Feed on
Posts
Comments

Teutonų ordino pilys

Kelias savaites vakarais po truputį į GoogleMaps badžiau Teutonų ordino pilis. Istoriškai susiklostė, kad tą valkatų gaują, kuri porą šimtmečių teriojo Lietuvos žemes, vadiname kryžiuočiais, tačiau terminas „kryžiuočiai“ apima kue kas platesnį ratą vienuolių-karių ordinų, nei vien Ordo fratrum domus Sanctae Mariae Theutonicorum Ierosolimitanorum. Tai pamažu pats sau paradedu vadinti tuos galvažudžius teutonais.
Prasidėjo viskas nuo minčių, ką gi reiktų dar aplankyti Lenkijoje, ir akis užkliuvo už Gotikinių pilių kelio. Pasidarė smalsu, kiek gi tų teutoniškų pilių Prūsijoje buvo. Teko pakapstyti (labai daug ir labai įvairios) info ir pagaliau turiu rezultatą. Tarp kitko, didžiausias atradimas – kad Ventės rage irgi buvo pilis – Windenburg – ir ją statė net du kartus, ir kaskart ją nuplovė marios.
Berenkant info, teko nemažai padirbėti ir su senais vokiškais 1893 m. kartografinio šedevro Karte des Deutschen Reiches žemėlapiais, ir čia tiems, kas naudoja GoogleEarth, galiu rekomenduoti parsipūsti šio žemėlapio KMZ, kurio pagalba vokiškas žemėlapis „pasodinamas“ ant šiandieninio pasaulio. Labai įdomu pasižvalgyti po Klaipėdos kraštą 😉
Berenkant info aapie pilis, paaiškėjo, kad jų išliko ne tiek daug, o ypač tragiška padėtis Šiaurės Rytprūsiuose, kuriuos dabar valdo rosijanai.
Lietuvoje teutonai bandė kurtis palei Nemuną tarp Jurbarko ir Seredžiaus, bet jiems nelabai kas gavosi. Reiks kada pravažiuoti Panemuniais ir apifotkinti buvusias pilių vietas, kiek jas pavyks identifikuoti.
Aha, ir ta intencija pagaliau perskaičiau Petro Duiburgiečio „Prūsijos žemės kroniką“. Įdomus skaitinys, bet vietomis man primena rosijanų televeduščius – teutonai/rosijanai visad giriami, prūsai/ukrainiečiai visad peikiami.


Žemėlapyje piles simboliu pažymėtos išlikusios pilys arba jų griuvėsiai, kryžiumi – gotikinės bažnyčios/katedros, o X simboliu – vietos, susijusios su prūsais ir teutonais (neišlikusios pilys, buvusios gyvenvietės ir pan.). Pirmus pavadinimus surašiau vokiškus.
Taip kad jei kam įdomu – naudotkitės 😉

Comments are closed.