Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1946 – David Gittins (Red Stripe), singer (Flying Pickets)

Manau, kad penktadieniui tiks daina be muzikos 😉

Flying Pickets – Only You


2009: Šiandien prieš 148, 144 metus
Dvi trumpos frazės iš Wikipedijos:
1861 – First national flag of the Confederate States of America (the ‘Stars and Bars’) is adopted.

1865 – Third (and last) national flag of the Confederate States of America is adopted.

Užkliuvo akis už žodžių apie Amerikos Valstijų Konfederacijos vėliavą. Šiaip ar taip būtent konfliktas tarp industrinės Šiaurės ir agrarinių Pietų nemaža dalimi suformavo dabartines Jungtines Valstijas. Aišku, kai skaitai mokyklinius tauškalus vaikams skirtame „istorijos“ vadovėlyje, kad šito konflikto pagrindinė priežastis buvo vergijos klausimas (Pietūs norėjo išlaikyti vergiją kaip gamybos būdą, Šiaurė gi norėjo panaikinti vergiją kaip prieštaraujančią žmogaus laisvėms), tai gaila pasidaro skriaudžiamų negriukų, kuriuos nuo žiaurių eksploatatorių-pietiečių išvadavo gerieji šiauriečiai-jankiai. Ir pragyvena žmogelis po to šventai tikėdamas, kad taip ir buvo. Galbūt, kai kada jam kyla klausimas, kodėl kaip maištingumo ir laisvės simbolis iki šiol tebenaudojama pietiečių karinė vėliava (jei tik jis ją pažįsta).
Buvo laikas, kai ir aš mačiau šitą reikala juodai-baltu pavidalu. Kiek vėliau atėjo supratimas, kas gi įvyko iš tikrųjų, ir ta tiesa nebuvo lengva priimti. O juk iš esmės Jungtinės Valstijos, tiek daug tauškiančios apie žmonių teises ir laisves, savo laiku grubiai pamynė dalies Sąjungos valstijų teisę apsispręsti ir išeiti iš Sąjungos. Išeiti ne tiek todėl, kad tos valstijos norėjo išsaugoti vergiją, o daugiausiai todėl, kad industrinė Šiaurė išnaudojo agrarinius Pietus kaip pigų žaliavų šaltinį. Ir šiandien tas tebevyksta pasaulyje, ir tas konfliktas Šiaurė-Pietūs yra padalinęs pasaulį į dvi vargu ar besutaikomas stovyklas. Pietiečiai norėjo gyventi savo gyvenimą ir santykius su Šiaure grįsti lygiais valstybiniais santykiais, bet Šiaurei tai reiškė artėjantį ekonominį krachą. Ir jie išsprendė klausimą radikaliai, sunaikindami nepatenkintuosius, Kaip kad po to sunaikino indėnų civilizaciją, kad užgrobti vietinių gyventojų žemes. Kaip kad grėsmę savo interesams sprendė intervencijomis į visas „pavojingas“ valstybes. Netgi Irako okupacija, pateikta su tokia pompa kaip diktatoriaus Huseino pašalinimas, pasirodė besanti tik dėl pigios naftos šaltinio… Per visą savo virš 200 metų istoriją JAV sudalyvavo tik dviejuose karuose, kur ją galima laikyti šalimi, kovojusia už teisingą reikalą. Tai – abu pasauliniai karai. Nors būtent dalyvavimas šiuose karuose JAV leido įsiviešpatatuti pasaulyje, kitas valstybes paverčiant savo kileintais.
Taip kad nenustebkite, kad jei norima simbolizuoti maištą ir nesusitaikymą su savo padėtimi – naudojama Konfederacijos vėliava.

4 Responses to “Kovo 4 prieš NN metų”

  1. vicko parašė:

    Kad kažkaip man ta vėliava su redneck’ais ir white trash’u labiau asocijuojasi..

  2. grumlinas parašė:

    Šiaip kokiais 1988?89 metais, kai atgavome Trispalvę, kažkoks kooperatyvas išleido trispalvius šepečius indų plovimui. Taip ir čia – kai kada vėliavnešys nevertas vėliavos…

  3. Njaa parašė:

    Aaaaw… ŠITA daina. Susilydžiau į balutę, baigiu susigerti į kilimą.