Feed on
Posts
Comments

1854 – Lietuvoje nutiesta pirmoji telegrafo linija


…o po ~150 metų telegrafas numiro… Keista va taip – atsiranda technologijos, vystosi, tobulėja, kol staiga – viskas, kapiec, atsirado, išsivystė ir ištobulėjo kažkas alternatyvaus. Ir belieka tik istorija ir ekspozicija muziejuje.
Šiaip palyginti mažai teko naudotis telegrafu – buvau jau daugiau telefono vaikas.

10 Responses to “Sausio 30 politinis įvykis ir trumpas komentaras”

  1. proffanas parašė:

    Telegrafo istorija turi daugybę visokių niuansų ir šlovingų puslapių, tačiau jis buvo naudingas bemaž ligi pačios pabaigos. Laukinio kapitalizmo laikais (1991-1992m) telegrafas buvo nepakeičiamas, padirbinėjant pvz. lenkams „pakvietimus“ 😉 . Už pakvietimą buvo mokama solidi suma; 10000 talonų. Kiek daugiau, nei mėnesinė telegrafisčių alga…

    • Taškas parašė:

      ??? Kažkaip nepamenu ar nesupratau. Reikia paaiškinimo. 🙂

      • proffanas parašė:

        Tfu; ne „lenkams“, o „į Lenkiją“. Persiprašau.

        • Taškas parašė:

          jei teisingai supratau, tai tik tokiu būdu TADA buvo galima išvažiuoti į užsienį – Lenkiją, gavus iš ten pakvietimą – telegramą.

          Kažką pamenu apie ankstesnius- gorbačioviškų kooperatyvų – laikus, kai apsukruoliai suvaizduodavo, jog važiuos užsienin ir išsikeisdavo berods 130 medinių rublių į tvirtą valiutą oficialiu (t.y. labai geru) kursu.

  2. vyr parašė:

    „Ir belieka tik istorija ir ekspozicija muziejuje“ – kaip garvežys, zepelinas, laidinis telefonas, analoginė foto, kineskopas ir t.t. Tuoj prie to prisiskaičiuos Edisono lampečka, popierinės knygos ir kita makulatūra. Kokios nors kvailos tradicinės vertybės nukeliaus į konteinerį, niekas nepasirūpins netgi išrūšiuoti. Tik vienas unikalus daiktas kažko neišeina iš mados – dviratis 🙂 Atrodo, kad ir primityvus lyginant kad ir su tuo pačiu telegrafu, ale va, sūūūkas – nesustoja 🙂 Čia dėl to, kad pasiilgau šiandien, kai po savaitgalio radau akumą užšalusį, gražinkit klimato atšilimą! Tiek į jį investuota, ale vis šnipštas 🙂

    • grumlinas parašė:

      Tai dabar mokslas nustatė, jog vyksta „mažasis atšalimas“ – nelabai suprantu, kas taiu, bet įtariu, kad žalioji mafija gerokai susiparino, kad jų paistalai apie žmogaus-sukeltą-glkobalinį-klimato-atšilimą™ ganėtinai glūpai atrodo, tai dabar bus sugeneruotas naujas mitas

      • proffanas parašė:

        Kad egzistavo „mažieji ledynmečiai“, nustatyta dar tais laikais, kai neegzistavo žalioji mafija. Taip buvo vadinami dešimtmečius trukę klimato atvėsimo reiškiniai 14a vidury, ar 17a gale. Ir apie šiuos dalykus buvo rašoma dar sovietiniuose vadovėliuose, niekaip nesusijusiuose su šiandieniniais trydaliojimais 🙂 . Tuos periodus tiksliai nustatyti padėjo tiek dendroklimatologija, tiek rašytinės kronikos. Tai TIKRAI egzistuoja.

        O kad ledynmetį žada jau po metų-dviejų, primena apokaliptinius trydaliojimus apie pasaulio pabaigą… Abejoju, ar klimatas iš šylančio į šąlantį gali pasikeisti per keletą metų, ir jau juolab abejoju, ar žmonija pakankamai išstudijavusi klimato kaitos procesus, kad sugebėtų numatyti, kaip klimatas pakis po poros metų. Matant bendrus procesus, gal ir galima prognozuoti, kas bus po pusšimčio metų, bet tik ne po poros.
        Eilinis „svieto pabaigos“ scenarijus, IMHO.

        • grumlinas parašė:

          Eik jau… žaliasis mokslas viską nustato, ką tik žalioji mafija užsako 😉

          • proffanas parašė:

            Sunkoka būtų dar prieš pusę šimtmečio sufalsifikuoti nuosėdines uolienas, kaip ir pelkėse iškasamų medžių liekanų rieves ar žmonių mitybą parodančius jų skeletus, bet tai tiek jau to 😀 .