Feed on
Posts
Comments

Pagaliau suradau mūsų archyve, nuskenavau ir sumontavau krūvon 1952m. birželio mėn. Švėkšnos panchromatinės aerofotonuotraukos išlikusią fragmentinę kontaktinę spaudą (aeronegatyvai, be abejo, kažkur tiū-tiū… 🙁 ). Palyginimui – 2005m. pavasario spalvoti ortofoto iš maps.lt.
Orientacijai – miestelio planas iš Wikipedijos.
50 metų skirtumas – pasikeitimai stulbinantys. Miestelis išsiplėtė į šiaurę, rytus ir pietus palei pagrindinius kelius. Vakaruose plėstis nėra kur – Švėkšnalės dauba, užpelkėjusios pievos.
Sovietmečiu labiausiai nukentėjo Vilkėno dvaras – apačioje į dešinę nuo tvenkinio – senoje nuotraukoje dar matyti gazonai ir takeliai prieš rūmus, naujoje viskas ušžėlę krūmais. Reikės kada surankioti turimus fotokadrus, padaryti reportažiuką.
Švėkšnos dvaras – nuotraukos viršuje, žemiau bažnyčios raudonu stogu ir pailgos miestelio aikštės – nukentėjęs mažiau, tačiau buvusiuose daržuose(?) pristatyta namų.

Perspėjimas – iš po piešinuko atsidaro sunkiasvoris ~2,7MB piešinys:
Švėkšna 1952+2005
2005m. aerofoto – iš www.maps.lt

16 Responses to “Švėkšnos aerofoto – beveik 60 metų skirtumas”

  1. Rytis I parašė:

    Jo, turbūt stebuklas, kad aerofoto išliko. Sovietiniais laikais visur superduperslaptos teritorijos būdavo, ne tik kad su kukurūznyku, bet kojomis nelabai prisiartinsi. O ten ir Platelių ežeras ne taip jau toli 🙂 Miškais keliaudamas vis ant spygliuotų tvorų užtaikydavau, tiesa tai arčiau Vilniaus. Dabar irgi tas pats, gal tik tvoros gražesnės 🙂
    Tiesa, o žydų kapinės Švėkšnoje išlikusios? Taip supratau, jos pačiam viršuj, toks miškelis, o dabar tik plynas laukas…

    • Rytis I parašė:

      Sorry, Švėkšnose 🙂

    • grumlinas parašė:

      -> Rytis I – išliko ne pati aerofoto, o tik kontaktiniai atspaudai, kuriuose buvo pažymėti koordinuoti taškai (matomi kaip sutartiniai ženklai ir užrašai). Šiaip aeronegatyvai teoriškai turėtų būti išlikę ir net žinome, kam juos perdavėme, bet toje kontoroje esantis bardakas beveik garantuoja jų pražuvimą

      Dėl superlspatų teritorijų… Esu jau papasakojęs istorijų apie jas iš savo praktikos 😉

      Dėl Švėkšnos žydkapių nzn, kažkaip ta tema niekad rimtai nepasidomėjau (gal reiks pasidomėti). Sinagoga, teisingiau, jos apleistas skeletas, tebestovi.

  2. Rytis I parašė:

    – nu taip, „bardakas“, yra viltis. Nors visaip su bardakais būna. Gal išbazarinta. Tai juk šiaip aukso vertė, kaip ir senoji kino-foto dokumentika.
    – Jo, gi aš čia naujokas.. Pasieškosiu pats, gal rasiu.
    – iš tiesų tai ieškojau senųjų Švėksnos pagrindinių kapinių, man tie „daržai“ pasirodė panašūs į buvusias kapines, ale radau tik žydų kapines… O tie tai viską susikonspektavę 🙂

    • grumlinas parašė:

      -> Rytis I – neišbazarinta, o subardakinta juodai. Pridavėme medžiagą surūšiuotą-supakuotą, po kelių metų teko matyti ją sukrautą ir net neišpakuotą. Aj, nenervuok 🙁

      Pasieškok „Paslaptys aerofoto-vaizduose“ 4+1 dalys su epilogu

      Ar radai senąsias kapines? Jei ne – važiuoji pagrindiniu keliu iki pietus, tiesiai pravažiuoji T-sankryžą su atsišakojimu į rytus ir atsiremi tiesiai į kapinių vartus – ten kelias nusuka apačion link Vilkėno tvenkinio. Senųjų kapinių toks smulkus raštas, , dešinėje jų matyti naujųjų kapinių „apgyvendintas’ trikampis.
      Iš kur žinau? Visi mano seneliai ten palaidoti.

  3. snegole parašė:

    Žydkapiai (vadindavom „Magylom“, sakydavom – „einam ant Magylų“) buvo netoli mano namų, vaikystėj ten žaisdavom – šalia jų, o ir jose – nes tai buvo tiesiog pieva, , kurios šone buvo suvirtusių akmeninių paminklų – buvo jie mums kaip savaime suprantama aplinkos dalis ir tiek. Dabar tas pakraštys šiek tiek aptvarkytas.

    dėkui už vaizdelius, tyrinėjau labai įdėmiai 🙂 smagu tėviškės teritoriją apžiūrėti (tėvų sodyba vos ne didžiausia miestely pasirodė)

    • grumlinas parašė:

      -> snegole – vaizdeliai tikrai įspūdingi, matant pokyčius.
      Dar bus 1973 metų prastos būklės Švėkšnos aerofoto, galėsi patyrinėti tėvų truobą 😉
      Bandžiau surankioti iš fragmentų senąjį kelią (per Nautiltį) iš Švėkšnos į Bliūdsukius/Būdviečius, bet blogai, kad tėra tik atskiri vaizdai, nepersidengiantys tarpusavyje ir netgi su tarpais 🙁 Bet vistiek įspūdinga matyti kaip atrodė žymiai mažiau suchaltūrintas Lietuvos kraštovaizdis

  4. snegole parašė:

    beje, ar galiu švėkšniškiams šitas nuotraukas rodyti/skleisti? nurodant autorystę (ar „autorystę“ ;)), aišku

  5. Laiškelis parašė:

    Šiandien ir į mano akis pateko šios nuotraukos. Esu mokytojas kraštotyrininkas, rašantis miestelio istoriją. Mane sudomino 1952 metų nuotrauka, ją padidinus matosi parke senasis dvaro „palocius“. Kai 1953 grįžau iš armijos, tas pastatas jau buvo nugriautas. Jei nuotrauka tikrai iš 1952 metų, vadinasi galima nustatyti nugriovimo metus.
    Labai įdomu lyginti abi nuotraukas. Ačiū už atliktą darbą.
    Petras Čeliauskas

    • grumlinas parašė:

      -> Laiškelis – aerofotonuotrauka identifikuota kodu Л-52 (kaip taisyklė, tai jos planuojamo atlikimo metai), atlikta birželio 29d. Yra teorinė galimybė, kad dėl nepalankų sąlygų ji galėjo būti atlikta 1953m., bet dabar panašu, kad tikrai 1952m.

  6. Gintaras Rumsas parašė:

    Taip, aš jį pradžiuginau (o ir tave galiu pradžiuginti) – http://www.grumlinas.lt/?p=19680
    Jis baigė gimnaziją pora metų prieš mano tėvuką

  7. dėkui, tyrinėju 🙂 savo sodą ir kt teritorijas jau apžiūrėjau – tada man buvo tiek metų, kiek dabar mūsų mažėliui 😉

    • grumlinas parašė:

      -> Ramunė Žilinskienė – man asmeniškai keistas jausmas, pamatant dalykus, kuriuos teprisimenu fragmentiškai

  8. Gintaras ir man suteikė galimybę pakeliauti laiko mašina..:)

  9. grumlinas parašė:

    -> Gediminas Kulikauskas – bile tiko 😉