Feed on
Posts
Comments

Buriniai tankai

Su kolega Tašku mažumėlę padiskutavome apie buvusį kino režisierių, dabar patapusį kino biznieriumi, Nikitą Michalkovą (čia iš tos pačios kultūr-biznierių šeimynėlės, apie kurią Valentinas Gaftas yra parašęs:
Россия! Чуешь этот странный зуд?!
Три Михалкова по тебе ползут! )
ir jo nemirtingą batalinį šedevrą pasityčiojimą iš karinių filmų „Saulės nukamuoti – 2: Priešstovėjimas“. Visas bent kiek nusimanantis karyboje internetas mirė iš juoko, matydamas sceną, kurioje ordos vokiečių tankų plaukė stepe po raudonomis burėmis su svastikomis.
Aišku, Michalkovas norėjo parodyti, kaip nacistai identifikavo savo karinę techniką, uždėdami ant jos vėliavas, aiškiai matomas iš oro, bet tikrai jie to nedarė nelyginant burėmis. Visa tai buvo žymiai paprasčiau. Na ir šiaip, Michalkovo „šedevras“ pilnas nesąmonių ir klaidų, bet tai turbūt taip jau yra su pernelyg įtikėjusiais savo neklystamumu savimylomis. O man Michalkovo veikla kine primena kitą ne mažiau odiozinį veikėją – skulptorių Zurabą Ceretelį, pagarsėjusį savo pompastišku kiču.

Bet pakolkas palikim ramybėje nesugebėjusį pasisamdyti bent kiek išmanančio karinio eksperto kino biznierių, pereikime prie įdomesnių dalykų. Įkvėpti plaukiančių stepe tankų su burėmis, vyrukai iš steampunker.ru parašė puikų beveik istorinį straipsnį-studiją apie sovietinius perspektyvinius burinius tankus.
Šie puikūs karinės minties kūriniai buvo skirti naudoti stepėse ir dykumose, t.y. atvirose vietovėse, kur burės būtų pačios efektyviausios. Straipsnis vertas dėmesio, jei nors truputį išmanai apie karinę techniką ir turi sveiką humoro jausmą.
Aišku, linksmiausia visoje šitoje istorijoje apie burinius tankus tai, kad jų išradėjas vadinosi Nikita Chocholkovas (aliuzija labiau nei permatoma 😉 ), kuris po poligoninių bandymų pakliuvo į psichiatrinę ligoninę 😀

Vienžo, buriniai tankai veža!

11 Responses to “Buriniai tankai”

  1. darius parašė:

    nu neblogai skamba, kai tarkim lengvas 40tonu tankas su bure manevruoja ir isduoda savo buvimo vieta 😀 matyt tai ir buvo tikroji priezastis, kodel naciai pralaimejo

  2. troy parašė:

    O u-botai neplaukiojo su burėmis?

    • grumlinas parašė:

      -> troy – apie u-botus mano atmintis nesiekia, o lygtai amerikonai kažką panašaus yra nuveikę

  3. Taškas parašė:

    Taikliai rusų blogeriai uždėjo „Gediminaičiui“:
    „…Хохолков кричал, что он русский дворянин, что при царе холопов пархатых пороли на конюшнях и гнали за 101-й километр,…“
    „…он попытался ударить бригадного инженера ногой в живот, но …“ – gi faktiškai jaunam protestuotojui sąmoningai ir prie visų spyrė į VEIDĄ .

    Na, liaudis (ne tauta, deja) nemirtinga humoru, man priminė Brežnevo laikų anekdotą :

    Сообщение ТАСС
    „На советско китайской границе мирно пахал трактор, в это время его окружила китайская танковая дивизия и открыла по нему огонь. Трактор тоже не остался в долгу, он, в ответ, открыл ракетно-ядерный огонь и мирно удалился в атмосферу.
    Председатель колхоза генерал Сидоров заявил, что если такой инцендент повторится, он пошлет на уборку сенокосилку с вертикальным взлетом.“

    http://vespig.files.wordpress.com/2008/07/120722114642698000.jpg

    • grumlinas parašė:

      -> Taškas – na taip, prie tokių „dvorianinų“ ir mūsų „kniagynios“ labai tinka…

  4. Paulius parašė:

    Jo, Michalkovas jau vaikščiodamas kojomis žemės neliečia… Kaip kažkas iš rusų bloge rašė – „vielikojie kino o vielikom mne“.
    Blogiausia tai kaip žmogus pasikeitė prie Putino. Peržiūrėjęs originalų 1994 m. „Utamlionnije solncem“ perskaičiau ir tuometinius interviu, kuriuose Nikita gana kategoriškai atsiliepė apie filme pavaizduotą laikmetį. Tas filmas buvo tikrai šedevras – dar ir kaip vertas oskaro.
    O dabar, mat susidraugavo su Putinu ir prisireikė Staliną reabilituot. Absurdas… Jei jau ir norėjo kokį bajevyka susukti tai kam čia painioti tą nuostabų 1994 m. filmą…

    • Taškas parašė:

      Taigi, kad anas tikrai šedevras- juolab darytas 1993 metais. Tik ką baigiau žiūrėti sudėliotą į 15 atkarpų, tad labai atidžiai.
      Dabar niekaip negaliu pažiūrėti to „2“ – randu tik visokias „žaby“ , „za 5 sekund etc.
      Nu, negali būt, kad toks visiškas š., juk tas velnio Michalkovas negalėjo taip visiškai susent. Pamenu, kaip k/t LIETUVA pats iš savęs koketiškai šaipėsi:
      „Priroda otdychjet na vnukach“.
      Kas kita, kad rusus užkniso kaip pirmininkas, himno kūrėjo sūnus, bajarinas ir panašiai.

    • grumlinas parašė:

      -> Paulius – kaip ir rašiaus – kino biznierius ir kino aparatčikas…

  5. Rytis I parašė:

    Jo, filmas už 40 mln$ kažkuo primena dviejų dailininkų (O.Benderis ir Kisa Vorobjaninovas) loterijos bilietų sėjėją…