Feed on
Posts
Comments

Pirmiausia – pakartotinai dėl abu labu tokiu:
1. Saakašvilis, būdamas valstybės vadovu, turėjo išlaikyti šaltą kraują ir toliau spręsti konfliktą politinėmis priemonėmis, nežiūrint P.Osetijos provokacijų. Taigi, jis neišlaikė savo, kaip valstybės vadovo, egzamino.
2. Putinas/Medvedevas – žinomai nusikalstamas tandemas „blogas policininkas/geras policininkas“ – dar kartą pademonstravo, kad vardan Rusijos imperinės galybės atstatymo, jie nesibjauri svetimomis rankomis išprovokuoti ginkluotą konfliktą, kad galėtų „įkrėsti proto“ valastybei, kurios sugrįžimu į Rusijos glėbį aiškiai nebetiki. Taigi, jie galutinai sužlugdė Rusijos, kaip gero kaimyno, įvaizdį. Ir ilgam…

Dabar keletas informacijos fragmentų ir pamąstymų:

1. Įdomioji terminologija
Beveik viso pasaulio masinio informavimo priemonės konfliktą vadino „Rusijos-Gruzijos karu“, tik Rusija atkakliai tą įvardijo ir tebevadina „Pietų Osetijos-Gruzijos konfliktu“. Kodėl? Galbūt, įvardijus dalykus tikrais vardais, paaiškėtų, kad ir „vertimas taikytis (принуждение к миру)“ tampa nelabai teisėtu, nes Rusija iš esmės atliko P.Osetijos reguliariosios kariuomenės vaidmenį, kariaudama ne tik už osetinų interesus, bet ir siekdama savo ekspansinių tikslų… Sąvoka „P.Osetijos-Gruzijos konfliktas“ labiau taikytina nuo 1989 metų smilkstančiam nesantaikos židiniui, 1991-92 metais pavirtusiam pilietiniu karu, kiek apramintam taikdarių.

2. Pasiruošimas karui
Abi pusės ruošėsi karui. Kaip mokėjo ir sugebėjo. Aišku, Gruzija ruošėsi kariauti toli gražu ne su reguliaria Rusijos armija, o su P.Osetijos pašauktiniais. Ir čia turėjo labai neblogus šansus, nes užsitikrino gerą kokybinę ir kiekybinę persvarą. Maždaug tokią, kaip kad Rusija turėjo Gruzijos atžvilgiu. Bet įvykių eiga pasisuko kiek kitaip: Gruzijos ešerys ruošėsi suvalgyti P.Osetijos karosą, bet pakliuvo į nasrus Rusijos lydekai…
Reikia pažymėti, kad Gruzija pamažu, bet užtikrintai sukūrė vieną geriausiai paruoštų kariuomenių post-sovietinėje erdvėje. Dauguma karininkų buvo apmokyti JAV ir Turkijoje, šių šalių instruktoriai apmokė ir daugiau kaip 8 tūkstančius karių ir pačioje Gruzijoje. Paskutinius 4 metus karinis biudžetas išaugo daugiau nei 30 kartų, pasiekdamas 9-10% nuo BVP (Rusijoje – 2,9%). 2008 metams bendras karinis biudžetas turėjo sudaryti beveik 1 milijardą dolerių.
Iš esmės buvo aišku, kad Gruzija numačiusi susigrąžinti atsiskyrusias savo dalis jei ne geruoju, tai jėga.

Besidomintiems detalėmis:
a) karo veiksmų teatro topografiniai žemėlapiai K-38-064 ir K-38-065
b) pajėgų dislokacija
c) kovos veiksmų pradžia
Žvelgiant į pajėgų dislokacijos ir kovos veiksmų žemėlapius, šiek tiek paaiškėja, kas ir kaip ten virė tuos ilgus metus: P.Osetijoje išsibarstę kaimai yra daugmaž vienalyčiai nacionaliniu požiūriu. Cchinvalis gi apsuptas aukštumose išsidėsčiusių gruzinų kaimų, iš kurių ir vyko tiek jo, tiek į osetinų kaimus nutiestų apvažiuojamųjų kelių apšaudymas, t.y. matome klasikinį apgulties scenarijų. Savo ruožtu osetinai siekė sunaikinti šiuose kaimuose išdėstytus gruzinų ugnies taškus, kad likviduoti Cchinvalio apgultį.

Comments are closed.