Feed on
Posts
Comments

Judantis paveikslėlis

Viskas turi pradžią. Kai kurie dalykai labai seni, kai kurie ne, bet viskas kažkada būna pirmą kartą. Kartkartėm aš pasižiūriu pirmąjį pasaulyje brolių Liumjerų filmą apie traukinio atvykimą į stotį ir mane kaskart apima keistas jausmas suvokus, jog iki šito filmo kino išvis nebuvo. Fotografija, perteikianti statišką vaizdą, buvo, o va judančio vaizdo – ne. Ir staiga jis atsirado. Iš pradžių kaip balaganinė pramoga, o paskui judantis vaizdas tapo viena iš svarbiausių visuomeninės sąmonės formavimo priemonių. Tas ypač jaučiama televizijoje, kuri mums leidžia tapti beveik aktyviais įvykių dalyviais.
Keistos mintys kyla, žiūrint per CNN įvykius Egipte gyvai… 😉

Lumière: L’Arrivée d’un train à La Ciotat (1895)

16 Responses to “Judantis paveikslėlis”

  1. proffanas parašė:

    Pirmieji kino bandymai kur kas senesni, nei šis „filmukas“. Kad ir Edisono įamžintas čiaudulys 😀 . Turiu krūvelę tųjų trumpučių 1894-1899m filmukų; galiu kažkaip pasidalinti. Yra netgi filmuota JAV armija Havanoje 1899 😉 .

    • grumlinas parašė:

      -> proffanas – na su tais filmukais kaip su brolių Raitų ir prof.Lenglio lenktynėmis, kurios baigėsi Raitų pergale, nors Lenglio „Aerodromas“ bandė pakilti anksčiau, bet sulūžo 😉

  2. proffanas parašė:

    Liumjerų „Traukinio atvykimas“ buvo pirmasis viešai pademonstruotas, ir paniką sukėlęs kinas 🙂 . Tas neginčytina. Bet ir tojo filmuko nebūtų be ankstesnių bandymų, įskaitant Edisono. „Ataskaita apie čiaudėjimą“ nufilmuota 1894.01.07. http://www.youtube.com/watch?v=VVkuEpIGYvY

    • grumlinas parašė:

      -> proffanas – nu nesiginčiju, kad tas „Čiaudėjimas“ buvo anksčiau. Bet kino istorija vistiek skaičiuojama nuo „Traukinio“ 😉

  3. Voldemaras parašė:

    Kažkodėl niekas neužakcentuoja to reiškinio pirminio įvardinimo: ILLUSION (pranc.).
    Įsiklausykite į žodžio prasmę…(Illusion-iliuzija, apgaulė, nepagrįsta viltis etc.-Mokomasis prancūzų kalbos žodynas, Alma Mater 2009m.

    • grumlinas parašė:

      -> Voldemaras – taip, iš pradžių tai tebuvo mugių pramoga, kuriai buvo žadama poros-trejeto sezonų trukmė 😉

  4. proffanas parašė:

    Nu va. O pratempė jau virš šimtmečio; tuoj išvis į hologramas pereis 🙂 .
    Kažkada skaičiau, kaip to pirmojo seanso metu, pamatę atvažiuojantį traukinį, žmonės su klyksmais nešė skudurus šonan 🙂 . Tik nežinau, teisybė tai, ar išmislas. Ir sunkiai įsivaizduoju, kas peržiūroje būtų nutikę, jei vaizdas ir garsas išsyk būtų erdviniai, o vaizdas dar ir spalvotas 🙂 .

  5. Voldemaras parašė:

    Taigi, artėja virtuali realybė….
    Kažkada teko žiūrėti apie virtualumo bandymus Hollywood’e , tai jie demonstravo liemenes žiūrovams, kurios sujungtos su filmą demonstruojančiu įrenginiu ir gali imituoti žiūrovui pav. smūgius, nėrimą į gilumą ir pan.

  6. proffanas parašė:

    Todėl, kad esmė- tai mianaz, už kurį niekas nemokės babkių. O forma- tai grynos babkės.
    Kam masinei kultūrai (Holivudui) mianaz? Jiems babkes davaj…

    • grumlinas parašė:

      -> proffanas – turbūt su manimi kažkas negerai, kad pradėjau ignoruoti didžiąją dalį Holivudo produkcijos?

      • proffanas parašė:

        Jep. Tamstelė tampate ekonomikos tormazu… Turbūt dar ir reklamų nežiūrite? 🙂

  7. galerija parašė:

    sis paveikslelis man lbai patiko