Feed on
Posts
Comments

Apie patriotizmą

Kažkur kažkas panašaus skaityta internetuose:
PATRIOTAS – tai žmogus, kuris nuoširdžiai pergyvena gėdą sielojasi dėl savo Tėvynės darbų, prie kurių jis nėra asmeniškai prisidėjęs net mažuoju piršteliu.

14 Responses to “Apie patriotizmą”

  1. ramooonas parašė:

    Kada vartojamas, o kada ne žodis „pergyventi“? Elektroniniame „Dabartinės lietuvių kalbos žodyne“ (Vilnius, 2003) žodis pergyventi (pergyvena, pergyveno) teikiamas reikšmėmis: 1. iškentėti, išlaikyti: Pergyvenome sunkius karo metus; 2. ilgiau gyventi už ką kitą: Jis ir savo vaikus pergyveno. Taip pat, kaip ir žodis išgyventi, jis vartojamas reikšme „patirti gyvenant“: Jam daug teko visko pergyventi karo metu. Žodis pergyventi nevartotinas reikšmėmis „jaudintis“, „sielotis“, pvz., Dėl manęs tu nepergyvenk (taisoma nesijaudink, nesisielok), žr. Aldona Paulauskienė. Lietuvių kalbos kultūra, Kaunas, 2001, p. 82.

    • grumlinas parašė:

      Konkretūs pasiūlymai?

    • Rytis I parašė:

      Jei gyvena tam tikrą laiko tarpsnį, kurio metu dėl ko sielojasi, jaudinasi, tai gali visai būti, kad jis tą laiką kažkaip (arba, net galbūt labai sunkiai) pergyvena. Kame čia tas nesuprantamas prieštaravimas… Gal „pergyvena“ yra tik ilgesnio bei svaresnio, svarbesnio (sielotis galima trumpai) išgyvenimo nusakymas, t.y. tai tam tikra visa istorija viename žodyje.
      Beje, šian praplėšus tik akį radijolka jau mokė – atseit, „gestas“ nerekomenduotinas ir dar net keistinas į „judesį“ arba „mostą“. Man tai aišku šiaip nelabai aktualu, bet tai turbūt reiškia, jog gestų kalba greitai neegzistuos. Bus judesių kalba. Mojuosime mostais.

  2. Gunas parašė:

    O šovinistas- kuris tuos darbelius pateisina bet kuriuo atveju 🙂

  3. Taškas parašė:

    Gaspadarius, pats to nenorėdamas, sukūrė naujadarą – PARIOTAS.

    Tai toks trenktas idealistas, besirūpinąs viskuo ir visais, tik ne savimi ir degąs iš gėdos dėl tėvynainių, kurie nors jau apkakojo viską kas įmanoma, kakoja toliau….

    Vienžo – VARIOTAS 🙂

  4. scania parašė:

    Na, žodį patriotas nuvalkiojo politikai-patriotai. Tavo internete rasta reikšmė nepopuliari mūsiškės populiacijos tarpe 😉
    Plati visuomenė žodį „patriotas“ supranta kaip tamstos terminą „pacreotas“.
    O jei reikėtų paprasto statistiškai vidutinio žmogaus paklausti, o ką turėtų daryti patriotas – gautųsi nemenkas „klausimėlis“ 😉