Feed on
Posts
Comments

Prieš pusantros savaitės mūsų instituto darbuotojai organizuotai pasiplaukiojo laivu Kauno mariomis. Jau keli metai turime tokią tradiciją – rugsėjo mėnesį rengti instituto darbuotojų pasibendravimą 😉
Prieš šią išvyką iš pat ryto dar aplankėme Pažaislio vienuolyną. Buvo baisus rūkas, tad nutariau, jog mokėti 30Lt už teisę fotografuoti kieme (patalpose išvis fotografuoti draudžiama 🙁 ) kaip ir pinigų mėtymas, tad tepadariau keletą kadrų vienuolyno išorėje. Ekskursijos bilietas 5Lt, bet gidė papasakojo tikrai daug ir įdomių dalykų, tad išlaidos buvo ne veltui. Kadangi Pažaislio vienuolynas staytas vienuoliams-kamenduliams, tai jis man labai priminė Lenkijoje esantį Vygrių kamendulių vienuolyną, aplankytą šią vasarą.
Paskui sėdome į laivą, išsidėstėm užkandžius-užgėrius ir pamažu nuplaukėme link Kruonio HAE. Pakeliui buvo galima apžiūrėti gražius griūvančius Kauno marių skardžius, tad padariau kažkiek kadrų. Vienoje vietoje išbaidėme didelį ančių-tinginių, atsisakiusių išskristi į pietus, pulką, įspūdingas vaizdas.
Prie pat Kruonio HAE (oficialus puslapis) priplaukti negalima, tad teko iki jos paėjėti gabaliuką. Elektrinė organizuoja ekskursijas (kai kada trys per dieną). Dalis mūsų darbuotojų norėjo apžiūrėti viršutinį baseiną, dalis – detaliai pačią HAE. Kadangi esu matęs baseiną nekart (tuo metu, kai prie jo dar buvo galima laisvai privažiuoti ir prieiti – dabar jis aptvertas tvora), o ir 80kažkelintais metais su Lietuvos geodezininkų draugijos nariais autobusu pasivažinėti po tuo metu dar statomo „bliūdo“ dugną, tai aš pasirašiau ant HAE aplankymo. Apžiūrėjome valdymo pultą, kur vienas inžinierius prižiūri visus automatizuotus procesus, apžiūrėjome tą turbiną, kurią kažkada priedurniai žalieji (tiesa, gal kas nors žino, kur tie vaišviliniai durneliai dingo?) sutrukdė įrengti ir paleisti, apžiūrėjome generatorių salę, o taip pat ir patalpą, kur turėjo būti pastatytos dar 4 turbinos. Viskas ten palikta, kaip kad buvo 1989-90 metais… Įdomu tai, kad V.Adamkus, kai dar buvo viso labo ekologijos specialistas, siūlė išsprogdinti visą šitą „nesąmonę“, o paskutiniais savo prezidentavimo metais, apsilankęs HAE, pasakė: „Vyrai, šitą elektrinę reikia baigti statyti“. Tad dabar ruošiamasi įrengti penktą generatorių. Įdomu tai, kad elektrinės darbuotojai ir vadovybė tiek tikėjo jos reikalingumu, kad neleido išparduoti į metalo laužą unikalių metalo konstrukcijų, skirtų likusioms 4 turbinoms įrengti. Tuo profesionalai, žiūrintys į ateitį, ir skiriasi nuo subingalvių politikierių, matančių tik momentinę naudą sau.
Kas mane nustebino – milžiniškas technologinių vamzdynų kiekis. Daugelio jų paskirties net neišgirdau, nes fotkinau atsilikęs nuo keliasdešimties mūsų darbuotojų minios. Tačiau tie įvairiaspalviai vamzdynai tikrai įspūdingi.
Įėję į pastatą, vis leidomės apačion ir apačion, kol patekome į kažkokį gelžbetoninį koridorių-poterną. Viskas būtų nieko, bet kai sužinojome, kad esame 20 metrų žemiau Kauno marių paviršiaus – truputį nejauku pasidarė. Tačiau ten, kaip nebūtų keista – sausa. Man studijų laikais teko mažumėlę būti Sajanų-Šušensko HES statyboje stebint užtvankos deformacijas, tai ten poternose visur vandens bent 20-30cm, iš sienų sunkiasi vanduo. Tai gidas papasakojo, jog kai pas juos lankėsi panašios HAE Rusijoje delegacija, ji buvo šokiruota tuo, kad šitoje poternoje nereikia guminių batų, o galima vaikščioti su tapkėmis 😉
Pati elektrinė labai švari ir tvarkinga, padarytas kapitalinis patalpų remontas, tad padarė labai teigiamą įspūdį.
Pasimakalavę po HAE, vėl sulipome į laivą ir pamažu užkandžiaudami-užgėraudami parsigavome į Kauną. Diena praėjo tikrai puikiai, o į Pažaislį reiks dar kada nuvykti.

Nuotraukų galerija su komentarais po nuotraukomis:

11 Responses to “Pasiplaukiojimas Kauno mariomis”

  1. MariukasM parašė:

    Labai gražu. Ir su oru taip pat pasisekė. Reikės ir mums kada Kauno mariomis paplaukioti.

  2. Rokas Arbušis parašė:

    už „priedurnius žaliuosius“ tai galima ir supykti. mes iš Nidos važiavome mitinguoti! 🙂
    nei anuomet, nei dabar nesijaučiu priedurnis. tik anuomet informacijos tiek turėjau, jog maniau — blogis HAE. dabar kitos žinios ir suprantu, kad geriau jau sovietmečiu tiek milijonai rublių būtų įsimerkę čia, nei dabar ieškomi lietuviški litai ar kitokie eurai.

    o kad Pažaislis ima pinigą už nuotraukas, tai… kaip ir normalu šiais laikais, ar ne? bet pradedu galvoti ar turiu savo darytų nuotraukų, kol dar neėmė pinigų. veikiausiai ne, ale dėl to ir nemirsiu.

    • grumlinas parašė:

      -> Rokas Arbušis – sorry, jei asmeniškai įžeidžiau, bet nematau aš Lietuvoje „žaliųjų“ gerąja to žodžio prasme. Nėra ekologinio judėjimo, kuris matytųsi ir jaustųsi. Vaišviliokas ant apgautų žmonių kupros pasilypėjęs politikieriaus karjerą padarė, o dabar į tą pusę net nežiūri. Jau anuomet man nelabai patiko, kad mes sovietinių pinigų atsisakėme tiek Kruonio HAE, tiek Ignalinos AE plėtimui, kai galėjome juos su protu panaudoti, kaip kad kadaise geriausią Sąjungoje kelių infrastruktūrą pasidarėme.
      Na bet tai paburbenimai.

  3. Rokas Arbušis parašė:

    taigi nepamiršau pridėti šypsenėlės, tai neįsižeidžiau, asmeniškai nepriėmiau.
    anuomet stiprus judėjimas buvo, bet, kaip įprasta „du lietuviai – trys partijos“, tai skilo ir numenko. dalyvavau žaliųjų žygiuose — viskas vien iš entuziazmo, tokie hipiški turistiniai pasivažinėjimai/vaikščiojimai/plaukimai. fainai buvo 🙂
    zigmutis anuomet imponavo, dabvar jo stora morda geriau tegu nesirodo mano horizonte, bo nepatinka.

    • grumlinas parašė:

      -> Rokas Arbušis – tai jooo, kai kiekvienas tempia antklodę ant savęs – visiems ir šalta, ir visi nemiegoję lieka
      O kaslink tuometinio entuziazmo – šiandien aš tokio nebeįsivazduoju -kol mes stovėjome pakėlę į dangų akis ir giedojome „Tautišką giesmę“, gudručiai iš po mūsų pavogė Lietuvą

  4. Rokas Arbušis parašė:

    todėl ir „gudručiai“ — yra žmonių kurie žino, ką ir kada daryti. ir nesvarbu, kad tai, ką daro, yra blogis.
    kartais net gaila, kad to nemoku…

    • grumlinas parašė:

      -> Rokas Arbušis – nesnervyk – jie savo karmą gadina ir laimės neturi. Nežiūrint, kad piniguočiai

  5. Rokas Arbušis parašė:

    oukei, man karma manoji… em… vistiek patinka 🙂

  6. proffanas parašė:

    Cha. Aš irgi buvau vienas iš „vaišvilinių durnelių“, piketavusių tas turbinas dar prie HESo. Tiksliau, gal buvau ne tiek „vaišvilinis“, kiek „gricinis“. Jaunas, durnas, bet jau žinojau (ar šventai tikėjau), kad HAE darbas spėriai suės per ketvirtį amžiaus po HESo pastatymo jau nusistovėjusias marių pakrantes. Kas straipsnelyje ir pažymėta…
    O šiandien ir pats neabejoju penktosios turbinos būtinybe. O jei „ekologai“ nuspręs plėtoti vėjo energetiką, būtinybe taps ir šeštoji, ir septintoji, ir net aštuntoji turbinos. Ir marių pakrantės tiems patiems „ekologams“ bus visiškai pofig.

    Beje, žalieji vėl kruta. Sena amžinatilsį Griciaus chebra (Vainius, Pikšrys), dar nemenka grupė vilniečių bei kauniečių visai rimtai nusiteikę artimiausiu metu įkurti Žaliųjų partiją.

    • grumlinas parašė:

      -> proffanas – na, tuomet visi kažkuo svaigome (pvz, mano nuomone, reikėjo įkurti Baltijos Konfederaciją iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, o taip pat Mažosios Lietuvos ir Gardinijos – būtų buvusi krūta valstybė 😀 )
      Dėl Žaliųjų partijos nzn, nes apskritai manau, kad partijos Lietuvoje pakolkas tėra klanai.