Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 32 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1979 – Islamic revolution of Iran establishes an Islamic theocracy under the leadership of Ayatollah Ruhollah Khomeini.

Tikėsimės, apie Egiptą nereikės skaityti tokios frazės po kažkiek metų…

2009: Šiandien prieš 45 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1964 – Greeks and Turks begin fighting in Limassol, Cyprus.

Kai 1960aisiais Kipras tapo nepriklausoma valstybe, turkai, kurie tesudarė 18% salos gyventojų, gavo didžiules teises: vice-prezidento postą, 30% balsų parlamente ir t.t. Tačiau tarp abiejų etninių grupių vistiek buvo nuolatinė trintis, kuri 1963/64 metais išsiliejo į ginkluotus susirėmimus. SNO įvedė taikdarių pajėgas, kad išlaikyti bent kažkokią taiką, ir tos pajėgos tebelieka iki šiol. Ypač padėtis pablogėjo po 1974ųjų Turkiojos agresijos, kai Kiprą užpuolusi Turkijos armija grobė beveik trečdalį salos, kur vėliau buvo paskelbta separatinė turkų valstybė.
Čia mna ir kilo mintis paskaičiuoti, kaip atrodo suskaldytas pasaulis, t.y. kiek yra padalintų vakstybių? Iš senųjų laikų pirmiausia į galvą ateina Korėja. Analogiškoje padėtyje buvęs Vietnamas buvo suvienytas, Šaiurės Vietnamui nukariavus pietinį. Vokietija – suvienyta taikiai, žlugus socialistiniam DDR eksperimentui. Nežinau, kaip traktuoti Kinijos-Taivanio problemą, nes nepanašu, kad tos šalys vėl susijungtų geruoju. Palestina – kaip buvo suskaldyta, įkuriant sionistinę Izraelio valstybę, taip ir tebėra suskaldyta. Jemenai – Šiaurės ir Pietų po kelių karinių tarpusavio konfliktų susivienijo. Šiaurės Airijos problema vėlgi išlieka, tik ar kas kada ten pajudės? Beveik totaliai užmirštas konfliktas buvusioje Ispanijos kolonijoje Vakarų Sacharoje, kurios gyventojai bandė paskelbti nepriklausomybę, tačiau iš pradžių teritorija buvo pasidalinta tarp Maroko ir Mauritanijos, o paskui visa aneksuota Maroko. Na, Džammmu ir Kašmyro padalinimas tarp Pakistano ir Indijos irgi dar nesibaigė.
Na, o dabar blogosios naujienos 😉 Beveik pamiršome Kalnų Karabachą, atplėštą nuo Azerbaidžano, gal kiek daugiau prisimename Padniestrę, atplėštą nuo Moldovos. Liūdniausia Gruzijai, netekusiai Adžarijos, Abchazijos ir Pietų Osetijos. Suirus Jugoslavijai, susikūrė keletas naujų gvalstybių, tačiau tik Serbija apturėjo bėdų, kai nuo jos NATO atplėšė Kosovą ir ten įkūrė ES protektoratą.
tai vat, tokie greiti prisiminimai – pasirodo, pasaulyje dar daugybė perskeltų valstybių.

14 Responses to “Vasario 11 prieš NN metų”

  1. vicko parašė:

    Man dar Afrikos Hornas į galvą ateina – tiek Etiopija su Eritrėja, tiek Somalis iš daugybės somaliukų, kiek toliau ir Sudanas: Šiaurė prieš Pietus, ir Darfūras (beje, vakar ICC išdavė al-Bashir’o arešto orderį, hooray!)… O Taivany labai prokiniška partija dabar valdžioj..

  2. grumlinas parašė:

    Na, Etiopija su Eritrėja tai klausimas išspręstas vienareikšmiškai ir ryžtingai, nes Eritrėja, buvusi Italijos kolonija, buvo prijungta prie Etiopijos, kaip kompensacdija už tai, kad Italija buvo Etiopiją nukariavusi. Ten turėjo būti lygiateisė konfederacija, o gavosi eilinė Etiopijos provincija.
    Somalis irgti yra dirbtinis tvarinys iš ex.Britų Somalio ir Italijos Somalio, plius ten niekad nebuvo normalios valstybės. Sudanas – jo, iš galvos iškritol o ten gi viduje dar trys „valstybės“.
    Tiesa, prisiminiau išspręstą 6 dešimtmečio konfliktą – Nigerija-Biafra. Nors iki šiol Biafros separatistai nepasiduoda.

  3. vicko parašė:

    Timoro sala..

  4. grumlinas parašė:

    Aha, konfliktas išspręstas rytų timoriečių naudai

  5. Taškas parašė:

    Taigi, eilė Žemaitijai. Tik reiks palaukt, kol gudai patvarkys savo batką, ateis nacdemokratai ir primins, kad yra Lietuva ir Litva- dvi skirtingos visai 🙁

    • grumlinas parašė:

      Taip, litvinizmas http://litvania.org/ ten kelia galvą 🙁

      • Taškas parašė:

        Король Лютовии Миндовг, годом ранее приняв христианство, был коронован в Новоградке
        29 июня 1253 года. Закончилась эпоха лютичей и ятвягов, началась эра ЛИТВИНОВ…

        Gaspadorius dažnai rašo „litvinai“, tai ką jis turi omeny? Aš lig šiol maniau, kad tas mandrumas nuo lenkiško žodžio…

        • grumlinas parašė:

          Priklauso nuo konteksto:
          1. „litvinai“ man dažnausiai tie baltarusiai, kurie iki šiol nerado savo istorijos ir dabar bando ją kurti dirbtiniu būdu, teigdami, kad DLK nėra „Lietuvos“, o yra „Litvos“, t.y. atmesdami lietuvius kaip DLK sukūrimo dalyvius. Iš tikrųjų DLK yra lietuvių ir baltarusių (kalbant šiuolaikiniais terminais) bendras „kooperatyvas“ – tuomet neegzistavo aiškių tautų, tai buvo greičiau gentys. tokie baltarusiai serga litvinizmu, kaip tam tikra (iki šiol nepavojinga, o tik juokinga) kliedesių forma
          2. „litvinais“ kai kada įvardinu Vilniaus krašto gyventojus, kurie save vadina nei tai „lenkais“, nei tai „tuteišais“. dažniausiai tai sulenkėję buvusių lietuvių ir baltarusių protėvių likučiai

  6. Voldemaras parašė:

    Nederėtų pamiršti dar ir livakų, nors Vilniuje jų mažai jau beliko…