Feed on
Posts
Comments

Geras klausimas, ar ne? Ypač nežinant konteksto. Galbūt prisimenate tokią knygų seriją „Drąsiųjų keliai“ Buvo ten ir fantastikos, ir detektyvo, ir nuotykių. Viena iš serijos knygų, parašyta garsiojo J.Semionovo („Septyniolika balandžio akimirkų“), vadinosi „Majoras Viesulas“. Pasakojo ji apie drąsų tarybinį žvalgą, kuris karo metu sugebėjo įsigyti vokiečių pasitikėjimą, o galų gale išsaugojo Krokuvą nuo sunaikinimo, išsprogdindami užtaisų valdymo kabelį. Paskui pagal tą knygą buvo pastatytas patriotinis-propagandinis-meninis filmas. Vienžod, tokia priešistorijė. Pasirodo, knygos ir filmo pagrindinis veikėjas turėjo gyvą prototipą, Aleksiejų Botianą, kuris buvo kilęs iš Vilniaus krašto. Užverbuotas sovietų, karo metu jis veikė ne tiek prieš vokiečius, kiek prieš lenkų partizaninę Armija Krajowa (AK), pavaldžią emigracinei vyriausybei Londone, ir todėl laikomą priešiška sovietams. Ir veikį jis taip efektyviai, kad AK galų gale priėmė jam mirties nuosprendį, bet jam pavyko pasprukti. Ir 2007aisiais jis buvo ištrauktas iš slėptuvės, nupūstos dulkės ir apie jo veiklą sukurtas propagandinis filmas. Pirmas iš dešimties filmų serijos apie sovietinių žvalgų ir diversantų veiklą. Nes Rusijai, pamažu vėl grimstančiai į ekonomikos duobę, dabar reikia didvyrių. Ir pageidautina, kad tie didvyriai būtų iš NKVD/KGB. Kaip ir dabartinė Rusijos įvairių lygmenų valdžia.


Neblogas lenkiškas straipsnis šia tematika, paskirtas propagandinio filmo pasirodymui (mačiau vakar jo reklamą, bet nežiūrėjau – alergija sovietinei propagandai, žynoce):
Nad Wisłą jego wyczyn nie jest jednak oceniany jako bohaterstwo. – Był zaangażowany w wysadzenie zabytkowego zamku, ale wersja o tym, że w ten sposób uratował Kraków, to absurd – mówi „Rz” krakowski historyk Maciej Korkuć. Przypomina, że do wybuchu doszło w czasie, kiedy Rosjanie już zajmowali Kraków.– Jakim sposobem Niemcy mieliby wykorzystać do wysadzenia miasta materiały zgromadzone w odległym Nowym Sączu? To wytwór dzisiejszej propagandy Putina. Nawet w czasach komunizmu takiej bajki nie wymyślono. Na powiązanie wysadzenia sądeckiego zamku z Krakowem nie wpadł nawet ówczesny zwierzchnik Botiana z NKWD Iwan Zołotar. A jego wspomnienia wydawano i w Polsce, i w ZSRR. To historia z księżyca – mówi Korkuć.
——————————————–
Nesuprantantiems lenkiškai – rusiškas vertimas:
На Висле, однако, его подвиг героизмом не считают
– Он участвовал во взрыве старинного замка, но версия о том, что он, таким образом, спас Краков, – это абсурд, – говорит ‘Жечпосполитей’ краковский историк Мачей Коркуць.
Он напоминает, что взрыв произошел в то время, когда русские уже занимали Краков.
– Каким образом немцы могли бы использовать для уничтожения города взрывчатку, хранившуюся в отдаленном Новом Сонче? Это изделие сегодняшней путинской пропаганды. Даже в коммунистические времена таких сказочек не придумывали. Связать взрыв замка в Новым Сонче не додумался даже тогдашний начальник Ботяна по НКВД Иван Золотарь. А его воспоминания издавались и в Польше, и в СССР. – Это выдумки, – говорит Коркуць.

2 Responses to “Ar NKVD agentas išgelbėjo Krokuvą?”

  1. Ikaras parašė:

    Neseniai per vieną valstybinį Rusijos kanalą buvo lygtai reportažas per žinias(bjaurus įprotis vienu metu žiūrėti tv bei naršyti nete 😀 ) su dar gyvu “razvedčiku“ apie tai.Pamenu,kad sprogdino pilį(lenkai atstatė) ir jį Lenkijoje ir žino,ir gerbia ,ir ranką spaudžia 😀

  2. grumlinas parašė:

    Taip, tai buvo būtent tas „gelbėtojas“. Na, kai kaimo mergelei pasako, jog jis Wawelį išgelbėjo, tai tos susileidžia ir dziękuje 😀
    Tik keista, kad AK jam po karo paskelbtas mirties nuosprendis jo vizito Lenkijoje metu nebuvo įvykdytas. Apsileidę tie lenkai, vienok…