Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 30 metų
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1981 – First mention in the New York Times of a disease that would later be called AIDS

AIDSo atradimo jubiliejus tipo? Iš tikrųjų tuomet niekas nelabai suprato, kad gamta lengva ranka (ir, ko gero, ne paskutinį kartą) terkštelėjo žmonijai šlapia mazgote…

2009: Šiandien prieš 40 metų
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1969 – The biggest explosion in the history of rocketry occurs when the Soviet N1 rocket explodes and subsequently destroys its launchpad.

Kai pagalvoji, garsiosios „Mėnulio lenktynės“, kai JAV ir TSRS bandė išsilaipinti Mėnulyje, galėjo baigtis ir TSRS naudai. Šiaip ar taip, TSRS tuomet turėjo geresnį įdirbį kosminių sistemų vystyme, tačiau jų raketinės programos buvo labiau orientuotos karine kryptimi. Amerikiečiai gi iškart planavo išsilaipinti Mėnulyje, ir jų Apollo programa buvo labai kryptinga šiuo aspektu. Tad nereikia stebėtis, kad kai TSRS suvokė, kad jie pradeda atsilikti nuo JAV „Mėnulio lenktynėse“, karštligiškai bandė padaryti „Didįjį šuolį“. Deja, viskas baigėsi 4 prabangiais fejerverkais ir visos paleidimo aikštelės sunaikinimu. Aišku, mes apie tai sužinojome tik po daugelio-daugelio metų. Nebent kam nors papasakojo jų seneliai-broliai-tėvai, apie tai sužinoję neoficialiu keliu.
Nors va, paradoksas – amerikiečiai, baigus jų kosminių luotų eksploatacijos laikotarpiui, lieka „ant ledo“, nes šiai dienai neturi raketų, skirtų gabenti astronautus ir krovinius į orbitą. Tuo tarpu Rusija pamažu tobulina savo „Sojuzus“ ir nesuka galvos.

Gražus skrydis

Liūdna pabaiga

5 Responses to “Liepos 3 prieš NN metų”

  1. Eugenijus parašė:

    Cia pritiktu koks nors video su tuo sprogimu 😀
    Siaip tikrai gerai, kad buvo tos kosmines lenktynes – manyciau nemazai pasistumejo mokslas ju deka.

  2. grumlinas parašė:

    Ko neradau, to neradau 🙁 Bet gražų videoklipą ir šiokį tokį sprogimo videoklipą prisegiau. Ačiū už mintį 🙂

  3. scania parašė:

    Filmuose TOKIŲ sprogimų nepamatysi…

  4. xminde parašė:

    USA pasigamino specialią raketą skrydžiui į Mėulį, raketą kurią kėlė 5 galingi varikliai, o or CCCP bandė prasisukti popigiaja – sumontavo savo turimų voschodinių „legolandą“ kurio nesugebėjo suderinti ir susinchronizuoti. USA lygį galingų nešėjų srityje CCCP pasiekė ir pralenkė vystydami BURAN programą su ENEGRIJA.

  5. grumlinas parašė:

    Jeigu rusams variklių sinchronizacija būtų pasisekusi – amerikonai būtų toli atsilikę. Tiesiog technologijos tuomet to dar neleido efektyviai daryti, o po Koroliovo mirties ir idėjinio variklio nebeliko. O Energija+Buran pavyzdys rodo, kad viskas turi vykti laiku – uždelsė su projektu – TSRS subyrėjo