks pačiu agresyviausiu būdu. Šiandein nelabai težinoma šio išsireiškimo kilmę, o pasirodo, anuomet jis reiškė neįmanomą dalyką – „Greičiau gyvatės pradės rūkyti, nei Brazilijos Ekspedicinės Pajėgos išvyks į mūšio lauką“, nes labai jau ilgai truko pasiruošimas. Net pajėgų emblema ant rankovės buvo rūkanti pypkę gyvatė 😉 Bet pagaliau Pajėgos išvyko, Europoje visia neblogai pasirodė, o iš viso šito liko posakis.
Taip kad gyveni žmogus ir mokaisi dalykų, apie kuriuos net neįtarei iki tol.

2009: Šiandien prieš 23 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1986 – The Three Hundred and Thirty Five Years’ War between the Netherlands and the Isles of Scilly ends.

Šiandien buvo paminėtini daug tikrai įspūdingų įvykių, tačiau šis įvykis, tsakant, „made my day“ 😀 335 metus truko karas tarp Nyderlandų Karalystės ir Scilly salų. Dievo užmiršta vieta prie Didžiosios Britanijos krantų iš vienos pusės ir Europos laisviausia valstybė – iš kitos. Abi seniai seniai pamiršusios, kad su kažkuo kariauja…
Kažin, gal yra ir koks nors pamirštas karas, kurį su kažkuo kariauja Lietuva?

18 Responses to “Balandžio 17 prieš NN metų”

  1. Eugenijus I. parašė:

    Lietuvoje jau 20 metu vyksta pilietinis karas:D

  2. grumlinas parašė:

    Nu kad nepastebiu aš jokio socialinio konflikto Lietuvoje, nes liaudis yra patenkinta savo liumpeniška dalia – nei profsąjungų, nei judėjimų, nei streikų. O pakniurkimas per durnadėžę ar geriant rytinę kavą – px, nes iš to likimo pokyčiai nesigauna. Todėl, kol Lietuvą valdys jos turtą besidalinantys klanai, o liaudžiai užteks populistinių padažų ir nemokamai dalinamų makaronų – apie jokius pilietinius karus nėra ko kalbėti 😉

  3. Rokas Arbušis parašė:

    betgi įdomių datų ištrauki, Grumlinai 🙂

  4. grumlinas parašė:

    -> Rokas Arbušis – stengiuosi 😉

  5. proffanas parašė:

    Grumlinai, kadangi temoje giliau rauseisi- gal aptikai informacijos, kokiu gi pretekstu (ir ypač dėl kokių tikrųjų priežasčių) brazilai įsikišo į tą karą; juolab Europos fronte? Nebombino gi jų tie italai; ir vokiečiai savo povandeniniais, nors ir baražavo pakrantėse, jų neskandino.

    • grumlinas parašė:

      Brazilija gana ilgai buvo neutrali, prekiavo su abiem pusėm, tačiau su laiku prekyba su Ašies šalimis iš esmės nutrūko, o JAV pradėjo spausti diplomatiškai ir ekonomiškai pilnai nutraukti santykius su Ašimi. Tad brazilai leido amerikiečiams 1942 pradžioje įkurti karines bazes savo teritorijoje, o 1942 sausį paskelbė nutraukiantys diplomatinis santykius su Ašimi. Tai būtų ir viskas, bet vokiečių ir italų povandininiai laivai pradėjo skandinti brazilų prekybinius laivus – iki 1942 vidurio paskandino 36 laivus, žuvo >2700 žmonių. Va šitai ir buvo pretekstas paskelbti karą, nes brazilai po tokių dalykėlių pradėjo maištauti gatvėse ir naikinti vokiškas firmas, tad vyriausybė jau nebegalėjo likti pasyvi.

  6. Ūžesiai ausyse parašė:

    O ta karo pabaiga po 335 metų tai skamba kaip geras anekdotas 🙂 Beje, gal kas pamena dar vieną anekdotą – 100 valandų karą tarp Salvadoro ir Hondūro, kuris prasidėjo po praloštų futbolo rungtynių? Na, priežastys čia gal gilesnės, bet futbolas kai kam gali ir smegenis nunešt. 😀

  7. Taškas parašė:

    “ gal yra ir koks nors pamirštas karas, kurį su kažkuo kariauja Lietuva?“ kažkodėl prisiminiau plk.Vasin ir žodžius „žvalgyba nustatė, kad jau 70 metų kariaujam patys su savim“

    • grumlinas parašė:

      Gali būti, kad yra kas nors užsilikę iš Žečpospolitos laikų 😉

      • Taškas parašė:

        70 metų- kaip tik Želigovskis

        • grumlinas parašė:

          Su Želigovskiu buvo užbaigta, nes formaliai nebuvo net pradėta 😉 O 1938 lenkų ultimatumas ir tą nepradėjimą užbaigė

          • Taškas parašė:

            Nu, nebaigta gi. Net Valatka gėdino, kad lietuvaičiai niekaip negali dovanoti tų 22 metų kas yra 10 kart mažiau už rusų okupaciją.

  8. Taškas parašė:

    Dėl tarptautinių santykių – gal. Nebent sulauksim ultimatumo dėl pavardžių rašymo. 🙁
    Jei rimtai, tai gal žiniaskalda aprašys, kaip vyko balsavimas Europoje dėl naujų atominių jėgainių statybos. Prakišom tyliai… O jei turėtume strateginius partnerius, tie taip lengvai nepasiduotų.