Feed on
Posts
Comments

Kai pirmąkart prieš beveik 30 metų skaičiau JRR Tolkino „Hobitą“ ir „Žiedų valdovą“, sužavėjo knygose esantys žemėlapiai (vienas iš jų), kuriuos tuomet sąžiningai spalvotu tušu persikopijavau ant vaškinio popieriaus. Nuo to laiko Viduržemės geografija, tai daugiau, tai mažiau, mane domino visąlaik.
Laikui bėgant, plačiau susipažinau su Tolkino kūryba, o ypatingą įspūdį padarė „Silmariljonas“, pasakojantis apie Ardos sukūrimą ir senus-senus laikus, kai pasaulis buvo visiškai kitoks. Vėlgi pasirodė nauji žemėlapiai, kuriuose Viduržemė Vakaruose stipriai skyrėsi nuo įprastinės konfigūracijos. Pasirodo, tose vietose vykstant gėrio ir blogio karams, nuskendo ištisas žemyno gabalas, kuriame kadaise klestėjo aibė įvairių kraštų, iš kurių žinomiausias buvo Beleriandas. Ilgai man užteko šitos informacijos, kol galų gale susidomėjau, o kokia gi žemyno dalis nuskendo? Visaapimantis Viduržemės atlasas į šį klausimą atsakė neaiškiu mykimu – buvo žemėlapiai iki katastrofos, buvo žemėlapiai po katastrofos, tačiau bendraapimantis žemėlapis tebuvo toks užuomazginis – parodytas naujas krantas ir šiek tiek nurodytos paskendusios žemės, o va esminiai pasikeitimai tebeskendėjo nežinios miglose. Tada pradėjau paiešką Inetrenete ir radau porą puikių studijų šiuo klausimu:
1. Hisweloke puslapyje (gaila, prancūziškai, tačiau esmę suprast galima, o ir internetiniai vertėjai padeda) (suarchyvuotas straipsnis čia)
2. Otsoandoro puslapyje (suarchyvuotas straipsnis čia)
Pirmojoje studijoje pateiktas apibendrintas žemėlapis gana primityvokas ir tik bendrų bruožų:

Antrojoje studijoje žemėlapis jau detalesnis:

Na ir pagaliau viename puslapyje pavyko rasti pilnavertį dviejų žemėlapių sujingimą į vieną:

Tačiau šis žemėlapis kiek skiriasi nuo pirmųjų dviejų – Beleriandas žymiai didesnis. Galbūt, taip yra todėl, kad jame, truputį paderinus mastelius (bet ne iki galo), tiesiog sujungti du žemėlapiai: Beleriando ir Eriadoro, o anksčiau minėtuose dviejuose bandoma atsižvelgti ir į mastelį, ir į kartografines projekcijas.
Bet kokiu atveju, gautas apibendrintas vaizdas mane gana nustebino – pasirodo, ta Viduržemė, kurioje vyko „Hobite“ ir „Žiedų valdove“ aprašyti įvykiai – tik ne pati didžiausia dalis to, kas buvo prieš katastrofą.

Comments are closed.