Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 37 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1974 – Sampsa Astala, Finnish musician (Lordi)

Tiek jau to, nekankinsiu šiandien jūsų antruoju Žečpospolitos padalijimu ar amerikonų kavalerijai taip įprastomis beginklių indėnų žudynėmis, geriau prisiminkim „Hard Rock Hallelujah“ – viena iš nedaugelio Eurovizijoje praskambejusių tikrai gerų gabalų 🙂

Lordi – Hardrock Hallelujah


2011: Šiandien prieš 49 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1960 – The bathyscaphe USS Trieste breaks a depth record by descending to 10,911 m (35,798 feet) in the Pacific Ocean.

Kažkaip susimąsčiau, kad apie kosmosą mes žinome ko gero daugiau nei apie Pasaulinio vandenyno gelmes. Kažkaip esame įpratę, kad karts-nuo-karto paleidžiamas eilinis kosminis luotas ar laivas, dangus pilnas visokiausios paskirties palydovų, teleskopas „Hubble“ mato kažin kur, o va vandenyno dugnas iš esmės lieka taip pat neištirtas, kaip prieš 100 ar net 50 metų. Apart garsiųjų „Titaniko“ ir“Bismarko“ atradimų – totalus neveiklumas. Prisimenu, vaikystėje ir jaunystėje mokslinio populiarinimo žurnaluose skaitydavau, kad žmonijos ateitis yra būtent vandenynų dugne, nes ten sukauptos pagrindinės žaliavų atsargos. Dabar gi, apart grobuoniško naftos, dujų ir žuvų išteklių plėšimo, nebėra jokių planų. Galbūt todėl, kad vandenyną žymiai sunkiau įsisąvinti, nei kosmosą. Tiesiog žmonija nepriaugo iki to.

4 Responses to “Sausio 23 prieš NN metų”

  1. scania parašė:

    Tai kad Triestas – vienintelis aparatas, kuri gali tiek panerti 🙂
    Dabartiniai mokslininkai per daug gerai žino medžiagų atsparumą 😀
    Pameni, kaip plepėjom, kad senos mašinos gerokai patvaresnės už naujas, kai atsparumo mokslas dar tik vystėsi 😉

  2. grumlinas parašė:

    Yep, didžiausia dalis atradimų padaryta skaičiuojant ant popieriaus, artitmometras ir logaritminė liniuotė jųn kiekį gerokai pamažino, o kompiuteriai atradimus galutinai nužudė.

  3. scania parašė:

    Kažkada didelis sukrėtimas buvo suprasti, kad kosminiai laivai braižyti rankomis… 🙂
    O apie vandenynų dugną futuristinių straipsnių buvo pilna ir tsrs ir usa.
    Dabar nutilo – Marsas, matyt, arčiau 😉

  4. grumlinas parašė:

    Marsas suprantamesnė ir geriau parduodama idėja. Netgi prestižo atveju. O vandenyno dugnas – na kos ten prestižas po senų laivų nuolaužas kapstytis ar išaksenų ieškoti, kad ir sausomoje tų nuolaužų ar iškasenų per akis. Juolab, kad giliajam valdenynui reikalingos kur kas rimtesnės ir brangesnės technologijos nei kosmosui.