Feed on
Posts
Comments

365 žodžiai – 193

Internetuose radau įdomią atvirutę. 1905 metai, cepelinas virš Berlyno. Labai SteamPunk’o atmosfera, nors tuo metu tokia sąvoka net neegzistavo. Užtai buvo Viktorijos epocha, kuri dabar duoda peno Victorian SciFi žanrui.

Zeppelin
Zepelin über Berlin. c.1905. Friedrichstraße ecke Franzosischestraße

Atvirutė žavinga savo niūria atmosfera. Tačiau iš kitos pusės – tai progresas tiek virš galvų, tiek ant žemės. Dirižablis danguje, automobiliai ant žemės. Praeis kažkiek laiko, automobiliai taps kasdienybe, dirižabliai po gerų 30 metų išnyks. Pgalvojau, kad aibė dalykų, kažkada buvusių aplink mus ir simbolizavusių progresą, išnyko. Juostiniai ir kasetiniai magnetofonai, videomagnetofonai, perfojuostų ir diskelių įrenginiai – tiesiog keli pavyzdžiai „ant greičio“. Na, gal jų dar kažkur yra, kažkas naudoja, tik kažin ar kas begamina. Patefonas tapo audiosnobų, juostinis fotoaparatas – fotosnobų žaisliukais. Tarp kitko, hidropneumatiniai Citroenai ir jau nyksta. Taip kad pamažu mes stebime, kaip kažkurie daiktai atsiranda ir tobulėja, kaip kažkurie tobulėja ir išnyksta. Ir visa tai apibūdinama žodžiu „progresas“. Nenumaldomas, nesustabdomas, nešantis gėrį ir blogį tuo pat metu. Mobilieji telefonai kažkada buvo krūtų bičiukų statuso požymis, šiandien juos turi kiekvienas vaikas. Puiku, tačiau jie, palengvinę komunikaciją ir sukūrę socialinius tinklus, tapo socialinės atskirties generatoriumi. Kuo toliau, tuo daugiau mes bendraujame ir tuo pačiu tampame vis svetimesni, nes bendravimui nebėra poreikio būti šalia.

6 Responses to “365 žodžiai – 193”

  1. Voldemaras parašė:

    Apie automobilius:
    Anų laikų automobilių kūrėjai(konstruktoriai, dizaineriai) stengėsi gerinti automobilių valdymo, važiavimo patogumo,variklių patikimumo etc. charakteristikas.
    Dabartiniai, užaugę „ant“ kiniškų prastos plastmasės žaislų- linkę prikišti visokių „krutų“ pribanbasų(pav. USB lizdų,elektrinių langų,20″ ratlankių, programuojamo dujų išmetimo sistemos garso ir t.t.) visai nekreipdami dėmesio pav į važiuoklę-McPherson tipo priekinė pakaba sumontuota ~90% automobilių,bet ar ji geriausia? Pigiausia -tai tikrai.Primityviausia…Pakiškite galvą po populiariausių miesto „visureigių“ apačia- primityvumo viršūnė…“visureigis“ varomas tik priekiniais ratais…

    • scania parašė:

      O taip! Išorė = reklama = įvaizdis = kieta prekė, reikia pirkt. Makfersonas pigiausias, jo visiškai užtenka. Nu ir pirkėjai, kaip įsiūlyti dvigubas svirtis kažkam, kas mokykloje „man matematikos nereikės gyvenime, aš būsiu šlifavimo mašinos priedas“ ir nesupranta nieko, kas tiesiogiai jo nemuša? 😀
      Nu ir vėlu jau. Automobiliams paskutinės dienos, ateis autonominiai, nereikės asmeninių. Sutaupysim garažų, remontų, spūsčių, eismo įvykių. Liks tokios atvirutės, kurias supras tik vienetai inžinerijos magistrų, besidominčių technikos istorija.

    • grumlinas parašė:

      Visi nori „miesto visureigio“, kad ir kaip idiotiškai tai beskambėtų, tai gamintojai jiems ir pagamina šūduką ant ratukų.

  2. Niūreivis parašė:

    Įsižiūrėjus nuotraukoje matosi įdomių dalykų. Mėnulio diskas gerokai per didelis plačiakampiam objektyvui, debesys atrodo pieštinai, žmonių grupė gatvės kairėje priekyje turi šviečiantį kontūrą bei neturi šešėlio, figūra su skrybėle dešinėje irgi „pametė“ šešėlį. Ant namo stogo kairėje virš šviečiančių langų – lyg ir stovinčių žmonių figūros – neproporcingai didelės, kažkokie 4 metrų gigantai. Niekas iš žmonių gatvėje nekreipia dėmesio į nekasdienį reginį – gal ir dirižablis „atskrido“ iš kito kadro? Žodžiu stympankinis fotošopas.

    • scania parašė:

      Ačiū! Aš pražioplinau 😀

    • grumlinas parašė:

      Pritariu pastaboms, bet kiek supratau, čia atvirutė iš fotkės, tad nereikia stebėtis, kad fotožopas. Ir įtariu, kad dirižablis įklijuotas 🙂