Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 72 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1939 – The Hungarian air force attacks the headquarters of Slovak air force in the city of Spišská Nová Ves, kills 13 people and began the Slovak–Hungarian War.

Hmmm, šitas karas galėtų būti įvardintas kaip „operetinis“, jei ne žuvę žmonės. Šiaip labai įdomi situacija, kai nacistinės Vokietijos draugė Vengrija užpuolė kitą nacistinės Vokietijos draugę Slovakiją, siekdama „atsiimti“ vengrų gyvenamas žemes, kurias kažkadaise valdė Austro-Vengrijos imperija, bet po pastarosios padalinimo jos atiteko Čekoslovakijai. Totalus jovalas… Vokietija ir Slovakija buvo pasirašusios tarpusavio pagalbos sutartį, bet ši dar nebuvo ratifikuota Vokietijos, tad vengrai nutarė nedelsiant atakuoti. Nors, kaip vėliau paaiškėjo, vokiečiai net nesiruošė padėti slovakams. Standartinis didelio ir mažo tarpusavio santykių variantas…

2009: Šiandien prieš 90 metų
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1919 – In Milan, Italy, Benito Mussolini founds his Fascist political movement.

Taigi, fašizmui 90 metų. Fašizmui, o ne nacizmui. Nes nemažai istorijos „specialistų“ taip ir nesugeba nesugeba atskirti šitų dviejų sąvokų. Galbūt todėl, kad iki šiol nekritiškai skaito rusiškai-sovietinę „istorinę“ literatūrą, kur buvo gėdijamasi A.Hitlerio režimą aiškiai įvardinti kaip nacional-socializmą, tad sovietiniai istorikai persimetė ant „fašizmo“ sąvokos. Kas tau įvardins režimą, tokį artimą pagal dvasią stalinizmui, socialistiniu? 😉 Juk ir stalinizmas yra nacizmo analogas, tik pasireiškiantis ne tiek rasiniu/tautiniu, kiek klasiniu požiūriu, kai siekiama išnaikinti ištisas klases. Tsakant, „komunizm v deistvii“.
Be abejo, nacistai perėmė daug idėjų ir apeigų iš fašizmo, tačiau tarp jų yra ir daug skirtumų (nedėstysiu jų, nuorodos yra, tad pirmyn namų darbus daryt, kas tuo domisi). O kas nesidomi – galiu pasakyti, jog fašistinės idėjos tarpukario Europoje buvo labai paplitusios, ir tik reta valstybė teišvengė vienokios ar kitokios šitų idėjų įtakos. Netgi mūsų Lietuvoje buvo fašistinis Smetonos režimas, dabar kukliai įvardinamas „autokratiniu“. Kaip ir kaimyninėse Latvijoje ar Lenkijoje, kaip ir karštojoje Estijoje. Tiesiog kraštutinis nacionalizmas, demokratinių valdymo formų atmetimas (kai kada išlaikant pro forma), „tautos/valstybės vado“ kultas – tik keli bruožai, iškart išduodantys fašistinį režimą. O nacizmas, kurį kai kas įvardina kaip aukščiausią fašizmo formą, visdėlto buvo kur kas aršesnis savo sprendimais, siekdamas „tautos/rasės“ dominavimo jau nebe politiniais/kariniais metodais, o totaliu fiziniu oponentų šalinimu.

Comments are closed.