Feed on
Posts
Comments

1992 – Bronislovas Lubys paskirtas penktuoju atkurtos Lietuvos Respublikos ministru pirmininku


Na, šitas įvykis man sukėlė tik vieną asociaciją – prisiminiau priežodį: „Paskyrė ožį kopūstų daboti“ 😉

13 Responses to “Gruodžio 2 istorinis įvykis ir trumpas komentaras”

  1. Taškas parašė:

    Vat, čia tai tas atvejis, kai praleista proga protingai patylėti…

    Šviesaus atminimo Lubys buvo tikrai neeilinė asmenybė. Jei Gaspadorius pasigilintų, jam pasidarytų gėda …
    Nesigilinant į Lubio veiklą, vien tai, kad jo privatizuotos (na, net jei jos prichvatizuotos) įmonės sėkmingai veikia, verta PAGARBOS. Bent jau elementariausios pagarbos.
    Prisiminkim, kur dabar tos įmonės, tuo pat metu papuolusios į visokiausius ten holdingus šmoldingus… net vardyti nesinori…

    Bronislovas Lubys dar sovietmečiu, dirbdamas ĄZOTO vyriausiuoju inžinieriumi demonstravo, kad galima dirbt kiek kitaip…

    • grumlinas parašė:

      Matai, kai aiškiai savo verslu suinteresuotas ir to neslepiantis oligarchas tampa premjeru – manęs tai nežavi. Su visa pagarba a.a. kaip žmogui.

      • Taškas parašė:

        Teoriškai taip. Praktika, deja, rodo visai ką kitą ir tai ne vien pas mus beikitus post sovietus. Na, ten visoki Berluskoniai, Šrioderiai ir panašūs.

        Gera būtų būt šventesniais už patį popiežių.

        Prisiminiau vieną nutikimą statant „Ązotą“. Sumontavus keturių aukštų gelžbetonio konstrukcijų karkasą paaiškėjo, jog didžiulis pastatas stovi ne taip – apsuktas 180 laipsnių. Korpusas K-383 tai tik vienas iš daugelio, ant galvų jau lipa subrangovai iš SOJUZPROMMONTAŽ , vienžo situacija visai nejuokinga. Parteigenose iš rajkomo jau nori kviestis KGB, ką tai reiškia Brežnevo laikais žinom.
        Vyr. inž. Lubys sėdo pats ir kitus pasodino … prie brėžinių, jokių komisijų, jokių siūlytų korpuso demontažo (griovimo) . Išsprendė klausimą ir gavo … griežtą papeikimą.

        • grumlinas parašė:

          Vėlgi – yra žmonės – savo srities profai, už ką juos gerbiu, tačiau kai jie užsiima kažkuo, kas kvepia savo interesų lobizmu – šitai man smirda.
          Apropos – vienas mano grupiokas, dabar jau a.a. – šalikele einantį numušė pralekianti mergšė su awdzi – savo laiku išmušinėjo tilto prie Vilniaus Pedagoginio ašis. Jau gerokai įpusėsjus statyboms, paaiškėjo, kad gerokai nesusieina gatvų ir tilto ašys. Na ką – piesiec tipo, vėlgi, 1976 metai, visi aiškinasi, KAS KALTAS?, kol paaiškėja, kad čia Leningrado projektuotojai sufufliakino. Bet jam nuo to laiko tas tiltas kėlė nervinį drebulį.

          • Taškas parašė:

            Ką nors linksmesnio – prisiminiau, kaip lenkų žurnalistas užbaigė straipsnį apie Saulės autostrados tunelio po Alpėm užbaigimą, jį tada novatoriškai tiems laikams vienu metu kasė iš abiejų galų italai ir prancūzai:
            – Neįtikėtina, bet jie susitiko, centimetro tikslumu! O gaila- būtų du tuneliai…

            • grumlinas parašė:

              Prašovus virš 20cm – tuneliai būtų užkasti 😉
              Markšeiderija – inžinerinės geodezijos aukštasis pilotažas

  2. Yo! parašė:

    pabuvo Lubys pirmininku ir suprato, kad pigiau balvonus siaip nusipirkti negu paciam pirmininkauti. Neigalejau protinga snuki nutaises patylet – dovanokit. Sutinku su Grumlinu 🙂

  3. scania parašė:

    Būtų įdomu sudėti vienon vieton emigracijos didėjimą ir visus premjerministrus. Nemoku pasakyti – tipo premjerų timeline + emigracijos statistika.
    Tada pamatytume, kas ir kam dirbo.
    Gal amžiną atilsį Lubys ir doras ir puikus premjeras, buvo, tik norėtųsi va tokio patvirtinimo.
    Kad nekiltų ginčų – kad, tipo, jo veiksmų tokie ar anokie rezultatai.

  4. Yo! parašė:

    kad nieko tas timeline’as neatspindes, nes visiskai kitokios tarptautines aplinkybes buvo tais čėsais :). Gal verciau personu kapitalizacijos timeline pabuvus premijerais pamatyti, bet is nugaros puses – o kam to reik, vistiek viskas aisku ir tep.

    • scania parašė:

      Na, emigracija vyko šuoliais: prieš kiekvieną šuolį verslas vis išsikovodavo daugiau teisių 😉 Tiesiog niekas nebandė emigracijos priežasčių ieškoti dokumentuose 😀
      Visi sprendžia pagal žiniasklaidą 😀

      • Taškas parašė:

        Globaliame pasaulyje skaičiais įvertinti sunkoka – nei emigracijos, nei BVP, nei skolų – per daug viskas susiję.
        Tik apgailestauti reikia, kad Lubys premjeravo taip trumpai, tad kažkokių ryškių pėdsakų kaip ir nepaliko.

        Man atrodo, jog turtuolius galima skirstyti į kumečius ir ne. Tai va, Lubys iš visų Lietuvos turtuolių (oligarchų?) ryškiai skyrėsi tuo, kad buvo mecenatas, gal net Mecenatas.

        Man, rodos, ir tai vienareikšmiška – Lubys niekad nemąstė ir nesielgė kaip kumetis. O tai mūsuose YPAČ reta.

        • scania parašė:

          Negaliu ginčytis – jei jau gini jį, tai, matyt, jis to vertas. Aš turbūt per mažai žinau.
          Tiesiog tuo metu verslas pabaigė sutrypti darbuotojų teises – o Lubys tuo meto buvo verslo kažkokio ten sąjungos galva. Aišku, kad jis neatsako už rajoninių dvarponių veiksmus – tiesiog to meto valstybės flirtavimas su verslu ir juodnugarių paskelbimas juodnugariais sutapo laike – štai iš ten ir kyla mano asmeninė kiek neigiama emocija.
          Nors esu girdėjęs iš paprastų žmonių, kad jis Žmogus.

          • grumlinas parašė:

            Teko ir man iš jo ex-klasiokų girdėti, kad buvo geras žmogus, bet… verslas yra verslas, jame galioja džiumglių įstatymai