Feed on
Posts
Comments

Kažkada kaizerinė Vokietija kartu su imperatoriškąja Austro-Vengrija sumąstė perdalyti pasaulį. Sukėlė Pirmąjį pasaulinį karą, gavo liūlin, vieną apkarpė, kita išvis subyrėjo. Tuo pačiu pabiro dar keletas imperijų, jų tarpe ir carinė Rusija, kai bolševikai joje užgrobė valdžią. Tarpukariu Vokietija, gavusi valdžion Aloyzičių, prasigavo, atsiėmė dalį prarastų teritorijų (tipo Klaipėdos kraštą), prisijungė dalį Austro-Vengrijos likučių (pačią Austriją, Sudetus, Bohemiją), paskui užsimanė sukurti tūkstantmetį Trečiąjį Reichą. Kartu su stalinine Rusija aka TSRS sukėlė Antrąjį pasaulinį karą, gavo liūlin, po to buvo ir apkarpyta, ir į du gabalus sukarpyta. Va tik dabar tos sukarpytis dalys susiklijavo. O geriausio Aloyzičiaus draugo Visarionyčiaus, kuris ir prieš karą, ir po karo prisijunginėjo buvusias carinės Rusijos žemes, o t.p. kaimyninėms valstybėms paskyrė marionetines valdžias, politiniai įpėdiniai laipsniškai degradavo ir Sovietų Sąjunga pabiro gabalais. Ir kaimyninių valstybių marionetinės valdžios išsilakstė, ir tos valstybės iki šiol pyktį TSRSui jaučia – kas už valdžioe buvusius komunistus, kas už tiesiogines agresijas, kaipo kad vengrai ar čekai. Vos-ne-vos pati Rusija nesubyrėjo. Dabartinis Rusijos valdovas Putleris aiškai jaučiasi esąs mesiju, turinčiu bent dalinai atkurti TSRSą. Tik va kažkaip pamiršo tiek Aloyzičiaus, tiek Visarionyčiaus tvertų imperijų likimus. Juk Vokietija ir prisijungtą Austriją prarado, ir dar po 1PK turėtus Rytprūsius, ir nemažą dalį Prūsijos (iš kurių sovietai ir lenkai išvijo dar užsilikusius vokiečius), ir prisijungtus Sudetus (iš kurių čekai vietinius vokiečius ir varė, ir žudė dešimtimis tūkstančių).
Taip kad paveikslėlis su Krymu man primena Austrijos anšliusą – matome ir okupacinę kariuomenę, ir „referendumą“, ir putlerinės saulės parvežti nuvykusius Ukrainos interesų išdavikus. Nemanau, kad Ukraina Krymą atsiims greitu laiku, bet pagrindinė Putlerio tipo diktatorių problema ta, kad jie aplink save išsivalo galimus konkurentus, ir telieka ten tik menkystos ir vidutinybės. Taip kažkada degradavo po Visarionyčiaus mirties valdžią paėmęs bolševikinis „elitas“ – pradėjęs kukurūzais, baigė intervencija Afganistane, o galutinį tašką TSRSo istorijoje padėjo „perestroika“, nieko nebegalėjusi pakeisti, nes kai viršūnės išsigimsta, o apačios išvalytos nuo bet kokių aktyvių žmonių – smerčius tokiai valstybei. Taip kad putlerinės Rusijos po neilgo laiko laukia panašus likimas. Kažin, kiek iš jos teliks, kai atsiskirs Sibiras ir Tolimieji Rytai, kurių dalį priglaus dabartiniai geriausi draugai kinai, kai išsilakstys netekę dotacijų musulmoniški kraštai… Pavyzdžių, kuo baigiasi Vokietijai ir Rusijai imperinės užmačios, berods, jau turėjo pakakti. Ale panašu, kad Rusijos diktatoriai – lipimo ant grėblio profesionalai.

31 Responses to “Taip sau, istorinės reminescencijos apie lipimą ant grėblio”

  1. scania parašė:

    Bet po kiekvieno bandymo mažųjų tautų mažėja, nesvarbu, kad dideli tam kartui, iki kito bandymo pralošia, mažųjų visai nebelieka…

    • grumlinas parašė:

      Kodėl – Jevropoje mažųjų valstybukių vis daugėja – Jugoslavija suiro, Čekoslovakija subiro, Ispanija traška, DidžBritanija traška

      • scania parašė:

        Nu bet gi kiekvienas užkariautojas bent po tautą vis bandė išnaikinti, ištremti. Va ir dabar Kryme totorių namus dažais žymi…

        • grumlinas parašė:

          Greitai sąboka „putininė Rusija“ reikš tą patį, kaip ir „hitlerinė Vokietija“

  2. Voldemaras parašė:

    Manau, kol turės dujas ir naftą- tai lips ir lips ne tik ant grėblių bet ir ant šakių…

    • grumlinas parašė:

      Durną ir glušą net bažnyčioj muša…

    • Andu parašė:

      TSRS irgi turėjo naftą, dujas ir dar daugiau negu dabar turi Rusija. Naftos kainos krito (tiksliau buvo kurį laiką palaikytos itin žemame lygyje) ir… nebėr SSSR. Tas pats Krymas Rasiejai bus gera girnapusė po kaklu – juk reikės perimti ir išlaikyti nepritaikytą išgyventi autonomiškai visą infrastruktūrą su rusakalbiais entuziastais…

  3. Taškas parašė:

    O man atrodo, Krymas Rusijos glėbyje atsidurs labai greitai. Deja, tą piliulę karčią reikia ryti. Dabar reiktų ieškoti vaistų, kaip neatiduoti dar pusę Ukrainos.
    Dabar gi tiesiog komiškai daroma:
    – Katinėli, nu nu!….

    A Vaska slušaet da jest.

    • grumlinas parašė:

      Krymas JAU Rusijos glėbyje. Dabar klauaimas, tik kaip tai bus įforminta – tipo „nepriklausoma“ valstybe ar pilna aneksija?

      • Taškas parašė:

        Subjekt’u federaciji.
        O jų ten visokių yr, net su prezidentais. Tik čečėnai neturi tokio, bu nekuklu. Glava persivadino.

      • Andu parašė:

        a la Tatarstanas?

        • grumlinas parašė:

          Tai Tatarstano „prezidentas“ buvo gi atvykęs Kryman, matomai, raminti Krymo totorių, kai tų namus pradėjo baltais kryžiais žymėti

  4. Lokyz parašė:

    Čia berods iš Rowello Lithuania ascending – Lietuviai kiek anksčiau už visus suprato, kad imperijos byra, pamoka kurią dar teks išmokti Rusijai.

  5. Rytis I parašė:

    Bravisimo 🙂 Anksčiau komentavau tuti, jog referendumas Kryme reikalingas. Tegu tai prieštarauja Ukrainos konstitucijai ir tegu kitiems įstatymams prieštarauja, o bet tai nėra neliečiama karvė, bo atseit šventa ir formaldehido kolboj. Kryme turi arba turėtų būti tarptautiniai stebėtojai ir daug žurnalistų, – ne vien tie, kurie dabar valdo Krymo durnadėžę. Ukraina gal jau net susitaikė su Krymo praradimu, tad lai tai pasako patys Krymo gyventojai ir tegu tai bus precedentas visoms teritorijoms, tame skaičiuj ir Rusijos apskritims 🙂 Pvz. – JAV valstijos irgi berods gali atsiskirti, o bet kažkodėl nenori…
    …Vakar patiko Ganapolskis:
    „Умер артист Анатолий Kузнецов, легендарный Сухов из легендарного фильма «Белое солнце пустыни». Для меня всегда было загадкой, почему этот фильм стал символом российского советского кино, причем до такой степени, что все наши космонавты, как известно, перед стартом смотрят его как талисман.
    Вроде б ничего в этом фильме нет – просто история про колонизацию очередной непокорной восточной страны советской властью, великой собирательницей советских земель. Но как посмотришь это кино – причем, в любое время, хоть сейчас, так и понимаешь, что в нем, как в зеркале, отражается вся Россия, с ее человеческим героизмом, поразительной народной наивностью и бессмысленной политики власти – нахапать, что можно.
    Отражается еще и другое, героическое и печальное – характер русского человека с его покорностью идти на подвиг, не задавая лишних вопросов, что там, на жарком нерусском востоке делают русские солдаты, зачем они шепчут «Гюльчатай, открой личико», получая в ответ смертельный удар – никого не интересует.
    Почему таможенник Верещагин защищает фактически чужую границу и героически гибнет, тоже непонятно. Но в памяти остается гениальная фраза: «За державу обидно», которая, учитывая российские реалии, всегда есть и будет актуальной.
    И Анатолий Кузнецов, Сухов, был частью здравого смысла и стойкости в том сумасшедшем времени. Вместе с Павлом Луспекаевым он останется символом честности, неподкупности и воинского долга россиянина, к сожалению, ниkогда не спрашивающего власть для чего и куда его посылают воевать.“

  6. scania parašė:

    Ne visai taip. Jie galėtų sąvoką „Rusija“ suprasti kaip „išmitinga darbšti tautos valstybė“. Dabar jiems įkalta „Rusija – kam statyti, kai galima pasiimti“.

  7. Taškas parašė:

    Nors jau aptarėme sąmokslo teoriją – Крымская Калифорния – ir ji pasirodė daugumai neįtikima, bet jei iš tikro buvo taip:

    *Rusija dar prie Lenino prisiskolino milijonų milijonus dolerių iš JAV
    *tuos pinigėlius turėjo grąžinti arba …atiduoti Krymą, kad jis taptų žydų Kalifornija, padalintą tam tikrais plotais pagal vardinius vekselius, pasirašytus Rusijos TFSR.
    *Tad Stalinas klastingai nutarė Krymą atiduoti Ukrainos TSR, bet nespėjo, buvo nunuodytas.
    *1954 metais tą padarė Chruščiovas.

    Taigi, nėr to blogo, kurs neišeitų į gerą:

    Krymas atitenka vėl Rusijos federacijai ir … kuri DE JURE turės jį atiduoti JAV 🙂

    • scania parašė:

      Įspūdinga! Tokia nesąmonė, kad net ir labai gali būti 😉

      • Taškas parašė:

        Sako, Stalinas tą klastingą triuką darė, remdamasis Gebelso teorija apie melą.

        • scania parašė:

          Gebelsas teoretikas? Stalino mokytojas? Tai vėl taip keista, kad norisi tikėti.

          • Taškas parašė:

            Сталин был добросовестным учеником, своих учителей он ценил. Хотя бы доктора Геббельса. Его откровение: „Ложь должна быть чудовищной“ стала его, Сталина, основополагающей доктриной.

            🙂 Čia tikrai ne tas atvejis, kai internetas durnėja nuo vaikų.

            • scania parašė:

              Dalis tiesos yra šizofreniška 😀
              Stalinas turbūt turėjo galimybių žinoti, kas dedasi kieno galvoj. Galėjo remtis kitų patirtim – galų gale kam jam žvalgyba? Man tai atrodo įtikima. Kad ir keista 🙂

            • Taškas parašė:

              Stalinas su Hitleriu kamradai, ne – parteigenose gi ilgą laiką buvo. Net paradą bendrą BRESTE 1939 metais jų parankiniai suorganizavo.

              😉 štirlicai tai jau vėliau

            • scania parašė:

              Nu tai ir ant Putino stalo padėta didžiųjų politikų patirtis. Ir praeities, ir dabarties.

            • Taškas parašė:

              Būtent. Ir paruošia tą medžiagą SPECAI. Deja.
              Tikri, puikiai išmanantys savo darbą, atranda argumentų ir tokių, kad net arkliui aiškūs jie.

              Pas mus gi, o ir tikruose Vakaruose paišo tą Putiną liliPutinu, menkina, na pakeikia dar ir…

              Brangiai, labai brangiai tas kainuos. Mums.Deja. 🙁

            • Rytis I parašė:

              Keista. Jei tų specų argumentai ir arkliui aiškūs, keista tai, jog nei vienos šalies vadovas nepareiškė savo palaikymo Putlerio režimo veiksmams. Nebent Venesuela, kuri išvis nesuprato apie ką reikalas, – bo atseit palaikė Rusijos vientisumo išsaugojimą, jei dabar neklystu…

            • grumlinas parašė:

              Ko iš to venesuleo norėti – maDURAS jis gi 😉

    • Rytis I parašė:

      Ai, labai jau čia sudėtingai. Tegu pradžiai Kaliningradą gražina, ką turėjo irgi de jure padaryti. Putleris savo tautą geriau ubagais paleis, o žemių niekam neatiduos. Yra žmonės, kurie moka duoti, yra ir tokie, kurie moka tiktai imti 🙁

      • Taškas parašė:

        Kaliningradą gina Helsinkio susitarimas dėl pokario sienų, bet iš tikro buvo kažkoki susitarimai.