Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš prieš metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1957 – Garry Gary Beers, Australian bassist (INXS)

INXS’ų ramios melodingos dainos – pats tas pradėti šaltam apniukusiam birželio rytui, kaip šiandien 😉

INXS – Never Tear Us Apart


2009: Šiandien prieš prieš 68 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1941 – Germany invades the Soviet Union in Operation Barbarossa.

Labai ilgai Antrojo pasaulinio karo (2PK) daliai, kuri vyko kaip hitlerinės Vokietijos ir stalininės Sovietų Sąjungos konfliktas, įvardinti aš naudojau sąvoką „Didysis Tėvynės karas“ (DTK). Šiaip ar taip, tai buvo esminis bolševikinės Rusijos, tuo metu vadintos TSRS, išbandymas, nuo kurio priklausė, ar išliks ne tik pats nusikalstamas režimas, bet ir ar išliks pati Rusija kaip geopolitinis vienetas. Rusija linko, kaip medis, bet atlaikė, nepalūžo, o [po to atsitiesusi kirto atgal. Kirto skausmingai ir mirtinai. Mums, auklėtiems sovietinėse mokyklose, sąvoka DTK buvo įprasta ir paprasta, tad kažkiek keistokai nuskambėdavo verstinėse knygose randama sąvoka „Rytų frontas“, kuris reiškė absoliučiai tą patį.
Šiemet Rusija nutarė, kad laikas pradėti atkurti sovietinius mitus apie DTK. T.y., kaip ir sovietmečiu, absoliučiai neigti milžinišką sąjungininkų pagalbą Sovietų Sąjungai ginklais, šaudmeninmis, žaliavomis, maistu. Visu tuo, be ko TSRS vargu ar būtų atsilaikiusi šiame konflikte. O vietoje to generuoti mitus apie lemiamą Sovietų Sąjungos indėlį visame 2PK. Kai sukuriama valstybinė institucija, kurios pagrindinis uždavinys yra kurti mitus, tai kažkaip prisimeni Gebelsą su jo propagandos ministerija. Ir, atvirai pasakius, kažkuriuo momentu tai UŽKNISA.
Taigi, kažkaip pajutau poreikį pereiti prie įprastų civilizuotame pasaulyje terminų apibūdinti šitam konfliktui. Ir patį konfliktą traktuoti kaip elementarų susidūrimą tarp dviejų diktatorių, kurie bandė pergudrauti vienas kitą, kol galų gale viskas baigėsi vieno iš jų pergale, o kito mirtimi. Nors tas, kuris ir nugalėjo, šventė Piro pergalę – po 50 metų visos Stalino užgrobtos valstybės vėl išsprūdo tiek iš Rusijos sudėties, tiek iš jos „globos“, papildomai atsirandant giliai priepriešai tarp Rusijos ir jos buvusių dalių/protektoratų.
Ir, kuo toliau, tuo labiau matosi, kad rašytojas V.Suvorovas, propaguojantis absoliučiai naują požiūrį į karo Rytų fronte pradžią, nėra taip jau ir neteisus. Ir, galbūt, jis netgi teisesnis už minias pro-sovietinių istorikų tiek pačioje Rusijoje, tiek Vakaruose, kurie iki šiol Staliną pateikia kaip dievo avainėlį, žiauriai apgautą Hitlerio. Galbūt, jau laikas suvokti, kad bolševikinė Rusija, užgrobdama Baltijos valstybes, Užkarpatės Ukrainą ir Besarabiją, pasidalindama su Vokietija Lenkiją, tiek pat kalta dėl konflikto pradžios, kaip ir hitlerinė Vokietija?

13 Responses to “Birželio 22 prieš NN metų”

  1. xminde parašė:

    Grumlinai, ar skaitei Suvorovą? Konkrečiai tai „Paskutinė respublika“ ir „Ledlaužis“ ?

  2. grumlinas parašė:

    Ledlaužis
    Diena M
    Paskutinė respublika
    Savižudybė
    Valymas
    ———-
    na, ir beveik grožinė
    Kontrolė
    Pasirinkimas

  3. xminde parašė:

    „… tiek pat kalta …?“ – o aš bučiau kategoriškenis – 1940 metų vasarą bolševikai planavao jau nuo 1918 metų.

  4. grumlinas parašė:

    Matai, po 1920ųjų karo su Lenkija didžiausias Rusijos priešas ir buvo ta Lenkija, todėl ją su tokiu malonumu ir sutvatyjo 1939aisiais. O dėl planavimo nuo 1918ųjų – nu man kažkaip nelabai panašu – Rusija sprendė kur kas svarbesnes jėgos atstatymo probloemas. O va nuo 193X vidurio – čia jau gali būti, nes jėga jau buvo sukaupta. Tik va Ispanijos karas pamaišė, reikėjo pasinaudoti proga techniką mūšio lauke pratestuoti

  5. xminde parašė:

    Ispanijos karas buvo vienas pirmųjų žyngsnių pradėti antrąjį pasaulinės revoliucijos ešaloną, bet, kad nepavyko – antirevoliucinikai buvo pajėgesni. O Lenkija – koks ten priešas, tai tik kliūtis kelyje iki Vokietijos kuri ir turėjo būti pasaulinės revoliucijos lizdas, o kaip iki jo greitai nusigauti kai pakeliui 800 km nerevoliucinikų :)?

  6. grumlinas parašė:

    Nu jooo, pasaulinės revoliucijos visom jėgom siekė ir didžiausias Stalino priešas Trockis, bet vienm vežimui važnyčioti dviejų vežikų aiškiai buvo perdaug. Na o tie 800km nerevolicininkų – kaip lietuvimas, mums jų turėtų būti anei biškio negaila, bo lenkas tarpukariu buvo mūsų mirtinas priešas, užgrobęs mūsų amžiną sostinę Vilnių 😉 Ir tik paskui suvoki, kad tas Vilnius mums buvo grąžintas užnuodytas, bet turėjome valgyti…

  7. xminde parašė:

    Pasaulinė revoliucija marksisto katekizme kaip esminis punktas įrašytas, o Leninas, Trockis ir kiti geriausieji būtų tai ir 18’ais padarę, bet… pasaulio valdovų planuose to nebuvo, o ir Stalinui jų pergudrauti nepavyko :). O Vilnius… – dovanos iš Rytų po vieną nevaikšto :D.

  8. grumlinas parašė:

    Pasaulio valdovai… Ih apie ką ghi mes čia rhašome? 😉
    1939ųjų Vilnius – mūsų džiaugsmas ir skausmas

  9. xminde parašė:

    Pasaulio valdovai tai tokia mistinė savoka… Šiai dienai tai įvardijimą kaip stambiausieji pasaulio bankai su savo valdytojais kurie viską reikalinga linkme surikiuoja :).

  10. grumlinas parašė:

    xe-xe-xe… 😉 mias žynomia, kas valdo pasaulį 😉

  11. xminde parašė:

    Jo, bet apie tai nevalia garsiai rašyti :).. Geriau aš vėl pradėsiu nuotraukų iš savoarchyvo ieškoti. Nesibaigė dar net Kinija :), ale niekas ir nepasigedo 😀

  12. grumlinas parašė:

    Pasigedo, pasigedo. Tik tyli, bo per tą laiką viokių čia įvykių privyko: ir serverį pakeitėm, ir dizainą nutiuninom 😉

  13. Ikaras parašė:

    Minde,jei moki rusiškai-tada eik čionais http://suvorov.com/ Žemėlapio viršuje matau rodykles iš Suomijos.Betgi suomiai birželio 22d. sovietų nepuolė.Nenoriu meluoti,bet lyg 25d. sovietai pirmi pradėjo karo veiksmus prieš Suomiją.Suomiai davė atgal,priėjo iki Leningrado-o toliau vienintelė ir nepakartojama blokada..