Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 497 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:

1514 – Battle of Orsha – in one of the biggest battles of the century, Lithuanians and Poles defeat the Russian army.
1514 – Oršos mūšyje Lietuvos kariuomenė, vadovaujama Konstantino Ostrogiškio, pasiekė pergalę prieš Maskvos kariuomenę;
1514 – W bitwie pod Orszą wojska polsko-litewskie odniosły zwycięstwo nad wojskami państwa moskiewskiego.
1514 — в Битве под Оршей армия Московского государства была разбита войсками Великого княжества Литовского

Na ką, lietuviai ir rusai priskiria pergalę LDK, o anglai ir lenkai – lietuviams ir lenkams 😉 Tsakant, galite rinktis norimą variantą. Šiaip, jei tikėti šaltiniais, 30.000 lietuvių įveikė 80.000 maskvėnų, kas būtų tikrai šauni pergalė. Tik va kažkaip mūsų mass-media nelabai domisi tokiais dalykais, kuriais tikrai verta didžiuotis.

Įdomu, kad ir prieš du metus pažymėjau tą pačią datą 🙂

2009: Šiandien prieš 495 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1514 – Battle of Orsha – in one of the biggest battles of the century, Lithuanians and Poles defeat the Russian army.


Didžioji Lietuvos Kunigaikštystė gana ilgai, ypač valdant Gediminui ir Algirdui, draugavo su tuometinėmis rusų kunigaikštystėmis. Nekart lietuvių kunigaikščiai tapdavo rusų kungaikštysčių valdovais ar būdavo užmezgami dinastiniai ryšiai per vedybas. Ir tik įsteigus bendrą Lietuvos-Lenkijos kooperatyvą, dėl Lenkijos priešiškos politikos Rusijos atžvilgiu prasidėjo ilgai trukęs priešiškumas, kuris Lietuvai galų gale baigėsi jos prijungimu prie Rusijos po trečiojo Žečpospolitos padalijimo. Per tuos 4 priešpriešos šimtmečius tarp Žečpospolitos ir Rusijos vyko permainingi karai, į kuriuos buvo įvelta ir Lietuva. Buvo laikas, kai lietuvių-lenkų pajėgos buvo užėmusios Maskvą, tačiau sėkmė daugiau lydėjo Rusiją.
Vienas iš nedaugelio tuose nuolatiniuose konfliktuose lietuvių laimėtų mūšių – Oršos mūšis. Man buvo įdomu įdomu palyginti 4 šio mūšio aprašymo variantus Wikipedijoje: lietuvišką, anglišką, rusišką, lenkišką. Šiaip gaila, kad lietuviškas variantas – pats skysčiausias 🙁

Comments are closed.