Feed on
Posts
Comments

Nieko ypatingai gudraus ir nieko ypatingai naujo neo-sovietai (vadinti juos rusais sąžinė neleidžia) sugalvoti nesugeba. Kaip kad kadaise Stalinas atkūrinėjo carinę Rusiją, vėl prijunginėdamas prie jos po revoliucijos prarastas žemes, taip ir Putinas, varomas kažkokios mesianistinės idėjos (bo įvyko didžiausia XXa. geopolitinė katastrofa 😀 ), bando atkurti Sovietų Sqjungą. Ir metodai tie patys – po „kalašnikovų“ vamzdžiais sudaryta marionetinė Krymo „vyriausybė“ kreipiasi pagalbos į Matušką-Rasieją ir ją nedelsiant gauna. Kažkada Molotovo-Ribentropo paktas atvėrė duris Antrajam pasauliniui karui, neduokdie, šitie įvykiai gali būti realaus Trečiojo pasaulinio karo pradžia. Sklinda kalbos, kad Rusijos kariuomenė jau pastebėta ir Rytų Ukrainoje, o tai jau būtų Rusijos-Ukrainos karo pradžia. Trečias pasaulinis karas? Why not? Juk būtent Stalinas su Hitleriu pradėjo Antrąjį.
Pakolkas visas pasaulis apsimeta, kad konfliktas labai lokalus. Nzn, gal jis ir lokalus, bet gailus Vakarų pamekenimas dėl tylios, bet intensyvios Rusijos agresijos, kelia minčių:
1) arba Vakarai pakolkas pasimetę ir neturi aiškių minčių, kaip elgtis toliau, nes karinė akcija iš esmės neįmanoma – kariauti su Rusijos kariuomene – tai ne Sadamo tankus dykumoje naikinti ir ne civilius gyventojus afganistanuose iš dronų tvatyti, čia ir žūti galima. O ir Vakarų kariuomenės taip numažintos, kad realios karinės grėsmės jos Rusijai nebekelia – juk viskas buvo orientuojama į antireoristnes operacijas, o dideles antžemines operacijas, ko gero, begali atlikti tik Kinija ir Rusija. Tad bandoma laimėti laiko, kol paaiškės, kas gi čia vyksta ir kiek giliai bris į konfliktą Rusija.
2) arba jau iš esmės diplomatai užkulisiuose susitarė ir dabar tik ieškoma gražaus popieriuko apiforminti sprendimams. Visi puikiai suvokia, kad Krymas buvo Ukrainos dalimi tik keliasdešimt metų ir tik popieriuje. Šiuo atveju Lietuva turi kur kas daugiau teisių į Baltarusiją, bo ana buvo LDK sudėtyje kelis šimtus metų. O tai, kad Sevastopolis yra pagrindinė Rusijos laivyno bazė Juodojoje jūroje reiškia, jog Rusija čia turi strateginių interesų, kurių tikrai neatsisakys. Tuo tarpu naujoji revoliucije valdžia Kijeve, pumpuodama antirusišką isteriją, tiek sukėlė Rusijai nerimą dėl Krymo, tiek davė pretekstą dabartiniams veiksmams. Juolab, kad Krymas iš esmės prorusiškas, o Krymo totoriai, kad ir lojalūs valdžiai Kijeve, didesnės įtakos neturi. Tą suvokia ir Vakarai, tad man dėl Vakarų neveiksnumo kyla įtarimas, kad galimai jau viskas sudėliota: Rusija pasiima paskelbusį „nepriklausomybę“ krymą ir dalį Rytų Ukrainos, kur dabar masiškai vyksta Rusijos vėliavų kėlimas. Pakeiskime Rusijos trikolorą raudona TSRS vėliava – 1940ieji, ania? O likusioje dalyje (tikėsimės, kad su sostine Kijeve, o ne Lvove) išlieka provakarietiška Ukraina.
Nzn, gal matau viską labai jau niūriai, bet dabar padėtis IMHO būtent tokia.

21 Responses to “Krymas, 2014 = Pabaltijys, 1940”

  1. scania parašė:

    Analogija su 40ais negera. Niekaip nemanau, kad didžioji lietuvių dalis buvo prosovietai. Arba kažko nežinau…

  2. trinka parašė:

    „Juk būtent Stalinas su Hitleriu pradėjo Antrąjį“. nu,bliamba nepaprastai gyyyyli izvalga! tai rodo autoriaus zinias apie II pasaulini kara.kaip nulieta ar nusirasyta nuo siuolaikines sojuzines lt „ISTORIJOS“ vadovelio. cha. bet kad zvengas neima.kokia izvalga! nori gauti desimtuka,skaityk vadovvvvvvvveeellllli!

    • scania parašė:

      Vadovėliuose aiškiai parašyti visi įmanomi ir neįmanomi variantai, kurį vadovėlį pats skaitei? 84 leidimo? 😀

    • grumlinas parašė:

      Nusiramink, pupuli

    • Andu parašė:

      …paskaityk Solonino ar Suvorovo (Rezuno – ypač „Diena M“) veikalus, kurių dalis, beje jau išversta į lietuvių kalbą – daug ką sužinosi

  3. trinka parašė:

    Vadovėliuose aiškiai parašyti visi įmanomi ir neįmanomi variantai… o tai kokiame visa tai yra vadovelio leidime? 86 leidimo? jeigu,tu ta viena vadoveli teturi,tai tau ir ir uztenka,kad gautum 10!

    • scania parašė:

      Tu neatsakei, tik pakartojai mano klausimą – tarybinės demagogijos įrankis 😀 Štai ir išsidavei, antilietuvi! 😀

  4. trinka parašė:

    esu antilietuvis,kadangi mano vardas yra paprastas – trinka,o tavo scania.. toks uzsienitiskas,VAKARIETISKAS… zapad nam pomozet! scanios devizas! cha,cha,cha.. o tu sciana gal tiesiai esi atvares is bruseliaus? tai keliauk atgal is Lietuvos!

  5. Voldemaras parašė:

    …rebiata, davaite žitj družno… 🙂

  6. Rytis I parašė:

    „naujoji revoliucije valdžia Kijeve, pumpuodama antirusišką isteriją, tiek sukėlė Rusijai nerimą dėl Krymo“ – kad nebuvo ten manau jokios antirusiškos isterijos. Rusai patys mobilizavo savo prorusiškas organizacijas, organizavo mitingus ir susidūrimus. Lužkovas intervu iš savo fermos Kaliningrade, nors ir būdamas dabar jau šone, o bet buvęs Krymo kuratorius, aiškiai įvardijo valdžios požiūrį: dabar yra proga paemti Krymą atseit taikiu būdu ir tai mes turime padaryti.
    Tas pats Bielkovskis (atseit nepriklausomas) prieš kelias dienas pas ukrainiečius juos tikino: nebijokite, viskas bus gerai, Krymas bus jūsų… Vakar pas Venediktovą atsiprašinėjo: atleskit broliai, suklydau, o Putinas išprotėjo… Ir abu su Venediktovu realiai svarsto apie visaapimantį Ukrainos užpuolimą. Nežinau, gali būti ir taip, arba gali būti kad proceso nebebus laiko sustabdyti, bet manau leidimas pulti Putinui buvo reikalingas ne karui – o tik Krymo okupacijos užtvirtinimui. O Venediktovas su Bielkovskiu – Putino troliai…

    • Rytis I parašė:

      p.s. Beje, Kryme rusų maždaug pusė gyventojų. Bet apie referendumą berods kalbos jau baigėsi?

    • grumlinas parašė:

      Prie Krymo perorientavimo į Rusijos pavaldumą ir einama, tik va tarptautinės teisės požiūriu gali būti problemų

      • Taškas parašė:

        de jure – padarys „vsio zakonno“, atras sutartyse ne vieną punktą. Gal net kariuomenės įvest nereiks, negi manai, kad lyg šiol ten rusai neturi savo penktosios kolonos. Be to, Maidanas padarė lemiamą klaidą su rusų kalba. Dar -koks ten superpatriotas su kalašnikovu rodąs savo jėgą ir aiškinąs kaip balsuot reikia.

        • grumlinas parašė:

          Krymo parlamentas buvo užimtas rusų diversantų ir surengtas cirkas, „išrenkant“ naują premjerą

          • Taškas parašė:

            Būtent diversantai – penktosios kolonos. Kas de jure įrodys, kad ten buvo RF reguliari armija 🙁

            • Rytis I parašė:

              Šiaip jau toks „de jure“ pagal Putiną gali būti realizuotas bet kurioj postsovietinėje teritorijoje. Karas artėja prie mūsų, bo visur atsiras tokių, kuriuos reikia atseit „ginti“:
              https://pbs.twimg.com/media/BhrWpyXCAAAkBZ1.jpg

              Anksčiau kažkaip su užuojauta stebėjau opozicionierius Rusijoje ir jų beviltišką kovą prieš režimą. O bet atrodo be reikalo – turėtume užjausti pradžiai save, nes turime tokius kaimynus…

  7. Taškas parašė:

    Kas žinote – KUR DABAR tie du JAV karo laivai su 600 jūros pėstininkų, atplaukę į Juodmares ?

    • Taškas parašė:

      o to klausiu – panašu, kad jie dar Juodojoje jūroje. O tai dar viena špilka Obamai – ir tikrai nebijant, kad JAV ar NATO kariautų.