Feed on
Posts
Comments

365 žodžiai – 137

Žvelgiant į šiandieninės Lietuvos politinį peizažą, galvon lenda mintys apie Darwino teorijos teisingumą. Visi iš mokyklos biologijos pamokų prisimename, kad Darwinas dar gūdžiame XIX amžiuje pateikė idėją, kad išlieka stipriausi. Šis Darwino teorijos variantas veikė kelioliką metų atkurtoje Lietuvoje, kur kovėsi dvi stipriausios partijos: konservatoriai ir ex-komunistai. Visos kitos partijos buvo arba stebėtojų, arba pagalbinėtojų vaidmenyje.

Iš tikrųjų Darwinas naudojo visiškai kitokią formuluotę, kuri paprasčiausiai buvo neteisingai išversta – jis rašė survival of the fittest, o tai reiškia, kad išlieka geriausiai prisitaikantys. Labiausiai prisitaikantis ne visada yra stipriausias. Kartais jis yra silpniausias, tačiau būtent jis labiausiai prisitaiko ir todėl laimi.

Paradoksalu, kad šitas teisingesnis Darwino idėjos vertimas labiausiai tinkamas Lietuvoje šiuo metu. Šiandieniniame Lietuvos politikume nebėra stiprių partijų, o vien tik kažkokios draiskanos. Ir dabar išlieka būtent tos, kurios, naudodamos maksimum populizmo, sugeba prisitaikyti prie rinkėjų rinkos poreikių.

Comments are closed.