Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 65 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1946 – Iran: Qazi Muhammad declares the independent people’s Republic of Mahabad at Chuwarchira Square in the Kurdish city of Mahabad. He is the new president; Hadschi Baba Scheich is the prime minister.

Įdomu pagalvoti, kiek va tokių nepripažintų trumpalaikių valstybėlių egzistavo per visą žmonijos istoriją. Iš tikrųjų juk kurdai yra labai savotiškoje padėtyje – virš 25milijoninė tauta dėl įvairių aplinkybių nesukūrė savo valstybės, o gyvena išblaškyta tarp kelių valstybių, kai kur turėdama autonomiją (kaip kad Irake ar Irane), o kai kur žiauriai persekiojama karinės jėgos (kaip kad Turkijoje). Mahabado Respublika buvo sukurta pasinaudojant betvarke, kilusia Irane po to, kai jį 2PK metais užgrobė ir okupavo TSRS ir D.Britanijos pajėgos. Nors karas jau buvo pasibaigęs, TSRS neskubėjo išvesti savo okupacinės kariuomenės iš Irano, tad kurdų nacionalistai pasinaudojo proga, kai Irano vyriausybė neturėjo realios valdžios kai kuriose vietose. Bet, deja, po sovietų išėjimo, Iranas vėl prisijungė maištingas žemes.


2011: Šiandien prieš 503 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1506 – The first contingent of 150 Swiss Guards arrives at the Vatican.

Šveicarų sargybai Vatikane – jau virš pusės tūkstančio metų. Mačiau juos, turistaudamas po Vatikaną – tikrai labai įdomi uniforma, kurią, kaip teigiama, sukūrė Mikelandželas.
Tik kai pagalvoji, Vatikano stiprybė tikrai ne tuose 134 puošniai apsirengusiuose vyruose (vadas – pulkininkas, kapelionas, 3 karininkai, feldfebelis, 30 puskarininkių ir 99 eiliniai-alebardininkai), o dvasinėje katalikybės stiprybėje, kuri vis labiau išbandoma vis labiau technologiškesnio gyvenimo.
Įdomu pasidarė, kaip tie vyrukai ten patenka. Pasirodo, ne taip lengva ir paprasta. Visų pirma – Šveicarijos pilietybė. Antra – 19-30 metų amžius. Trečia – ūgis ne mažiau 1.74m ir gera fizinė būklė. Penkta – atlikta pradinė tarnyba Šveicarijos kariuomenėje. Šešta – užbaigtas profesinis ar aukštasis išsilavinimas. Septinta – katalikų tikėjimas ir rekomendacija iš savo parapijos klebono.
Vienžod, jei mūsų policija ir kariuomenė būtų renkamos bent pagal pusę šitų sąlygų – IMHO turėtume pavyzdinius policininkus ir karius. Juk į policiją tarpukario Lietuvoje ėmė tik fiziškai stiprius ir ne žemesnius nei 1.70m vyrus. Iki šiol pasakojama istorija, kas yra tarpukario Lietuvos policininkas. Kai 1939 metais Lietuva atgavo Vilnių, ten buvo suformuoti lietuviški valdžios organai, o lenkų policija pakeista lietuviška, atsiųsta iš Lietuvos. Šitų policininkų labai nekentė lenkai. Eina sau lietuvis policininkas naktį per Žaliąjį tiltą, iš priekio – trys lenkai. Ėmė tyčiotis iš jo – trise gi prieš vieną. Bandė policininkas juos raminti – dar labiau išdrąsėjo, ruošiasi įmesti policininką Nerin. Na ką – griebė policininkas vieną lenką, per turėklus permetė Nerin, kitus du sugriebė rankomis, sumušė tarpusavyje galvomis ir, pasikišęs po pažastimis, partempė į nuovadą. Nuo to laiko lenkai nedrįso kabinti lietuvių policininkų.

12 Responses to “Sausio 22 prieš NN metų”

  1. Whisky parašė:

    Kiek teko domėtis šveicarų sargybiniais, tai jie ne tik gali paradinę funkciją atlikt: kiekvienas iš jų mažiausiai nešiojasi su savimi dujų balionėlį, tačiau prireikus gali išsitraukt ir ir ką nors rimtesnio šaudančio.
    Labai įdomus pasakojimas apie Lietuvos policininkus – atrodo buvo taip seniai, bet vietos taip gerai pažįstamos 🙂

  2. grumlinas parašė:

    Šiaip teko girdėti, kad tarpukariu už uniforminės kepurės numušimą policininkui ar kariškiui gaudavai kalėjimo – pareigūno užpuolimas->munduro išniekinimas->valstybės įžeidimas->antivalstybinė veikla. Nzn, kiek tas tikra.

  3. Voldemaras parašė:

    Šiaip viskas blizga, viskas gražu… o viduje puvinys. Buvo daug atgarsių apie tų sargybinių vidaus problemas, o kiek dar mes nežinom…

  4. grumlinas parašė:

    -> Taškas – prie caro lygtai vadino, kiek prisimenu iš knygų

    • Taškas parašė:

      Tai mes tada „cariniai“, nes rimtai juk – „faras“ tai lietuviškas žodis, nors ir slengas.

      Pamenu Tėvo pasakojimą, kaip prieškario Kaune buvo su gatvių švara. Tais laikais gi daug kinkinių su arkliais mieste būdavo. O tvarką darydavo labai paprastai – praeina pro savo kvartalą faraonas, mato – priešais šį namą krūvelių kažkuris kinkinio arklys padarė… Faras niekam nieko nesako. Grįžta po kokio pusvalandžio, jei namo kiemsargis nesutvarkė, rašo baudą namo savininkui.

      Tų laikų policininkai – augaloti vyrai. O kad dar geriau iš toli matytųsi ir buvo tos uniforminės kepurės tokios.

      • grumlinas parašė:

        -> Taškas – kokie buvo tų laikų policininkia, puikiai iliustruoja įvykis po Vilniaus atsiėmimo 1939m, kai ten buvo nusiųsta ir lietuviška policija. Ant Žaliojo tilto prie lietuvių policininko prisikabino trejeta slenkų. Tai jis vieną įmetė Nerin, o kitus du, sutrenkęs galvomis ir pasikišęs po pažastimis, pristatė į komisariatą