Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 69 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1942 – World War II: President Franklin D. Roosevelt signs the executive order 9066, allowing the United States military to relocate Japanese-Americans to Japanese internment camps.

Japonų kilmės JAV piliečių internavimas (be mažiausios kaltės iš jų pusės įrodymo) tebelieka viena baisiausių JAV dermokratijos pasireiškimo formų. Aišku, visada randamas tūkstantis priežasčių, kodėl tai reikėjo padaryti, bet man visa tai primena tarybukų aiškinimus, kad TSRS 1940aisiais teisėtai prisijungė Baltijos valastybes, nes taip užsitikrino savo saugumą. Nes jei taip aiškinsime – visoms niekšybėms rasime vienokį ar kitokį pateisinimą „dėl aukštesnių interesų“. Panašiai gavosi su Egipto (dabar jau) ex-prezidentu Mubaraku – JAV ir visi Vakarai puikiai žinojo, koks tai antidemokratiškas režimas, tačiau jį pakentė (ir rėmė) dėl taikos Artimuosiuose Rytuose. Dabar gi, jį nuvertus, taika atsidūrė pavojuje, ir kur kas didesniame, nei būtų buvę prieš keliolika metų, kai egiptiečiai dar nebuvo privesti iki tokios beviltiškos būklės. Valstybinis teroras generuoja neapykantą dikatatoriui ir jo draugams…

2009: Šiandien prieš 335 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1674 – England and the Netherlands sign the Peace of Westminster, ending the Third Anglo-Dutch War. A provision of the agreement transfers the Dutch colony of New Amsterdam to England, and it is renamed New York.

Ech, perskaičiau ir susimąsčiau, kaipgi istorija galėjo susidėlioti kitaip, jei olandai nebūtų anglams tuomet prakišę. Nors, kai pagalvoji, tiems patiems anglams olandai prarado ir Pietų Afriką, kur liko būrai-persikėlėliai. Savo laiku taip gerai pradėję pasaulio įsisavinimą ir kolonijų steigimą, olandai kažkaip užlūžo ir sustojo. Nors, iš kitos pusės žiūrint, jų dekolonizacija nebuvo tokia skausminga, kaip britų, kurių imperija buvo aplink visą pasaulį, o kas iš jos beliko dabar? Vienžod, nesidžiauk radęs, neverk pametęs. Čia kaip ir Lietuva nuo jūros lig jūros – buvo, bet pražuvo, nors nei galėtis, nei norėti atkurti neverta – svetimu geru laimingas nebūsi. Bent jau ilgesnį laiką. Džiaugtis reikia tuo, ką pats susikūrei, o ne ką iš kaimyno atėmei.

Comments are closed.