Feed on
Posts
Comments

Na ką gi, kalbant apie sovietmečiu uždraustąsias grupes, visuomet kyla natūralus klausimas: UŽ KĄ?
Į tą gali kažkiek atsakyti dar vienas vienas baisįdomis dokumentas, atkastas rusiškuose internetuose, kurį vėlgi pabandžiau išversti į lietuvių kalbą, nes Lietuvoje jau yra pakankamai jaunimo, nebemokančio rusiškai 😉 . Taigi – komunistinės minties galiūnų ideologinis šedevras (mano paryškintais pavadinimais), atspindintis tam tikrą epochą (grupių ir atlikėjų pavadinimai transkribuoti aparatčikų, bandykit atspėti, apie ką eina kalba 😉 )


„Anotuotas vakarietškų muzikinių ansamblių ir atlikėjų, kurių kūryboje yra idėjiškai ir morališkai žalingų kūrinių, sąrašas“

Naudotis tarnyboje

„AC/DC“. Kai kurie kritikai teigia, kad pavadinimas iššifruojamas kaip „Antichrist“ (Antikristas, Velnio vaikas). Praeityje mokykliniai chuliganai, broliai Jangai perkėlė šitą įmidžą į sceną. Jų dainų tekstai būna grubūs ir dviprasmiški. Grupė pasižymi polinkiu į girtus debošus. 1980ųjų vasarį daina „Vėl juoda apsirengę“ tapo Amerikos nacistų partijos himnu. Daugumoje grupės dainų pastoviai randamos nuorodos į šėtono darbus, giriama juodoji magija, mėgaujamasi žmogaus bejėgiškumu prieš kažkokias antgamtines jėgas, stipriųjų teisė vykdyti savą teismą.
„Airon Maiden“. Grupės kūryboje yra asociacijų į biblinį pomirtinį pasaulį. Ypač tai ryšku dainose „Gyvas po mirties“, „Žvėris Nr.666“ ir kt.
„Džudas Prist“. Siekimas tapti populiariais bet kokia kaina privedė prie to, kad grupė sukūrė sau „juodajį“ sceninį įvaizdį ir pradėjo stipriai eksplotuoti grubios jėgos kultą. Kritika charakterizuioja sceninį „Džudas Prist“ elgesį kaip „emocinį fašizmą’.
„Korgis“. Repertuare – antitarybinė daina „Jauna ir rusė“.
„Metallika“. Pokalbyje su žurnalistais grupės lyderis išreiškė savo „kredo“ tokiu būdu: „…Išgertuvės ir mergaitės, narkotikai ir pinigai, svarbiausia – pinigai! – štai kas mus domina“. Pati žinomiausia kompozicija – „Lėta mirtis“ įėjo į paskutinį korporacijos „Muzika masėms“ antikomunistinį albumą.
„Menouor“. Aiškiai anitarybinio turinio kūryba. Dainoje „Mano priešų kraujas“ šaukia savo gerbėjus „žudyti rusus dešimtimis, šimtais, tūkstančiais“. Į plokštelę „Pragaras ateina į tavo namus“ įtraukta daina „Hail, Anglija“ – analogiška nacistiniam „Heil“. Ansamblis – aktyvus Anglijos fašistuojančių organizacijų propagandistas.
Ozi Ozborn. Klasikinis ilgą laiką besisukusio šou-biznio sferoje žmogaus psichinės sveikatos sutrikimo ir asmenybės suirimo pavyzdys. 80-ųjų pradžioje Osbornas pasirenka sau išprotėjusio vampyro-alkoholiko sceninį įvaizdį ir taip į jį įsijaučia, kad nustoja skirti išgalvotą nuo realus gyvenimo. Į labiausiai pagarsėjusių išsišokimų skaičių galima įtraukti nudvėsusio šikšnosparnio valgymą vieno koncerto metu (paskui vos nemirė nuo apsinuodijimo), užkandžiavimą gyvų viščiukų galvomis ir pasisakymus „Aš mėgstu gerti ir būti pastoviai girtas. Aš geriu absoliučiai viską. Aš ne toks beprotis, kaip kad visi galvoja, aš daiug blogesnis“.
Prins. Kūryba – pornografijos, apolitiškumo ir netgi branduolinio karo propagandos mišinys.
„Sammi Chagar“. Grupė, suderinanti grubios jėgos kultą su nacionalistinėmis inscenizcijomis. Taip, pavyzdžiui, 1980m. turne metu jų vokalistas pasirodė scenoje, apsigaubęs žvaigždėtai-dryžuota vėliava, ir draskė ajatolos Chomeini portretus.
„Ju Tu“ – grupė turi amerikiečių karinio lėktuvo pavadinimą. Propaguoja militarizmą, antitarybiškumą. Apie dainų turinį sako jau patys albumų pavadinimai „Po kruvinu raudonu dangumi“ (1983m.), „Karas“ (1983m.), „Greta raudonųjų uolų“ (1984m.) ir kt. Ant viršelių visada yra amerikiečių karinis lėktuvas.

Sąrašas grupių ir idėjų, kurias jos propaguoja

„Ottavan“ – antikomunizmas,
„Bi-52“ – prievarta, militarizmas,
„Blondi“ – prievarta,
„Van Cheilen“ – antitarybiškumas,
„Depeš Mod“ – apolitiškumas,
Donna Sammer – erotizmas,
„Kalčer Klab“ – homoseksualizmas, apolitiškumas, anti-kultūra,
Madonna – seksas,
Maiklas Džeksonas – apolitiškumas, siaubai,
„Medness“ – prievarta,
„Miotli Kriu“ – prievarta,
„Motorched“ – moralinis pasileidimas,
„Nazaret“ – prievarta, sadizmas, religinis tamsumas,
„Pink Floid“ – TSRS užsienio politikos iškraipymas.
Rodas Stiuartas – erotizmas,
„Skorpions“ – prievarta,
Tina Terner – seksas.


Tai va, medžiaga pamąstymui. Ypač tiems, kurie, nesuvokdami laisvės kainos, mėgsta paverkšlenti: „Prie komunistų geriau buvo“ 😛

18 Responses to “Uždraustos grupės [3]”

  1. Dalius parašė:

    Gerai, kad tai praeitis 🙂

  2. Adas parašė:

    Taigi visvien klausėm ką norėjom, sąraše neradau nieko, ko negirdėjau anais laikais. 🙂
    Dabartiniuose tolerastiškuose draudimuose dar ne tokių absurdų galima surasti.

  3. Siesta parašė:

    nu kas čia per pavadinimai? 🙂 lietuviška šifruotė nekūl 🙂 nemėgstu komunistų už tokias beprasmes analizes. kas norėjo, tas ir klausė. o šiaip didžiausias absurdas, kad vykdavo kažkokia atranka, kas ką gali dainuot… nesąmonių muziejus.

  4. Adas parašė:

    Didelę dalį mūsiškių grupių dabar reiktų uždraust – už mažamečių muzikinio skonio prievartavimą. 🙂
    O anais laikais kas labai norėjo – dainavo. Argi kas sutrukdė dainuot Grebenščikovui?
    Mūsiškiai cenzoriai tradiciškai persistengdavo vykdydami Maskvos nurodymus, tad pas mus cenzūra buvo griežtesnė. 🙂

  5. grumlinas parašė:

    -> Dalius – taip, tai praeitis, prie kurios, tikiuosi nebegrįšime

    -> Adas – pačios grupės nebuvo uždraustos – to paties „Ottavan“ diskas tuo metu buvo „Melodijos“ išleiustas, o ir Ozbornas lygtai irgi – komercija darė savo. Tačiau viešas atlikimas buvo netoleruojamas. O dabartinė tolerastija, kai įsisiūbuos, ne tokių draudimų privarys rasiniu, religiniu, lytiniu, politiniu etc.itd. aspektais. Komuniagos atrodys tiesiog pakantumo viršūnė.
    O apie dabartines grupes ir atlikėjus, kurie šmėžuoja durnadėžėje, nelabai ką turiu pasakyti. Gero ta prasme 😉

    -> Siesta – čia ne lietuviška šifruotė, čia rusiškos šifruotės lietuviška transliteracija 😀 Kaslink komunistų – visokių buvo. Va vienas iš jų tau rašo 😉 Buvome kaip ridikėliai – iš viršaus raudoni, viduje balti, ir klausėmės to, kas mus buvo įdomu. Bet buvo ir idėjinių idiotų, apie kuriuos galima tik pasakyti – „komunistas – tai diagnozė“.

  6. Adas parašė:

    B***, gi niekas nepasikeitė. Štai, žiūriu, teisia už riaušes sausio 16 dieną, sąraše beveik vien rusiškos pavardės. Lygiai taip, kai po Kalantos susideginimo – susėmė daug, perfiltravo ir studentus paleido. Teisė tik darbininkus, norėdami parodyt, kad maištavo tik neišsilavinusi visuomenės dalis. Iš dalies taip ir buvo, nes protingesni tradiciškai stebi iš už kampo kaip viskas pasibaigs. 🙂
    O Delfio komentatoriai daugmaž pritaria Partijai ir Vyriausybei.

  7. troy parašė:

    Man patiko, molodost …

  8. Adis parašė:

    Kaip pradėjau skaityti ir priėjau iki „Antichrist“, pagalvojau, kad čia visgi iš „Pro Vita“ paimta 😀 Žinoma, ne, bet tai kažkaip keista – kuo komunizmui taip kliūna tamsiosios jėgos ir šėtonizmas, jei pas juos oficialiai religijos nėra? Suprasčiau, jei tai būtų pašaipus, ironiškas tonas, bet toks smerkimas…

    U2 militarizmo propaganda irgi viršūnė :DDD

    O „Miotli Kriu“ – viena geriausių kada nors skaitytų transliteracijų 😀

  9. Rokas Arbušis parašė:

    “Pink Floid” – TSRS užsienio politikos iškraipymas.“

    hahaha 🙂

    panašus įrašas yra mano mokyklos charakteristikoje (cituoju iš atminties): „Savaip interpretuoja TSKP CK XX suvažiavimo medžiagą ir politiką“.

    tai štai kodėl man PF patiko anuomet 🙂

  10. liuka parašė:

    jei noresi musti,priezsti surasi.
    grumlinai,ka besakytum -vistiek jiems prie ruso buvo geriau.
    oi kaip sunku uzsenieciams paaiskinti ir pasakoti kas tai buvo(yra) sovietine santvarka.

  11. liuka parašė:

    na bet pripazinkim,kad ir pries 25 metus ir dabar sis tekstas buvo ir yra komiskas

  12. vabalas parašė:

    „Gerai, kad tai praeitis “ -dali.us visiškas lochas, nes tai ateitis. Ir ji dar žiauresnė negu daugelis čia įsivaiduoja.

  13. Dalius parašė:

    vabaliuk, visada malonu perskaityti gerą žodį apie save, bet jei gali nerašyti – nerašyk.

  14. paulius parašė:

    Visai sudomino šita trilogija (o gal bus ir daugiau) apie uždraustas grupes.
    Po rašinio Nr. 2 natūraliai kilo susidomėjimas „už ką“, bet net nespėjus pačiam pabrowsinti dėdė Gintaras jau surado. Smagu!
    Po rašinio Nr.1 man kilo tokia juokinga mintelė, čia aišku nevisai rimtai, bet, žinant TSRS realijas, manau visai galėjo nutikti tokia situacija (čia apie tuos atlikėjus, kurie lieka incognito, nors visos kitos grupės gana žinomos): stropūs komunistiniai funkcionieriai labai jau norėjo įsiteikti savo viršininkams ir jei ilgą laiką nepavykdavo aptikti ir deramai apibūdinti kokio atlikėjo, jie tiesiog jį sugalvodavo. Na pvz. – „Džonas Džonsonas“ – šloviną imperializmą, propaguoja palaidą gyvenimą, alchoholizmą ir pan.
    Taigi, kaip sakiau, nepriimkite to rimtai, bet žinant visus žolės dažymus žaliai (na, tą jau visi žino) ir sniego dažymus baltai (o tą tik neseniai sužinojau:) ) tai buvo visai įmanoma.

  15. grumlinas parašė:

    -> paulius – nu smagu, kad sudomino – ne veltui pūkščiau, liežuvio galiuką iškišęs 😉 Dėl pratęsimo – kol kas viskas, gal kada ir pratęsiu, naujos infos radęs. Nes aš planavau dvi dalis, kolegos Adžio dėka gavosi trys. Šiaip nesu muzikos žinovas, daugiau klausovas, tad tų žinių nėra jūros marios, Čia jei kolegos Adis, kuris rimtai domisi muzika, ar kolega liuka, kuris šiaip yra įsislaptinęs žinovas, ką nors šia tema jiems žinomo dar paviešintų – būtų faina.
    Dėl nežinomų grupių – tos grupės gal ir buvo, bet tokios mažavertės, kad jų niekas dabar ir nebeprisimena – paimk, kiek grupsų ar atlikėjų groja pasaulyje, ir kiek jų tampa Bitlais ar Pinkais? Net Maiklu Džeksonu reikia tapti.

  16. liuka parašė:

    na kaip ir gavau ipareigojima;-)

  17. grumlinas parašė:

    -> liuka – „partija tiebie okazala dovierije“ 😀 O šiaip pats esi geresnis muzikos žinovas nei aš 😉

  18. […] pasakius, niekiap nesuprantu, kuo buvo prasikaltusi šita grupė, kad buvo pakliuvusi į sovietinius juoduosius sąrašus, nes šiaip muzikėlė tokia ganėtinai […]