Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 43 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1968 – Battle of Karameh in Jordan between Israeli Defense Forces and Fatah.

Kažin, kas dar beprisimena, kaip prasidėjo ir vyko Izraelio ir palestiniečių ginkluotų grupuočių konfliktas? Nes dabar kažkaip viskas susiveda į Hezbolos pašaudymą raketomis Izraelio kryptimi ir Izraelio reidus, mažumėlę patvatyjant Hezvolą. O juk buvo laikas, kai abi pusės rengė karinius reidus vienas prieš kitą, o vienas iš tokių reidų baigėsi būtent Karameho rūšiu. Izraeliečiai teigia, kad nugalėjo jie, palestiniečiai gi irgi mato savo pergalę. Tačiau šitas konfliktas buvo svarbus tuo, kad Jordanijos kariuomenė prisijungė prie besiginančių palestiniečių, tuo gerokai nustebindama izraeliečius, kurie tikėjois neutralumo. Tiesą pasakius, šitas mūšis buvo ir palestiniečių katastrofos pradžia – įtikėję, kad Jordanija visada palaikys juos, palestiniečiai nutarė paversti Jordaniją savo baze. Tas nelabai patiko Jordanijos karaliui Huseinui ir konfliktas galų gale 1970aisiais baigėsi Juoduoju Rugsėju. po kurio palestiniečiai buvo išvaryti iš Jordanijos į Libaną, o iš ten, sukėlę Libane pilietinį karą, 1982aisiais išvaryti į Tunisą…

2009: Šiandien prieš 138 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1871 – Otto von Bismarck is appointed Chancellor of the German Empire.

„Geležinis kancleris“. Žmogus, sukūręs Vokietijos Imperiją iš pabirų kunigaikštysčių, pavertęs ją viena iš tuometinių pasaulio hegemonų. Tokia Vokietija, kokią mes matome ją šiandien – iš esmės yra Bismarko kūrinys. Be abejo, tuo metu buvo kilęs poreikis vienyti vokiečių valstybes ir valstybėles, tačiau tam reikėjo valstybės, apie kurią jos vienytųsi, ir lyderio, kuris tą vienijimąsi inicijuotų. Tokia valstybe tapo Prūsija, tokiu lyderiu tapo tuometinis Prūsijos Ministerpräsident (premjeras) Otto von Bismarck. Vienjimasis nebuvo lengvas tiek iš vidaus (valstybėlių priešinimasis), tiek iš išorės (kas norės stipraus kaimyno šalia), tačiau netgi du karai – su Danija ir su Austro-Vengrija – buvo sėkmingi.
Šiandien mes žvelgiame į tą žmogų kaip į pavyzdį to, ką gali valia ir užsispyrimas. Aišku, valia ir užsispyrimas buvo būdingi dar vienam vokiečių lyderiui, kuris sukėlė Antrąjį pasaulinį karą, tačiau Bismarkas sukūrė didžiąją Vokietiją, o Hitleris ją sugriovė. Nors, žvelgiant į šiandienos Vokietiją, ksip vieną iš pasaulio ekonomikos lyderų, matosi, kad Bosmarkas padiebėjo ne veltui.
Ech, kad taip mums tokį lyderį savo laiku turėti… Lietuva nuo jūros iki jūros, nuo Klaipėdos iki Smolensko… 😉

2 Responses to “Kovo 21 prieš NN metų”

  1. Gunas parašė:

    Du karai? O su prancūzais tai buvo nesėkmingas karas? 🙂

    • grumlinas parašė:

      Hmmm… rašiau prieš du metus 😉 Matyt, tiedu karai buvo iki Vokietijos suvienijimo suskaičiuoti 😀