Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 208 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1793 – After being found guilty of treason by the French Convention, Louis XVI of France is executed by guillotine.

Hmmm… Apie tai galima pasakyti trumpai: bakalėjininkai nukneckino savo karalių. Mainais (kiek vėliau) gavo avantiūristą, kurį iki šiol tebelaiko nacionaliniu didvyriu 😉


2009: Šiandien prieš 110 metų
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1899 – Opel manufactures its first automobile.

Gražus jubiliejus. Ir nors Adamo Opelio įkurta firma seniai (nuo 1929ųjų) priklauso amerikiečiams (General Motors), mes šios kompanijos automobilius laikome vokiškais. Kas yra teisybė – Amerikoje tokių opeliukų, kaip Europoje, negamina.
Įdomiausia turbūt tai, kad Antrojo pasaulinio karo metu Opel gamino automobilius Vokietijos kariuomenei, kovojusiai prieš sąjungininkus, kurių tarpe buvo ir amerikiečiai – bet taip jau susiklostė istorija.
Jei kalbėti apie man Opel automobilį, kuris man labiausiai patinka, tai būtų 3 tonų sunkvežimis Opel Blitz, gamintas 1930-73 metais. Jį netgi gamino mane taip dominančiu pusvikšriniu variantu.



Įdomumo dėlei: po karo TSRS Vokietije perėmė ir parsivežė į Rusiją lengvojo automobilio Opel Kadett brėžinius ir technologinę įrangą. Kuriem galams? Ogi tam, kad pradėti gaminti pirmąjį privatiems asmenims galimą nusipirkti automobilį Moskvič-400 😉

Opel Kadett


Moskvič-400
Nors, bendrai paėmus, beveik visa tarybinių automobilių istorija yra ištisinis užsienietiškų automobilių modelių plagijatas ar (geriausiu atveju) pusiau-plagiatas.

8 Responses to “Sausio 21 prieš NN metų”

  1. Voldemaras parašė:

    ~apie 55-58 praeito amžiaus metus Kaune keletas Opel Blitz dar važinėjo. Atpažinau pagal formą. Tiesa, tada aš nežinojau, kad tas DIDELIS sunkvežimis vadinosi Opel Blitz… Ačiū p. Gintarui !

  2. Voldemaras parašė:

    Yra dar toks Renault Juvaquatre… jei kam intersna, tai pasi’Googlinkite…