Feed on
Posts
Comments

Apie moliūgus

Šiaip mano požiūris į moliūgus buvo ganėtinai skeptiškas: esu valgęs moliūgų sriubos, kuri nenustebino; mėgstu pakepintas moliūgų sėklas; matau, kad vargšai moliūgai visaip išdarkomi Helovyno blūdo metu. Na ir viskas, ką žinojau. Bebūnant Anglijoje, dukros namuose teko paragauti iš moliūgų padaryto deserto, kuris mane sužavėjo ir mes jau antrą kartą namuose patys daromės tokį desertą.
Taigi, deserto valgymo išvakarėse 😉 jamam gerą gabalą moliūgo ir iš vidaus kruopščiai išvalome visas sėklas su plaušais. Šiaip sėklas galima atskirti nuo plaušų ir pasikepinti. Tada atsargiai aštriu peiliu nupjaustome žievę. Atsargiai todėl, kad ta žievė kieta ir, slystelėjus peiliui, galima susižaloti. Nuvalytą moliūgą supjaustome maždaug pusės nykščio didumo gabaliukais ir suberiame į bliūdą. Beriame gerą saują, užpilame keletą šaukštų cukraus, išmaišome taip, kad gabaliukai apsivoliotų cukruje. Taip porcijomis supilame visus gabaliukus ir apvoliojame juos cukrumi. Tada paliekame bliūdą parai ant stalo ar kur kitur kambario temperatūroje. Jei kažkaip įeiname į virtuvę – pamaišome visą šitą grožį ir gana greit pamatysime, kad iš atrodytų sauso moliūgo išsiskiria skystis, kurio prisirinks nemažai.
Kitą dieną visą bliūdo turinį supilame į puodą ir ant labai mažos liepsnos kaitiname kokias 1,5-2 valandas, kas kokias 15min. pamaišydami. Puodą laikome tridengtą dangčiu su plyšeliu, kad galėtų išeiti vandens garai. Pamažu pamatysime, kad skystis dingsta, o moliūgas pradeda karamelizuotis. Praktinė patirtis rodo, kad po kokios valandos reikia pradėti atidžiai stebėti vyksmą, kad puodas neprisviltų. Sulaukiame, kad visas skystis dingtų, tada dar kažkiek pakaitiname, pamaišydami kas 10 minučių. Galų gale, pritrūkę kantrybės, baigiame terliotis ir išpilame gaminį į bliūdą. Psio, pagrindinis ingradientas gatavas.


Gautą produktą galima naudoti įvairiais būdais. Vienas skaniausių – į lėkštę įsidedame dar karšto moliūgo, apibarstome jį smulkintais graikiškais riešutais, pridedame ledų ir plaktos grietinėlės. Analogiškas receptas tinka ir atšalusiam moliūgui. O šiaip tas moliūgas puikiai valgosi ir kaip saldainiai 🙂

3 Responses to “Apie moliūgus”

  1. Voldemaras parašė:

    Niam, niam…

  2. […] sriuba, gavome paragauti ir traškučių su moliūgais. Mudu su brangiausiąja pristatėme troškintų moliūgų desertą su ledais ir riešutais. Irgi pasėdėjome-pabendravome puikiai. Vienžo, gyvenimas puola […]