Feed on
Posts
Comments

2004 – Lietuvą sukrėtė nestiprus, bet jaučiamas žemės drebėjimas, kurio epicentras buvo Karaliaučiaus krašte


Na, aš tai tuomet nieko nepajaučiau, o va mano brangiausioji tą sudrebėjimą pajuto taip labai ryškiai, kad net susirūpino, kas čia su ja darosi 😉
Kai pagalvoji – kažkada nesąmone atrodė žemės drebėjimas Rumunijoje, o jau arti Lietuvos tai be šansų. O čia staiga ir sudrebėjo kaimyno kieme…

15 Responses to “Rugsėjo 21 istorinis įvykis ir trumpas komentaras”

  1. pričkus parašė:

    O tai labai labai seniai, pamenu, įspūdį darė klasiokų pasakojimai apie linguojančią „liustrą“ Lazdynuose…

  2. Njaa parašė:

    O šiemet nebuvo kur netoliese žemdrebio? Nes bent porą sykių jautėsi. Ne, ne“fūravažiuojastiklaidreba“, tiek dar atskiriu.
    Arba tai, arba mano namas griūna po biskiuką. 😀 Nors ne, paskutinį sykį buvau kažkur Megoj, tai hm… Mega irgi griūna?

  3. Day parašė:

    Ant LT mano gyvenime buvo trys, du iš jų jutau. Įspudis paliktas.

    • grumlinas parašė:

      Nepajutau anei vieno 🙁

    • Day parašė:

      Iš WK
      Žemės drebėjimai Lietuvoje

      Patikimai Lietuvos teritorijoje nėra užfiksuotas nei vienas vietinis žemės drebėjimas. Yra žinoma keletas paliudijimų apie juntamus žemės virpesius. Pirmasis minimas Petro Dusburgiečio kronikoje ir sako, kad 1328 metais Skirsnemunėje taip stipriai sudrebėjo žemė, kad rodėsi, jog sugrius Skirsnemunės pilis, o kryžiuočių vienuoliai išsigandę jau ruošėsi šokti nuo pilies bokšto. 1909 metais Bezdonyse Vilniaus rajone buvo juntamas žemės drebėjimas, jo metu atsirado 1 km ilgio plyšys. Tačiau manoma, kad „drebėjimas“ įvyko skylant peršalusiam žemės paviršiui. 2001 metais viena Ignalinos AE seismologinė stotis, esanti Salake, užfiksavo silpną (2,1 magnitudės) žemės drebėjimą, kurio epicentras buvo nutolęs nuo seisminės stoties per ~90 km. Tiksliau epicentro, deja, nustatyti nepavyko.

      Per pastarąjį šimtmetį Lietuvoje buvo juntami keli žemės drebėjimai, kurių epicentrai buvo ne Lietuvoje. 1904 m. virpesiai atsklido iš Oslo fjordo, o 1940, 1977, 1986 ir 1990 m. iš Vrančo kanų regiono Rumunijoje. 2004 m. rugsėjo 21 d. Kaliningrado sritį sudrebino du šiems kraštams gana galingi (4,4 ir 5,0 magnitudės) žemės drebėjimai. Pastarieji drebėjimai buvo juntami ir didžiojoje Lietuvos dalyje.

  4. Adis parašė:

    Atsimenu šitą. Sėdint trečiam aukšte kėdė (su ratukais ir manimi joje) nuvibravo kokius 5 cm į šoną. Šviestuvas palubėj irgi žvangtelėjo.

  5. Edvardas parašė:

    Tuomet važiavau troleibusu Vilniuje per Žaliąjį tiltą. Jam nukrito ūsas. Nežinau ar žemės drebėjimas buvo kaltas.:)